Sigurni smo da mnogi naši čitatelji imaju iPhone i sigurni smo da su mnogi nestrpljivi kada su u pitanju nove verzije iOS-a za vaše uređaje. U ovom tekstu ćemo vam pokazati kako možete instalirati nove iOS-ove (u ovom slučaju to je verzija 11) prije nego oni postanu javno dostupni. Naravno, ako nisu javno dostupni, tada su u beta fazi, no i to je dovoljno dobro za korištenje.

Apple vam ne bi dozvolio da koristite nesigurni OS, samo što u beta fazi nemate još implementirane sve nove mogućnosti. Imate mnoge, ali ne sve. Mi smo često ovako isprobavali i testirali iOS i nismo nikada imali većih problema. Nadamo se da nećete ni vi, no ipak moramo napomenuti da ste sami odgovorni za eventualno loš rad uređaja ili potencijalni gubitak podataka. Šansa je mala, ali se može dogoditi. Ništa neobično kada koristite OS koji nije još u produkciji. No, ako vas to ne spriječava da ga probate, slijedite ove jednostavne korake i instalirajte iOS 11.

 

Postanite Apple developer

Da vas odmah zaustavimo – ne, ne morate ništa programirati. Samo se morate prijaviti na Apple Developer Program na ovom linku. Ovaj program je dizajniran za pojedince i kompanije koje se hoće baviti razvojem softvera za Appleove proizvode. Ako samo želite skinuti iOS 11 na svoj iTelefon, dajte samo svoj AppleID i osnovne podatke i platite 99 dolara članarinu. Jednostavno bez članarine ne možete biti dio tog programa, makar ne mislite objavljivati aplikacije na Apple Storeu.


 

 

Kao što smo rekli, možete očekivati manje bugove i živciranja jer iOS 11 nije u potpunosti ispoliran, nego je namijenjen prvenstveno developerima i znatiželjnim korisnicima da ga probaju.

Developeri da probaju aplikacije i da li su im kompatibilne sa iOS-om 11, a znatiželjni korisnici mogu probati nove mogućnosti dotičnog operativnog sustava makar bi neke aplikacije mogle nestabilno raditi i može se dogoditi gubitak podataka. Sve vam to piše u EULA-i koji prihvaćate prije skidanja novog iOS-a.

 

Javna Beta

Ako ne želite platiti 99 dolara za Apple Developer Program preko kojeg možete dobiti beta softver, možete se prijaviti na besplatni program koji se zove Apple Beta Software Program. Kada prihvatite EULA-u i date svoj AppleID, dobivati ćete obavijesti od Applea o “javnim” beta programima u kojima možete sudjelovati.

Točnije, imati ćete pristup određenim softverima prije javnosti kako biste ih mogli isprobati. Ova faza počela je krajem lipnja i traje do puštanja iOS-a 11 u javnost, ali o tome u nastavku teksta. Ovo je program za one koji su znatiželjni, ali nisu voljni sudjelovati u “punokrvnom” Apple programu.

Nije loše se pijaviti na ovo ako imate iPhone jer ne morate skidati softver ako ne želite. Nitko vas neće natjerati da stavite iOS 11 na uređaj. Ali ćete imati priliku ako to želite. A s pristupom ovom programu, možete pristupiti i beta testiranju OS-a za Macove, odnosno dobiti ćete pristup beta verziji macOS-a High Sierra.

 

 

iOS 11 za javnost

Ako ne želite riskirati i niste voljni izgubiti podatke ili aplikaciju, tada možete pričekati jesen kada će iOS 11 biti dostupan za javnost. Apple još nije odredio konačni datum kada će iOS doći na sve mobitele, no realno je očekivati da će zaživjeti sa slijedećom Apple WWDC konferencijom. Kada dođe, dobiti ćete obavijest o tome na svoje mobitele i tablete, ako ih imate.

Napomenimo samo da iOS nije komaptibilan sa iPhoneom 5, četvrtom generacijom iPada i sa iPhoneom 5C. To znači da će ti korisnici morati ostati na iOS-u 10 ili ažurirati svoj hardver i kupiti nove uređaje, što je definitivno preporuka Applea, ali i nas. Ako imate te starije uređaje, a u mogućnosti ste kupiti nove iPhone, preporučamo prelazak na nove modele.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here