Microsoftova Sarah Bond u nedavnom je razgovoru objasnila je zašto će Windows 11 “pružiti najbolja iskustva u pogledu igranja igara na računalima do sada” ” a tu je izjavu proširila u novom blogu na Xbox.com. Bond svoju tvrdnju temelji na tri temelja: “vrhunske grafike, nevjerojatne brzine i nevjerojatnog izbora igara”.

Uz AutoHDR, igra čak ne treba imati ugrađenu podršku za HDR kako bi imala poboljšanu grafiku. DirectStorage donosi modernu brzinu SSD-a u igre, a s punom integracijom Xbox Games Pass, igraču bi navodno sve dostupne igre trebale biti nadohvat ruke s Windowsom 11. Odnosno, trebao bi biti ako igrač ima pretplatu.

Nova verzija Microsoftovog vodećeg OS-a, Windows 11, lansirat će se na vrijeme za blagdane ove godine. Glavni ured za proizvode Panos Panoy tvrdio je da “ako ste igrač, Windows 11 je stvoren za vas.”

Ova izjava da će Windows 11 biti idealan za korisnike koji su gameri i koji to tek žele biti mi djeluje malo preuveličana, no dobro. Vidjet ćemo što će biti kada bude. Dolazi nam novi operativni sustav i ljudi su prirodno uzbuđeni. To je normalno. Svi jedva čekamo vidjeti kako će to sve izgledati na djelu.

windows 11 AutoHDR

Znatno bolje grafičke mogućnosti uz AutoHDR

AutoHDR je značajka koja je uvedena u Windows Insider izrade još u ožujku ove godine. Treba reći da je AutoHDR funkcionirati samo i jedno ako korisnik na svome računalu ima instaliran barem Direct X 11 (što ne bi trebao biti danas problem).

O čemu se točno radi?

Značajka omogućuje igrama prikazivanje viših razina svjetline i više boja nego što bi to inače učinila, “dajući dodatni osjećaj bogatstva i dubine slici”. Ova nova mogućnost, koja dolazi na Windows 11, zapravo bi trebala poslužiti dodatnom poliranju igara, što je u svakom slučaju pozitivna stvar, pogotovo ako korisnik posjeduje snažno računalo i od njega želi izvući maksimum. Bond je pokazala učinak u igri koristeći Skyrim, gdje se vidjelo kako NPC likovi izgledaju znatno bolje.

Prvi put predstavljen na konzolama Xbox Series, AutoHDR je tehnologija koja se koristi za pretvaranje SDR (Standard Dynamic Range) slika u HDR, bez ikakvog inputa od strane programera igara. Cijelim postupkom upravlja Xboxov tim, slično onome kako se bavi FPS Boost-om.

HDR na sustavu Windows već je dugo u žalosnom stanju, a s dolaskom AutoHDR-a na Windows 11, nadamo se da će se poboljšati i iskustvo izvan igranja igara. Iako Microsoft nije otkrio kako se toj značajci može pristupiti, ako su Xbox S konzole Xbox S sve potrebne, tada će značajka biti dostupna u postavkama aplikacije Xbox. Trebat ćete priključiti zaslon koji podržava HDR da biste pristupili ovoj značajci.

windows 11 xbox

Xbox Game Pass Integriran s aplikacijom Xbox, koja omogućuje korištenje Xbox Cloud mogućnosti

Govoreći o aplikaciji za Xbox, ona će također postati prikladna za korištenje za sve igre koje korisnik bude želio igrati na sustavu Windows (pod uvjetom da je pretplaćen). Do sada je igračko iskustvo ‘Xbox-a’ u sustavu Windows bilo prilično neuredno, s dvije različite aplikacije za pristup Xbox nadzornoj ploči i Xbox Game Pass mogućnosti.

S novim ažuriranjem, Xbox Game Pass bit će izravno integriran u aplikaciju Xbox, a također će imati ugrađeno igranje igara u oblaku. Naravno, igranje u oblaku već je dostupno pretplatnicima Xbox Game Pass Ultimate, što znači da će ova integracija biti dodatno implementirana i na Windows 11. Aplikacija sama po sebi izgleda vizualno identično trenutnoj aplikaciji Xbox Game Pass, što nije loše.

Naravno, trebat će nam bolja podrška za upravljanje datotekama, a univerzalnija proširenja za pristup direktorijima igara bila bi dobrodošla promjena. Tvrtka je također potvrdila da će svi vaši prethodni dodaci za igre i dalje raditi na sustavu Windows 11, kao što biste mogli očekivati.

windows11

DirectStorage mogućnost ekskluzivno će biti moguća samo za Windows 11 i donijeti će dodatne prednosti kod igranja igara

Vjerojatno najbolji dodatak sustavu Windows 11 za igre, DirectStorage je novi API koji će čak i vrijeme učitavanja sa SSD-a učiniti još kraćim, što će svakako biti dodatno pozitivno za gamere ili pak za korisnike koji budu željeli u isto vrijeme igrati i streamati igre. Tradicionalno, podaci o igrama iz spremišta prenose se na grafičku jedinicu (GPU) putem računalnog procesora, što usporava stvari.

Uz DirectStorage, svaka grafička kartica moći će pristupiti podacima iz pohrane daleko brže, uz daleko manje utrošenog vremena, što znači da će zbog toga i procesor izgubiti manje vremena kod obrade podataka, što opet znači da će cjelokupno vrijeme učitavanja, pokretanja i ”vrtnje” igara biti manje. To je jedan od razloga zašto premještanje igara s HDD-a na SSD-ove, što korisnici računala danas rade, ne pruža onakvu razinu koristi kao što vidimo da SSD pruža kod novih PS5 ili Xbox Series X / S konzola.

Ova vrlo poželjna i itekako dobrodošla mogućnost bit će dostupna samo na Windowsima 11. Hoće li to značiti da ćemo na novom Windowsu vidjeti vrijeme ”munjevito brzo” vrijeme očitavanja čak i cijelih svjetova RPG igara, ostaje nam za vidjeti. No, imamo razloga biti optimistični.

Naravno, postoji i jedna mala začkoljica kod svega ovoga: DirectStorage radi samo s NVMe M.2 SSD-ovima. Zašto NVMe? Microsoft objašnjava da je razlog toga zbog specifičnih mogućnosti pogonskog sučelja, vjerojatno zbog izravne interakcije s matičnom pločom. Uz to, vrlo je vjerojatno da mogućnost ”Quick Resume” nećemo tako skoro vidjeti na Microsoftovim operativnim sustavima. Znamo da će DirectStorage raditi s PCIe 3.0 SSD-ima, ne samo s najnovijim PCIe 4.0 pogonima.

windows 11 xbox

”Znatno veći izbor igara!”

Posljednje što je Bond govorila u pogledu ”gamerskih” mogućnosti Windowsa 11 jest integracija aplikacije Xbox, koja je ugrađena u sustav Windows 11, a time i trenutni pristup knjižnici Xbox Game Pass, kojeg ćete moći ostvariti s vašeg računala.

android-on-windows-11

Bolja podrška za Android aplikacije

Jedna od najslabijih karika u Windows 10 iskustvu je Microsoftova trgovina i Microsoft je navodno toga itekako svjestan. Zbog toga bismo na Windowsu 11 trebali doživjeti između ostaloga i novu, poboljšanu i izmijenjenu Microsoft trgovinu. Ne samo da će trgovina izgledati i raditi bolje s podrškom za univerzalnija proširenja aplikacija, već će korisniku uz to omogućiti i instaliranje izvornih Android aplikacija na njegovo računalo.

No, to instaliranje aplikacija neće biti baš tako jednostavno kao što bi to išlo putem Android pametnog telefona, koji u sebi ima pred-instaliranu Googleovu Trgovinu. Ipak, ova nova mogućnost također bi mogla ponuditi neke nove gaming mogućnosti, budući da su i za Windows sustave dostupni različiti Android emulatori!

Microsoft obećava jako puno toga novoga za svoj nadolazeći Windows 11 operativni sustav. Što će se od toga ostvariti, a što neće, vidjet ćemo do završetka ove godine. Bilo kako bilo, sve ovdje spomenute mogućnosti rado bismo željeli vidjeti i koristiti na novom sustavu, što bi svakako poboljšalo igraće mogućnosti svakog korisnika.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here