Novi naraštaj Appleovog operativnog sustava, odnosno iOS 14 uskoro će biti dostupan. Na internetu su već osvanule neke verzije sustava, najviše se radi o beta verzijama, u kojima smo već mogli dobiti dojam i vidjeti otprilike što nas to novoga očekuje u novom iOS-u.

Kada se nova verzija iOS-a očekuje, koji iPhone telefoni će imati mogućnost nadogradnje, što sve očekujemo od nove verzije sustava te koje je mogućnosti Apple ”posudio” od Android tabora pročitajte u nastavku ovog članka!

 

Hoće li i moj iPhone imati mogućnost nadogradnje na iOS14?

Jedna od najvećih prednosti Appleovog operativnog sustava u odnosu na Android je podrška. Naime, za razliku od Androida, korisnici Appelovog iPhonea dobivat će mogućnost nadogradnji, što sigurnosnih, što velikih i glavnih, sveukupno 4-5 godina, što je definitivno jedna od velikih prednosti ovog sustava i jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi korisnici prelaze (ili ostaju) na iOS-u. Hoće li i vaš iPhone imati mogućnost nadogradnje na iOS 14? U nastavku slijedi popis svih iPhone telefona koji će tu mogućnost imati:

 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6S
 • iPhone 6S Plus
 • iPhone SE
 • iPhone SE 2020

iPod Touch 7Kao što se može vidjeti iz priloženog, čak i ako imate iPhone pametni telefon koji seže iz 2015. godine (kao što su iPhone 6S i iPhone 6S Plus) dobit ćete mogućnost nadogradnje na iOS 14, što je svakako odlična stvar.

 

Kada možemo očekivati i službenu verziju iOS 14?

Svi korisnici koji su dosad željeli isprobati beta verzije iOS 14 znaju da su za to dobili priliku 22. lipnja i sada u srpnju, prije nekoliko dana. Lipanjska beta verzija bila je prva beta verzija, dok je nedavna po redu druga, s dodatnim mogućnostima. Službeno, iOS 14 trebao bi biti dostupan za skidanje na jesen.

Tradicija je dosad nalagala da se nova verzija iOS-a pojavljivala u isto vrijeme kada bi se na tržištu pojavila nova generacija iPhonea, što znači u rujnu. No, ove godine stvari su, zbog novonastale koronavirusne situacije, stvari nešto drugačije, što znači da bismo iOS 14, baš kao i iPhone 12 pametne telefone, trebali dobiti malo kasnije, ali ne puno kasnije. Predviđa se da bi to moglo biti u listopadu, ako sve bude kako treba biti.

iOS 14

Što nas novoga očekuje u iOS 14?

Svake godine Apple svoje iOS korisnike obraduje time što na svaku novu verziju iOS-a implementira nešto novo, nešto što je dosad bilo neviđeno (ili neviđeno barem što se tiče iOS platforme). Isto bi trebalo biti i u ovoj godini i to još u većem opsegu nego dosad. O čemu se točno radi i kakve nam to novine sprema Apple za ovogodišnju verziji iOS-a pročitajte u nastavku.

 

 1. Widgeti na ”Home” zaslonu

Widgeti, oni ”pravi” widgeti, konačno će, od iOS 14, postati standardna stvar kod iOS-a. Novi widgeti dolazit će u različitim dimenzijama i oblicima, a prema onome što smo dosad uspjeli vidjeti, izgledaju privlačnije i bolje nego bilo koji widgeti koje smo dosad imali prigode vidjeti na prethodnim verzijama iOS-a.

Apple je svoje nove widgete nazvao widgetima koji će biti ”bogati informacijama”, što u stvari ima velikog smisla kada se baci pogled na to kako ti widgeti sada izgledaju. Ono što isto tako iz Applea izjavljuju jest to da su naučili bolju funkcionalnost widgeta sa Apple satova te da sada Apple tu istu funkcionalnost želi prenijeti na iPhone telefone.

Korisnici će moći odabrati widgete različitih dimenzija i oblika. Osim toga, widgeti će moći biti korišteni na ”Home” zaslonima pametnih telefona, kao i u ”Today” pregledima na iPhone uređajima. Apple kaže da će osmisliti posebnu ”Widget” galeriju. Koje točno sve aplikacije će dobiti svoje widgete još uvijek nije poznato, no dosad smo vidjeli da su aplikacije koje će sigurno dobiti svoje widgete biti aplikacija sata, Apple vijesti, vremenska prognoza i kalendar.

Widgeti su jedna od stvari za kojom su korisnici iOS-a, od davnih dana, vapili i sada će ju konačno dobiti. No u svemu ovome postoji jedan svojevrstan minus. Novi dizajn widgeta, kakav bismo trebali vidjeti na iOS 14 zapravo uopće nije originalan. Točnije, isti taj dizajn widgeta postoji već godinama na Android platformi, što znači da je Apple ovdje neke stvari malo ”posudio” od Androida.

Kada govorimo o ”posuđivanju” mogućnosti, ne možemo a da ne istaknemo još jednu novost koja će se nalaziti unutar iOS 14, a koju je Apple također malo ”posudio” od svog Googleovog konkurenta. Radi se o ladici s aplikacijama.

Ladica s aplikacijama još je jedna nova mogućnost koju bismo trebali vidjeti u novoj verziji iOS-a. Nju Apple ne zove ladicom s aplikacijama; njezin naziv je ”App Library”.

iOS 14

 1. ”App Library”

Još jedna nova mogućnost koju će moći koristiti svi korisnici iOS 14 zvat će se ”App Gallery”. Radi se o boljem načinu organiziranja aplikacija, odnosno o višem stupnju automatizacije prilikom postavljanja različitih usluga, bez potrebe da korisnik to sam mora učiniti. Na primjer, sve aplikacije za komunikaciju bit će automatski smještene u jedan folder i tako će vrijediti za sve skupine aplikacija.

Svaka aplikacija koju budete instalirali na svoj iPhone moći će biti automatski smještena u jedan zaseban folder, ovisno o tome u koju skupinu spadaju te aplikacije. Osim toga, moći ćete i sakriti specifične aplikacije za koje ne želite da se pojave na vašem ”Home” zaslonu; nakon što omogućite to skrivanje, one će se automatski pojaviti u ”App Library”.

Što ovo znači za običnog korisnika iPhonea? Kao prvo, ovime bi se trebalo znatno pojednostaviti korištenje iPhonea, budući da bi zbog ovih novih stvari, korisnik trebao moći koristiti više mogućnosti na svom iPhone telefonu odjednom, bez rizika da će jedna mogućnost i jedna aplikacija ”smetati” drugoj.

Sve u svemu, ladica s aplikacijama, bez obzira na to kako se ona u iOS svijetu zvala, više je nego dobrodošla. Znači li postojanje ove mogućnosti da će od jeseni naši iPhone telefoni više podsjećati na Android pametne telefone ili ne, vidjet ćemo. No u svakom slučaju, ”App Library” je još jedna od Appleovih novina koja zapravo nije nova.

 

 1. ”Picture in Picture” način korištenja

”Picture in Picture” način rada još je nešto što bismo od jeseni i službeno trebali viđati na iPhone pametnim telefonima, ali i na ostalim vrstama ”i” uređaja. Ako ste ikada dosad imali prilike koristiti neki od Android pametnih telefona ili tableta, onda ste zasigurno vidjeli ovaj način rada. ”Picture in Picture je u Android svijetu dostupan od Androida 8.0 Oreo, odnosno od 2017. godine. No ove godine tu će mogućnost dobiti i iOS uređaji.

”Picture in Picture” način rada korisniku omogućuje istovremeno pregledavanje videozapisa, sa usluge koja odašilje videozapise, uz pregledavanje drugog internetskog sadržaja. Na primjer, ako ste željeli na Android telefonu u isto vrijeme gledati video-isječak s YouTubea i čitati nešto sa internetske stranice, to ste mogli napraviti (pod uvjetom da je na vašem Android uređaju bio instaliran barem Android 8.0).

Je li PiP način rada dobrodošao na iOS platformi? Itekako! Jesmo li sretni zbog toga što je Apple konačno odlučio ovaj način rada implementirati na svoju platformu? Naravno da jesmo! Šteta što to nije bilo moguće ranije, ali bolje ikada nego nikada.

 

 1. ”App Clips” mogućnost

”App Clips” je jedna od možda najzanimljivijih novina koje nam Apple priprema za svoju četrnaestu iteraciju iOS-a. Radi se o mogućnosti koja će nam omogućiti korištenje pojedinih aplikacija, bez potrebe skidanja svih njezinih datoteka. Svaka aplikacija koju skinete i koju budete koristili putem ove mogućnosti bit će smještena u posebnoj, za to određenoj kartici. Najbolja stvar u vezi ”App Clips” ogleda se u tome što će nam ona omogućiti svojevrsno ”demo” korištenje pojedinih aplikacija; moći ćemo koristiti neke od mogućnosti pojedinih aplikacija i onda, ako se odlučimo na skidanje cijele aplikacije, moći ćemo kliknuti na poveznicu i skinuti je sa App Storea.

Zvuči i izgleda vrlo zanimljivo, a hoće li tako i zaista biti vidjet ćemo za nekoliko mjeseci. Ono što treba i ovdje reći jest to da je Apple i ovu mogućnost ”posudio” od Googlea. Naime, Google je 2017. godine osmislio ”Android Instant Apps”; mogućnost koja je funkcionirala na isti način na koji će funkcionirati ”App Clips”, da bi 2018. Google osmislio ”Google Play Instant”; nadogradnju ”Android Instant Apps” mogućnosti.

 

 1. Nova, redizajnirana Siri

Prije iOS 14, Siri bi, nakon pokretanja, zauzimala cijeli ”Home” zaslon iOS uređaja. Sada će se Siri prikazivati u obliku malenog indikatora, koji će se nalaziti na donjem dijelu zaslona, što znači da Siri ovoga puta neće zauzeti cijeli zaslon. Iako novost, nešto slično je Android već ranije učinio kod svog Google pomoćnika. Novost? Da, ali samo za iOS platformu.

 

 1. Dopuštenja aplikacija unutar App Storea

Još jedna novost, ali i svojevrsno poboljšanje u pogledu korištenja aplikacija unutar iOS-a ogledat će se u dopuštenjima aplikacija unutar App Trgovine. Od iOS 14 korisnik će konačno imati mogućnost uvida u sva dopuštenja koja bi od njega aplikacija tražila, ukoliko bi on poželio tu aplikaciju skinuti na svoj iOS uređaj. Radi se o dobroj mogućnosti i još nečemu za čime su iOS korisnici žudjeli, no također se radi o nečemu što je Google već puno ranije ponudio na svom Androidu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here