Prema vijestima i najavama koje smo dosad mogli saznati velike se stvari očekuju od najnovije nadogradnje za Appleove pametne telefone i tablete. S obzirom na nedavni pad cijena iPhoneova i iPad uređaja Apple bi itekako mogao ”omastiti brk” pod uvjetom da novi iOS 13 ispuni barem djelomično očekivanja korisnika.

Dobre vijesti govore i to da su neke stvari namjerno izostavljene iz verzije koja bi trebala izaći ove godine kako bi se Apple još više usredotočio na stabilnost iOS 12 OS (što znači da je došlo vrijeme za redizajn i promjene aplikacija i UI sučelja).

Što se tiče glasina i vijesti u vezi iOS 13 verzije Appleovog operacijskog sustava za ”i” uređaje treba reći da ih nema puno. Velika većina onoga što se dosad moglo čuti i pročitati nisu najnovije vijesti već se radi o najavama i predviđanjima koja postoje otkako je izašla prva najava iOS 13.

U nastavku ovog članka pročitajte sve ono što smo dosad uspjeli saznati vezano uz najnoviju verziju Appleovog operacijskog sustava, moguć datum izlaska kao i sve ono što očekujemo da bi iOS 13 na sebi mogao i trebao imati.

ios13 DATUM

Moguć datum izlaska iOS 13? Ima ih nekoliko.

Datuma kada bismo najnoviju verziju iOS-a mogli dobiti konačno i službeno dostupnu na svojim ‘i” uređajima ima nekoliko i niti jedan od njih nije konačan ni služben. Tako je recimo jedan od datuma 03. lipnja, u ponedjeljak. Zašto baš taj datum i točnije zašto baš taj dan? Ako se sjećate Apple je iOS 12 predstavio 04. lipnja prošle godine, isto u ponedjeljak. Godinu dana ranije predstavljen je iOS 11. Datum je bio 05. lipnja 2017. Dan je isto tako bio ponedjeljak. Iako ne mora biti tako, ovo je jedan od možebitnih datuma kada bismo mogli vidjeti iOS 13.

Nadalje, ono što je vjerojatnije jest to da će prva verzija iOS 13 beta operacijskog sustava biti dostupna nekoliko dana prije WWDC-a, s time da će ona biti dostupna samo za plaćene Appleove developere. Ono što nas više zanima je javna beta verzija, koja osim što će biti dostupnija od prve beta verzije, biti će i dosta stabilnija.

S obzirom na to da Apple testira svaki iOS do najsitnijih detalja, javna beta verzija bi mogla biti dostupna za korisnike krajem lipnja. Što se tiče službenog datuma izlaska iOS 13 OS, o njemu zasad ne postoji puno vijesti. Nešto više o tome mogli bismo saznati u vrijeme kada Apple na tržište odluči izbaciti najnoviju seriju svojih iPhoneova.

Tako da bi drugi, potencijalan datum kada bi Apple mogao javnosti predstaviti novi iOS 13 jest kraj rujna. Zašto baš kraj rujna? Zato što je to vrijeme u godini sada već tradicionalno rezervirano za predstavljanje novih Appleovih pametnih telefona. Zašto ne u isto vrijeme predstaviti novi iPhone (ili više njih) i novi iOS?

 

iPhone 5S

Koji bi uređaji mogli biti kompatibilni sa iOS 13?

Apple i dalje podržava svoje iPhone 5S uređaje. Za one koji su malo manje informirani iPhone 5S je bio prvi iPhone koji je u sebi imao SoC od 64 bita. Trenutno je za iPhone 5S dostupno šest verzija iOS-a. Apple bi praksu podrške starijih uređaja mogao nastaviti i s novom verzijom OS, što znači da bi najstariji uređaji koji bi na sebi mogli imati iOS 13 mogli biti iPhone 6, 6 Plus, iPad Air 2, iPad mini 3 i iPod Touch 6.

Jedna stvar koja je zasad sigurna jest ta da će Apple iOS 13 staviti na sve one uređaje koji na sebi imaju barem A8 čipset (ili naravno noviji). Ima li vaš iPhone ili iPad barem A8 SoC? Ako imate iPhone koji je barem 6 ili 6S onda ima. Sve u svemu, svi korisnici iPhone 6 uređaja i novijih vrlo će vjerojatno imati mogućnost nadogradnje na iOS 13.

 

ipad-mini-5 2019

Novi iOS = novi iPad?

Tradicija govori da je Apple svake dvije godine radio grandiozne promjene na svojim iPad uređajima. Takve promjene smo vidjeli kod iPad urđaja koji su imali iOS 11 verziju i prije toga kod iPad sa iOS 9, tako da je logično za zaključiti nešto slično i kod iPad uređaja koji će dolaziti sa iOS 13.

O kakvim se promjenama radi koje bi korisnici željeli vidjeti kod novih iPad-ova?

Jedna od promjena koje bi korisnici željeli vidjeti je recimo ”Desktop” način rada u kojemu bi se izbornik i alatne trake nalazile na gornjoj i donjoj strani ekrana. To bi dodatno olakšalo korištenje uređaja i učinilo ga još više ”user-friendly”. Nadalje, kod novog iPad-a bismo htjeli vidjeti i podršku za Bluetooth te podršku za usmjerivač koje dosad nije bilo.

Nešto slično je prošle godine ponudio Samsung Galaxy Tab S4, s time da funkcije dodirnika nisu baš najbolje funkcionirale. Može li Apple nastaviti ondje gdje je njegov najveći protivnik Samsung stao i gdje se baš nije proslavio? Jedva čekamo nove iPad uređaje kako bismo to provjerili!

 

IOS13

Nadamo se da će iOS 13 donijeti redizajnirani ”Home” ekran

Jedna od stvari koje bi iOS 13 mogao donijeti (nadamo se) svojim korisnicima su velike promjene kod ”Home” ili prvog ekrana iPhone i iPad uređaja. Jest da ovaj sadašnji prvi ekran izgleda OK, ali budimo realni- od početka, odnosno od 2007. Apple gotovo da ništa nije učinio po pitanju ”Home” sučelja. Vrijeme je za promjene.

Prošlogodišnje vijesti i najave koje je Apple dao u javnost svakako su govorile u prilog tomu da bi novi Appleovi proizvodi negdje u budućnosti trebali imati dosta izmijenjen i dorađen ”Home” ekran. Znači li to ”negdje u budućnosti” možda ove godine i hoće li te izmjene donijeti iOS 13 ne možemo sa sigurnošću znati, no svakako bi bilo dobro da se to dogodi što prije.

 

Promjene u pogledu više mogućnosti aplikacije kamere su još jedna stvar koju očekujemo od iOS 13

Zasad i prema onome što trenutno možemo vidjeti aplikacija kamere kod Appleovih uređaja izgleda dosta ”osnovno”. Nekima je to sasvim dovoljno, dok bi neki željeli malo više. Ako ste početnik u korištenju kamere onda će vam sadašnja aplikacija biti sasvim OK. No ako ste iskusni korisnik vjerojatno ćete željeti nešto više.

Neke od informacija koje su ”procurile”, a koje se odnose na aplikaciju kamere govore u prilog tomu da bi novi iOS 13 vjerojatno mogao donijeti pozitivne promjene u ovome segmentu. Hoćemo li vidjeti mogućnosti fotografiranja sa gestama (Samsung Galaxy S9), fluidniji zoom sa bilo kojeg mjesta na ekranu (LG V40), ili pak nešto slično ”Night Sight-u” (Google Pixel 3) ili nešto četvrto, ostaje nam za vidjeti. Ipak, ono što isto tako očekujemo kod novom iOS-a, ali i novih iPhonea jest dorađenija aplikacija kamere sa više mogućnosti.

Do beta verzije iOS 13 nas dijeli nekoliko mjeseci. Ipak, kako se budemo sve više približavali Appleovoj ”Worldwide Developers konferenciji 2019” koja nam dolazi u lipnju, vrlo je vjerojatno da će na svjetlo dana ”curiti” sve više informacija o tome što Apple trenutno radi te do kojeg su stadija stigli s iOS 13. Čitajte nas i dalje i pratite na našim službenim stranicama najnovije vijesti iz svijeta pametne tehnologije!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here