iOS 11 došao je prije otprilike 2 mjeseca, no tek sada pišemo tekst o njemu. Zašto? Zato što je ovo bio najgori update iOS-a u povijesti istoga.

Većina nas koji preferiramo i koristimo Apple mobitel svakodnevno, odmah smo instalirali iOS 11 i gadno se razočarali. iOS je bio pun bugova, aplikacije su se crashale, animacije nisu radile dobro i tako dalje. Bila je hrpa problema. Očito se Appleu jako žurilo izbaciti na tržište novi iOS iako on nije bio spreman.

Do danas je iOS dobio još dvije zakrpe 11.1 i 11.2 i sada je pristojan iOS koji je ugodno za koristiti. Mi ćemo u ovom tekstu napraviti usporedbu s iOS-om 10 i ako niste prešli na iOS 11, možda ćete sada htjeti. Uglavnom, da ne dužimo, pogledajmo usporedbu s desetkom i razloge zašto biste trebali prijeći na zadnji iOS.

 

INTERFACE

Nakon što instalirate iOS 11 nećete odmah vidjeti radikalni redizajn – sve je gotovo identično kako je i bilo. Barem po pitanju grafičkog sučelja. Ali postoje neke izmjene koje ćete vidjeti tek kada malo dublje zakopate.ios 11


 

Lock Screen

U iOS-u 10 Lock Screen (ekran na kojem vidite notifikacije kada vam je mobitel zaključan), i notifikacije su dva zasebna ekrana. Lock screen se pojavio prvi kada ste “probudili” uređaj, a notifikacije ste dobili kada ste swipe-ali ekran prema dolje.

U novom iOS-u ta dva ekrana su spojena u jedan, te ćete sada odmah na ekranu vidjeti notifikacije. Barem one koje ste nedavno dobili. Ako želite vidjeti i starije notifikacije, samo swipe-ajte ekran prema gore i dobiti ćete još notifikacija. Poigrajte se pa ćete vidjeti da je ovo mnogo bolje sada nego prije.

 

Control Centar

Kontrolni centar ili ekran za brzo paljenje/gašenje opcija je redizajniran u novoj verziji iOS-a. U iOS-u 10 Control Center je bio praktički podijeljen na dva ekrana – većinu kontrola ste imali na glavnom ekranu, dok ste za upravljanje glazbom morali swipe-ati lijevo. Sada je opet, kao i kod lock screena, sve spojeno u jedan ekran i to je veliki napredak.

Sada su u dotični centar ugrađene i dodatne 3D touch opcije. Tako možete stisnuti i držati ikonicu svjetiljke (flashlight) i dobiti ćete opciju za kontroliranje jačine svjetla. Ako držite malo jače na kontroli za upravljanje svjetlinom ekrana, dobiti ćete mogućnost kontroliranja svjetline ali i kontrolu nad Night Shiftom i slično.

Probajte sami na ostalim kontrolama,
Također, Control Center je postao prilagodljiv, odnosno korisnik može u postavkama odrediti što će se tu pojavljivati, a što ne, tako da si možete staviti opcije koje vi koristite, a ne one koje je Apple odredio.ios 11 recenzija

 

Dock (iPad Only)

Novi Dock u iOS-u 11 za iPad znači da ćete moći pristupiti svojim omiljenim aplikacijama s početnog screena. Ako koristite MacOS, znate o čemu pričamo. Novi Dock je dostupan s više lokacija, može sadržavati više ikonica i podržava drag-and-drop za brzi multitasking.
Stari Dock je bio samo red aplikacija na dnu početnog ekrana, no to je postalo previše statično i nedovoljno za svakodnevno korištenje.

Novi Dock je dostupan praktički od svuda, samo napravite kratki swipe od dna ekrana prema gore i dobiti ćete Dock. To možete napraviti i dok koristite neku drugu aplikaciju, ne morate ići na početni ekran.

 

Drag’n’Drop

Pomalo je apsurdno da Apple prodaje nešto što postoji na desktopu već desetljećima, no što je tu je. U iOS-u 11 napokon imate funkcionalni drag-and-drop. Recimo da želite poslati sliku emailom. Dovoljno je da ju držite i povučete u email klijent, te će se ona odmah dodati kao attachment emailu. U starom iOS-u to je bilo prilično “bolno iskustvo” i nije funkcioniralo kako je trebalo.

 

App Switcher (iPad Only)

Još jedan feature koji je namijenjen samo iPad uređajima. Kao što možete iz imena zaključiti radi se o lakom prebacivanju iz aplikacije u aplikaciju. U Control Centru imate ikonicu za App Switcher koja vam prikazuje na ekranu sve otvorene aplikacije koje ste koristili. Odabirom jedne od tih aplikacija, otvara vam se odabrana aplikacija.ios 11 test

U iOS-u 10 je ovaj feature bio dostupan tako da ste dva puta brzo stisnuli Home tipku i dobili ste stack aplikacija kao na iPhoneu kroz koje ste mogli proći i odabrati si onu koja vam treba. Ovo sada je ipak praktičnije malo, pogotovo kada se naučite koristiti App Switcher. Pitat ćete se kako ste do sada živjeli bez njega.

 

Redizajniran App Store

Apple je napokon redizajnirao App Store. Kada otvorite dotičnu aplikaciju, vidjet ćete da dosta drugačije izgleda, vidjet ćete nove kolekcije aplikacija, Daily listu koja će uvijek imati neku temu, tutorijale za nove aplikacije i slično. Ovo je, barem po nama, mnogo intuitivnije nego stari iOS.

Prva tri taba pri dnu ekrana su izdvojene aplikacije, kategorije i top ljestvice s aplikacijama. To ste imali i prije, ali sada bolje izgleda i lakše je doći do tog sadržaja nego prije što ćete vidjeti i sami. Ostale funkcionalnosti su iste kao i prije.ios 11 apple store

 

NOVE MOGUĆNOSTI

 

Messages/Poruke

Svjesni smo da danas rijetki šalju poruke, ali aplikacija za slanje poruka Messages je dobila nekoliko novih mogućnosti u iOS-u 11. Prvo tu je “app drawer” koji sadrži stickere, te mogućnost da svojim iPhone kontaktima prebacite novce koristeći Apple Pay servis. Ovo bi mogao biti “game-changer” jer mnoge web stranice i kompanije prihvaćaju ovaj oblik plaćanja.

ios 11 poruke

Nadalje, tu je nova sinkronizacija s iCloudom – sve vaše poruke se automatski sinkroniziraju te ih možete slati s MacOS-a. To znači da ako dobijete poruku, vidjet ćete ju i na računalu, te možete odmah na nju i odgovoriti. Vrlo korisno.

Na kraju, spomenimo još da je Apple dodao QuickType tipkovnicu što znači da ćete ju lakše koristiti ako koristite samo jednu ruku za pisanje.

 

Siri

Siri ima novi, mnogo prirodniji glas, te sada imate na raspolaganju muški i ženski glas, te novo vizualno sučelje.

Apple je također dodao novi feature s kojim možete prevoditi riječ ili rečenicu na Njemački, Francuski, Talijanski, Kineski i Španjolski, dok će novi jezici doći uskoro. Također, Siri mnogo bolje radi s Apple Musicom.

Oni koji koriste Siri mnogo više od nas kažu da je postala mnogo inteligentnija u novoj verziji iOS-a. Ona “uči” što vi tražite i što pretražujete po Internetu te vam daje dodatne sugestije, posebice u aplikacijama Mail, Messages i nekim drugim aplikacijama.

 

Kamera

I kamera je dobila nekoliko poboljšanja, ali najvažnije je kvalitetnija slika. Kod portrait slike koje radite na iPhoneu 7 Plus, iPhoneu 8 Plus i iPhoneu X možete uključiti Optical Image Stabilisation, True Tone flash i HDR npr. I dobiti kvalitetniju sliku. Također, tu je i Depth API za developere koji mogu iskoristiti dvije leće kamere i dobiti “dublju” sliku, te više informacija o istoj.

Apple je dodao i novu tehnologiju zvanu High Efficiency Image File Format (HEIF) koja reducira veličinu slika.

Spomenimo još da kamera prepoznaje QR kod pa više ne morate imati dodatnu aplikaciju za iste. Samo otvorite kameru i usmjerite ju prema QR kodu i vidjet ćete na ekranu link koji možete stisnuti i koji vas vodi do informacija spremljenih u QR kodu.

 

Mape

ios 11 mape

Apple mape su takve kakve jesu, no s iOS-om 11 dolazi nova opcija “Do not disturb while driving”. Kao što samo ime kaže, dok koristite mape (najčešće u vožnji), nećete dobivati notifikacije, a onaj tko vas pokuša nazvat će dobiti poruku da ćete ga nazvati kada dođete na destinaciju. Iako sumnjamo da će velik broj ljudi koristiti ovu opciju, možda bismo trebali. Vjerujemo da bi manje nesreća bilo na cestama.

 

Files (iPad Only)

Ako ste power user, odnosno napredniji korisnik, dobro će vam doći aplikacija Files koja dolazi s iOS-om 11. Ona vam služi za lakše upravljanje vašim datotekama, te ih sve možete naći na jednom mjestu.

Možete ih drag and dropati, kreirati foldere, sortirati datoteke. Praktički sve ono što možete i na računalu. Ova aplikacija vam pomaže da budete produktivniji i da brže radite multitasking.

 

Zaključak

Iako iOS 11 donosi hrpu noviteta, ostaje gorak okus u ustima jer je donio i hrpu bugova i očito je da je izbačen na tržište barem 2 mjeseca prije vremena. Da, ti bugovi su ispravljeni, no tek sada sa zakrpom 11.2 i ako planirate prijeći na ovaj iOS, svakako instalirajte sve zakrpe.

Također, preporučujemo svim iPad korisnicima da prijeđu na iOS 11 jer ova verzija iOS-a njima nosi hrpu noviteta, lakše korištenje cijelog operativnog sustava, Dock, brži i bolji multitasking, Files …

Nadamo se da iduća verzija iOS-a neće biti ovako loša i da se neće dogoditi slična situacija. Da ne govorimo koliko je problema iOS napravio programerima koji rade aplikacije za iPad i iPhone.

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here