Iako u znatno izmijenjenom formatu, Apple je ipak odlučio održati jedan od svojih najvećih događaja ove godine – WWDC20. Dakako, zbog koronavirusa predstavljanje inovacija u svijetu Apple-a nije se moglo održati fizički s prisutnom publikom pa je Apple događanje odlučio održati online. Vjerujemo kako je mnoštvo ljudi širom svijeta nestrpljivo pratilo što će to novo Apple predstaviti svijetu – a prikazano je zaista puno novosti.

Posebno su zanimljiva nova softverska rješenja koja će uskoro stići na uređaje Apple korisnika i koja bi trebala u velikoj mjeri poboljšati iskustvo korištenja Apple uređaja. Zanimljivo, neke su inovacije predstavljene nakon dužih inzistiranja korisnika, dok je dio njih potpuno iznenađujuće završio na Appleovom rasporedu.

U nastavku teksta predstavit ćemo vam nekoliko novosti koje stižu putem Apple-ova softvera narednih mjeseci. Zahvaljujući tim novostima Apple će ustabiliti svoju poziciju na tržištu, ali vrlo vjerojatno i zaintrigirati nove potencijalne kupce. Evo što nam to novo donosi Apple u području softvera u narednom periodu:

 

iOS 14

Jednostavnost korištenja novog iOS 14 sustava

Operativni sustav iOS jedan je od najvažnijih softverskih produkata Apple-a s obzirom na to da Apple-ove pametne telefone koristi ogroman broj korisnika. Iako već godinama Apple njeguje sličnu viziju ovog mobilnog sustava, činjenica je da nas svaka nova nadogradnja gura korak u budućnost. Novi iOS 14 sustav donosi poboljšanja u raznim segmentima, a trebao bi korisnicima dodatno olakšati snalaženje i korištenje samog sustava.

Jedna od većih novosti je App Library, sustav mapa sada korisnicima omogućuje automatsko sortiranje aplikacija – čime se ubrzava i olakšava pristup najvažnijim aplikacijama u sustavu. App Clips funkcija također bi trebala pomoći u brzom rješavanju zadataka, posebice onih koji nam zatrebaju u datom momentu. Zanimljivu novost imamo u aplikaciji za komunikaciju, gdje su sada dozvoljeni “zakačeni” razgovori. Unutar Messages sada možete zakačiti na vrh razgovore koji su vam važni te do njih možete doći u iznimno kratkom vremenu. Zanimljivo, Apple je predstavio i jednu super novost za bicikliste – vrlo vjerojatno potaknuti popularizacijom biciklizma u vremenu nakon korona karantena. Unutar Maps aplikacije sada se nalazi pregledna karta biciklističkih staza te je moguće saznati postoji li gužva na biciklističkoj stazi te koliko će zapravo zahtjevno biti bicikliranje određene rute.

 

Velika nadogradnja na macOS Big Sur

Mnogi stručnjaci kažu kako je ovo jedna od najvećih nadogradnji macOS sustava u posljednjih nekoliko godina, što bi samo trebalo značiti da dobivamo jedan novi kvalitetan sustav – koji će bez ikakvih problema odolijevati svim zahtjevima korisnika. Uz mnoštvo funkcionalnih preinaka sustava, mogu se vidjeti i neke značajnije promjene u samom dizajnu – a koliko će to dobro “sjesti” korisnicima vidjet ćemo u narednim mjesecima.

Veliku nadogradnju dobio je Safari – jedan od najbržih web browsera na svijetu. Iako je Safari i do sada ostvarivao fantastične rezultate po pitanju brzine, nova nadogradnja donosi još brže iskustvo surfanja internetom, ali i veću razinu sigurnosti korištenja. Korisnici sada mogu u potpunosti prilagođavati svoju naslovnu stranicu dodajući fotografije i razne tabove, a tu je i veliki broj ekstenzija koje se mogu iskoristiti za veći užitak surfanja internetom. Jedna od većih novosti je i Mac Catalyst koji bi sada developerima trebao omogućiti još lakšu integraciju iPad aplikacija na Mac računala. Razvijatelji aplikacija sada su dobili novi poboljšani API koji im omogućava apsolutnu kontrolu nad aplikacijama – što će vrlo vjerojatno donijeti razna poboljšanja u rad samih aplikacija na Mac računalima.

 

Apple Watch 4

Pametniji satovi uz watchOS 7

Iako pametni satovi vrlo vjerojatno i nisu jedan od najprodavanijih uređaja Apple-a, činjenica je da veliki broj korisnika koristi pametne satove – i svi očekuju nove nadogradnje sustava. Već godinama spominjemo činjenicu da će modernizacija i povećanja broja funkcija pametnih satova vrlo vjerojatno “natjerati” veći broj korisnika da nabave pametne satove – no to za sada ide nekako sporo. Možda upravo novi watchOS 7 bude okidač koji će mnoge potaknuti na kupnju pametnog sata jer donosi mnoštvo novotarija koje bi se mogle svidjeti korisnicima.

Novi watchOS 7 sustav za pametne satove donosi novu funkciju praćenja kvalitete spavanja, koja je utemeljena na novim zanimljivim načelima. Ideja ove funkcije jest potaknuti korisnika na dovoljnu količinu spavanja – a to će učiniti tako da za vas kreira raspored spavanja, odnosno predlaže vam koje rutine prije spavanja je mudro odraditi kako biste dobili dovoljno sna tijekom noći. Mnoštvo je novih opcija dostupno u personalizaciji zaslona pametnog sata i nimalo ne sumnjamo da sada korisnici imaju dovoljno izbora kako bi sat prilagodili svojim željama i potrebama. Tu je i jedna zanimljiva opcija posvećena životu u vrijeme koronavirusa. Radi se o funkciji koja se automatski aktivira kada perete ruke i upozorava vas ako je vaše pranje ruku trajalo manje od 20 sekundi. Dakako, to je samo djelić onog što nam donosi novi watchOS 7 sustav – a posebno nas veseli što priča s pametnim satovima ide kvalitetno prema naprijed.

 

Iskustvo pametnog doma uz novi tvOS 14

Novi tvOS 14 korisnicima u domove donosi bolju sinkronizaciju raznih elemenata pametnog doma, kako bi im omogućio maksimalno uživanje u udobnosti kuće ili stana. Korisnicima je sada dostupan HomeKit putem kojeg mogu svoje video kamere i razne druge dodatke putem Siri ili Control Center-a spojiti na svoju televiziju. To znači da dobivaju još pametniji dom i putem televizije imaju kontrolu što se događa unutar i oko njihova doma.

Zaljubljenici u igranje igara putem televizora novim su tvOS 14 sustavom dobili sjajne pomake prema naprijed. Naime, sustav igranja više igrača sada je dobio nove funkcionalnosti pa je korisnicima olakšano korištenje, odnosno igranje više igara. Konkretno, svaki korisnik sada može nastaviti igrati igru točno tamo gdje je stao prošlog puta. Upravljanje korisnicima omogućeno je putem Control Center-a, a znatno je lakše pratiti ostvarene rezultate i napredak u igri pojedinog igrača.

 

iPadOS 13

Novi iPadOS 14 za korisnike tableta

I korisnici tablet računala dobili su novi sustav, kako bi korištenje tih uređaja bilo još bolje i praktičnije. Što se tiče samog iPadOS 14 on sa sobom donosi zaista fantastične stvari i podići će iskustvo korištenja nekoliko razina više. Novost koja će očarati mnoge je Apple Pencil koji sada dopušta korisnicima da napišu nešto rukom na ekran, a sustav će automatski prepoznati slova – i ručno pisani tekst pretvoriti u standardni tekst na zaslonu. Ono što je posebno ohrabrujuće jest što će se tom novom funkcionalnošću moći koristiti svi korisnici i to u raznim prigodama – pa čak i za pisanje unutar Safari preglednika ili prilikom odgovaranja na poruke u iMessage.

Uz mnoštvo drugih nadogradnji, predstavit ćemo funkcionalnost koja je prema riječima čelnika Apple izgrađena nanovo u cijelosti od temelja. Radi se o opciji Search koja je zahvaljujući novom kodu dobila puno bolje mogućnosti i veću preciznost pretraživanja. Tako je sada moguće funkciji pristupati u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta. Primjerice, uopće nije potrebno napuštati neku otvorenu aplikaciju kako bi se koristila funkcija pretraživanja – što cijeli taj sustav diže na jednu novu razinu. Novi iPadOS 14 prema svemu sudeći donosi mnoštvo super novosti – pa vjerujemo da će ga korisnici rado isprobati.

 

Zaključak

Novosti koje je Apple predstavio na području softvera definitivno su nas oduševile jer iskustvo korisnika podižu barem za jednu razinu više. Uvjereni smo kako su predstavljanje funkcije samo djelić poboljšanja te da će se još puno toga iskristalizirati kada se novi sustavi pojave u javnosti na uređajima korisnika. Apple je veliku pažnju zasigurno posvetio brzini rada aplikacija, kao i sigurnosti sustava – uz koju bi korisnici trebali biti maksimalno zaštićeni.

Kada se za koji dan, tjedan ili mjesec ovi novi sustavi pojave na uređajima korisnika – dobiti ćemo finalnu ocjenu jesu li nove nadogradnje dobre. Vjerujemo da će Apple i nakon ovog imati mnoštvo zadovoljnih korisnika, koji će njihove uređaje rado preporučivati drugima. S druge strane, ovo je događanje odlično poslužilo i razvijateljima softverskih rješenja – kako bismo dobili još bolje aplikacije i sustave utemeljene na modernim načelima. Veselimo se javnom puštanju novih nadogradnji.

 

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here