Vrijeme izlaska najnovijeg Microsoftovog operativnog sustava polako se bliži! Koja će sve prijenosna računala moći instalirati Windows 11? Neki proizvođači već su objavili informacije!

Može li moje računalo raditi sa sustavom Windows 11? Microsoft na to pitanje nije još dao lak i izravan odgovor, jer su hardverski zahtjevi sustava Windows 11 zbunjujući, ne samo zbog potrebe za TPM-ovima. Microsoft je sam nedavno izbacio aplikaciju za provjeru stanja računala, odnosno PC Health Check aplikaciju, uz pomoć koje možete na relativno jednostavan način saznati može li vaše računalo pokretati Windows 11! Je li i vaše računalo među sretnim brendovima/modelima koji će nakon listopada (ili praznika) moći pokretati najnoviji Windows sustav? saznajte u nastavku članka!

Acer ConceptD

Acer računala koja će podržavati Windows 11

Acer još uvijek trenutno nije istaknuo svoja računala, koja mogu pokretati Windows 11, za razliku od nekih drugih proizvođača s ovoga popisa (poput Asus-a, koji je objavio iscrpan popis). Stranica tvrtke, gdje je pobliže opisana kompatibilnost sa Windowsom 11, sugerira potencijalnim kupcima neka kupe Acer Swift 3 i brojne modele Acer Swift modele, koje tvrtka nudi.

Nismo sasvim sigurni hoće li se Acerov Swift 3 (SF313-52-78W6) od 2020. godine kvalificirati za Windows 11, iako se čini da je krajnji datum ostalih proizvođača 2019. godina. Smatramo da bi se i Acerov Swift 3x (2021.) vrlo lako kvalificirao za Windows 11, iako Acer to još nije službeno potvrdio.

Asus Rog Strix Scar 17 G733QS recenzija

Asus računala koja će podržavati Windows 11

Asus je objavio opći pregled sustava Windows 11, uključujući neke značajke koje nudi najnoviji Microsoftov OS. No, kako biste bili 100% sigurno hoće li vaše Asus računalo moći dobiti Windows 11, morat ćete zaroniti u poprilično detaljan popis i provjeriti serijski broj svoga računala, kako biste vidjeli nalazi li se on na popisu odabranih.

Obavezno znajte svoj broj modela; možete ga pronaći na dnu prijenosnog računala,. To je važno, jer računala koja ispunjavaju uvjete za Windows 11, poput izvrsnog Asus ROG Strix G15 Advantage Edition, mogu nositi brojeve modela specifične za određenog prodavača. Točne informacije možete saznati na službenim stranicama Asus-a, budući da je Asus na svojim stranicama objavio vrlo detaljan popis svih računala za koja se očekuje da će pokretati Windows 11, ovisno o vrsti i namjeni tih računala.

Dell XPS 13 9000

Dell računala koja će podržavati Windows 11

Dell nudi cjelovit i jednostavan popis Dellovih računala koji mogu pokretati Windows 11, od igraćih stolnih računala i prijenosnih računara Alienware, pa sve do svojih Vostro linija i Precision radnih postaja. Dell također nudi korisna i specifična pitanja, koja se odnose na Dell računala o sustavu Windows 11, u kojima se napominje da će se sva Dell-ova računala, koja se trenutno prodaju na Dell.com-u nadograditi na Windows 11, počevši od “kraja 2021.”

Microsoft je rekao da će se nadogradnje sustava Windows 10 na 11 dogoditi tek 2022. godine, ali moguće je da OEM sustavi mogu proći drugačije.  “Ako vaš uređaj nije na popisu, to znači da ga Dell ne testira i upravljački programi neće se nadograditi za taj model,” tvrde iz Dell-a. Nadalje: “Ako se vaš uređaj isporučuje s verzijom sustava Windows 11, upravljački programi dostupni su za tu verziju i testiranje nije potrebno.”

Nismo provjerili sve uređaje koji se nalaze na popisu kompatibilnih za Windows 11, ali čini se da je najstarije XPS prijenosno računalo koje ispunjava uvjete za Windows 11 Dell XPS 13 7390, odnosno računalo iz 2019. Niste sigurni koji je vaš model Dell računala? Dell-ov alat SupportAssist može vam u tome pomoći.

HP-ova računala koja će podržavati Windows 11

HP-ova internetska stranica zadužena za Windows 11 uključuje kratka pitanja i odgovore o nadolazećem sustavu Dvije su ključne točke: prvo, HP-ov uvod uključuje izjavu o odricanju odgovornosti i izjavu o tome da će se „naša trenutna računala sa sustavom Windows nadograditi na Windows 11 kad budu dostupna kasnije ove godine“. Drugo, HP kaže da će računala koja se prodaju putem njihove internetske stranice sadržavati oznaku, koja će značiti može li se neko računalo nadograditi na Windows 11. Trenutno je poznato da će nekoliko HP-ovih modela zasigurno podržavati Windows 11:

  • Modeli koji se trenutno prodaju: HP Spectre, HP Envy i HP Pavilion računala, uključujući HP Spectre x360 14, HP Envy x360 15 i HP Pavilion All-in-One.
  • HP-ova igraća računala Omen i Victus, uključujući Omen 16, Victus by HP 16 i Omen 30L desktop računalo.
  • Windows 11 dobit će također i HP Pro i HP Elite prijenosna računala, uključujući HP Elite Dragonfly G2.

Lenovo računala koja će podržavati Windows 11

Do sada Lenovo nije puno učinio na promociji svojih računala koja će biti kompatibilna sa sustavom Windows 11.  Zanimljivo je da ako na službenoj internetskoj stranici potražite “Windows 11”, popis rezultata pretraživanja “Windows 11” tvrtke Lenovo.com uključuje ono što je u naslovu stranice navedeno kao “Besplatna nadogradnja računala na OS Windows 11”. Detalje u vezi toga koja će sve računala tvrtke Lenovo biti kompatibilna s Win11 još uvijek čekamo.

MSI GP73 Leopard-609

MSI računala koja će podržavati Windows 11

MSI je obavio jako dobar posao po pitanju izvještavanja koja će sve njihova računala podržavati Windows 11. Opsežan popis tih računala kao i s često postavljanim pitanjima nalazi se na službenoj stranici (u PDF formatu).

Zanimljivo je, međutim, da MSI kao kandidate za Windows 11 navodi samo stolna računala i višenamjenska računala. Na popisu nema niti jednog potrošačkog prijenosnog računala, poput MSI GE76 Raider.

razer-blade-stealth-I7-7500U

Razer računala koja će podržavati Windows 11

Razer također nije rekao puno o sustavu Windows 11. Nadalje, tvrtka na svojoj web stranici nije izdvojila prostor za informacije o novom sustavu, što znači da se detaljnije informacije još uvijek čekaju. Očekivali bismo da će Razer Book 13 iz 2021. godine i Razer Blade Stealth iz 2020. godine ispunjavati uvjete za Windows 11., no naravno, nadamo se da to neće biti svi modeli.

 

Samsungova računala koja će podržavati Windows 11

Samsung začudo, nije objavio niti izvijestio ništa novo u pogledu kompatibilnosti njegovih računala s Windows 11 sustavom, što znači da nikakvi detalji u vezi Samsungovih računala nisu dostupni.

Za očekivati je da će Samsungov Galaxy Book Pro 360, prijenosno računalo koje je na tržište izašlo ove godine, biti idealan kandidat za Windows 11.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here