Google je i službeno najavio svoju ”light” verziju Androida Oreo – Go Edition, predstavljena i 8.1 nadogradnja za Oreo

Kraj kalendarske godine se polako bliži, već smo tjedan dana u prosincu, a to znači da je došlo vrijeme za nove nadogradnje koje se odnose na Googleov operativni sustav Android. Prije nekoliko dana najavljena je i službena nadogradnja za Android Oreo, odnosno nadogradnja 8.1, no to nije sve.

Osim nove nadogradnje za korisnike najnovijeg Googleovog operativnog sustava (i za sve one koji će to tek postati), Google nam je spremio još nešto. Naime radi se o ”olakšanoj” ili ”light” verziji Androida 8.0 Oreo. Radi se o Androidu Oreo Go Edition. O čemu se točnije radi, koji mobiteli bi trebali imati mogućnost službene nadogradnje na Android 8.1, a koji na Go Edition – pročitajte u nastavku.

 

Android-Oreo-8.1-Go-edition


 

Android Oreo Go Edition će biti osmišljen za pametne telefone koji imaju do 1 GB radne memorije

S obzirom da još uvijek vrlo velik broj korisnika koristi uređaje koji imaju ili 512 ili 1 GB radne memorije, a s obzirom da Google želi pokazati kako brine i o tim korisnicima, odluka je pala o razvoju ”light” verzije najnovijeg Android OS-a. Nazvan ”Go Edition”, raditi će se o baš tome – olakšanoj verziji Androida 8.0 koji bi trebao biti idealan za sve one uređaje i korisnike čiji uređaji ne prelaze 1 GB RAM.

Ako ste i vi jedan od korisnika koji imaju uređaj s 1 GB RAM i ako ste se pitali postoji li neka šansa da i vi na neki način ”okusite” još uvijek vrlo svjež Oreo kolač, razveselit će vas vijest o tome da ćete to uskoro i moći učiniti. S obzirom kako će se raditi o ”light” verziji obične verzije Androida 8.0.

Google će za posebnu Go Edition osmisliti i ”light” (ili ”Lite”) verzije već postojećih aplikacija, kao što su You Tube, Google Assistant, Gmail, Google Maps (od nekih aplikacija, kao što je recimo Facebooki Messenger već postoje Lite verzije tako da njih možete koristiti i sada).

 

oreo-go-edition

 

”Lite” verzija Androida Oreo donijeti će i Lite verzije standardnih aplikacija kao što su You Tube, Google Assistant, Google Chrome i slične

S obzirom da je Android Oreo Go Edition usmjeren na ”entry” pametne telefone čiji unutarnji prostor za pohranu ne prelazi 8 GB ROM, cijeli operativni sustav će biti usmjeren na to ne bi li se korisniku pružio optimum iskustva uz što manju potrošnju i prostora za pohranu i resursa.

Još jedna važna stvar koju Google radi u vezi svog Go Edition Androida Oreo jest poboljšavanje optimizacije sustava kao i optimizacije vremena podizanja, očitavanja aplikacija i svega onoga što je potrebno da Android OS radi onako kako treba.

Prema nekim vijestima navodno će vrijeme podizanja sustava kao i vrijeme očitavanja kod Androida Oreo Go Edition biti i do 15% brže kod  standardne verzije Androida Oreo. Mogućnosti kao što je recimo Chromeov Data Saver (mogućnost koja pomaže od uštede potrošnje podatkovnog prometa i internetske veze) biti će omogućene ”po defaultu.”

Kada govorimo o sigurnosti tada treba reći kako će svi Android Go uređaji imati već unaprijed predinstaliranu Google Pay zaštitu. Naravno i Google Trgovina, kao vrlo važan dio Android platforme i svih Android pametnih telefona, biti će optimizirana na način koji će biti najbolji za rad Androida Go Edition.

 

ANDROID GO

 

Razlozi nastanka Androida Go Edition

Prema najnovijim istraživanjima od ukupnog broja korisnika Android pametnih telefona, samo 0.4 % od sveukupnog broja korisnika koristi Android Oreo, dok je korisnika Androida Nougat tek 20%. Ovi podaci sežu od prošlog mjeseca i nisu baš obećavajući. Ako tek 20.4% od sveukupnog broja korisnika koriste Androide 7.0 i 8.0, koje onda Android OS-ove koriste ostatak korisnika?

Zbog čega se taj broj (barem u slučaju Androida Nougat) ne penje? Budući da jako velik broj Android korisnika posjeduje uređaje koji jednostavno nemaju podršku za prelazak na novije verzije Androida, Google se odlučio na korak bliže ka svojim korisnicima. Kakvog uspjeha će biti ova nova ”olakšana” inačica Androida Oreo trebali bismo vidjeti sljedeće godine, jer bi se prema nekim najavama Android Oreo Go Edition trebao pojaviti već u siječnju.

OREO GO

 

Što je ono što je novo u vezi 8.1 nadogradnje?

Prva i da tako kažem- najvažnija stvar koju će nadogradnja za Android Oreo donijeti svojim korisnicima biti će nadogradnja u vezi Neural Networks API sučelja. Za one malo manje upućene, radi se o sučelju koje omogućuje korištenje posebnog procesora koji će biti u cijelosti zasnovan na umjetnoj inteligenciji i to na razini operativnog sustava.

Naravno, ovo će funkcionirati samo na onim uređajima koji će u sebi imati ugrađenu podršku za Neural Networks API, kojih trenutno nema baš puno. Jedan od prvih uređaja koji bi mogao koristiti ovu novinu trebao bi biti Google Pixel 2 uređaj.

Druga novost odnosi se na poboljšanu sigurnost prilikom pretraživanja internetskog sadržaja putem pametnih telefona. Naime, nadogradnja 8.1 bi uređajima trebala omogućiti automatsko (ili barem puno brže) prepoznavanje svih štetnih stranica kao i sadržaja sa određenih internetskih stranica koji nisu dobri i koji bi na bilo koji način mogli naštetiti vašem uređaju.

Uređaji sa 8.1 nadogradnjom bi trebali imati mogućnost uz pomoć koje bi aplikacije koje su instalirane na tim uređajima trebale imati limit na slanje obavijesti jednu po sekundi. Raznorazna poboljšanja u pogledu automatskog ispunjavanja internetskog sadržaja prilikom unosa teksta, lakše i brže prepoznavanje pokušaja neovlaštenog pristupa uređaju putem očitavanja otisaka prstiju, korekcije u vidu rada aplikacija i bugova, ”prirodniji” izgled hamburger ikone (nešto što je korisnicima jako upadalo u oči- očito) samo su od nekih ispravki i nadogradnji koje bi trebala donijeti 8.1 nadogradnja.

 

Kada možemo očekivati dostupnost 8.1 nadogradnje?

Kao što je to već tradicionalno poznato kod Androida, prvi uređaji koji će imati pravo i mogućnost službene nadogradnje na Android Oreo 8.1 biti će službeni pametni telefoni koji su pod Googleovom ”kapom”, a to su Google Pixel, Nexus i njima slični uređaji.

Barem otprilike točan datum kada bi Android 8.1 trebao biti dostupan i ”ostatku svijeta” nije poznat, s obzirom da velika većina uređaja (čak niti onih koji na to ”imaju pravo”) nisu još uvijek dobili niti pravo nadogradnje na 8.0 verziju Androida. Sve u svemu, biti će zanimljivo vidjeti kako će Android Oreo Go Edition izgledati i koliko će točno biti sličan ”originalnoj” verziji.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here