Nedavna kazna koju je Google dobio zbog neprimjerenog korištenja Android sustava probudila je u javnosti nagađanja kada će biti spreman za lansiranje novi operativni sustav na kojem Google radi već godinama. Radi se o projektu Fuchsia, koji će vrlo vjerojatno biti velika prekretnica u poslovanju Google-a jer bi prema svemu sudeći treba zamijeniti trenutno vrlo aktualan Android.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se Android sustav koristi na 2/3 pametnih telefona (što znači nekoliko milijardi korisnika) onda je nasljednik takvog sustava dakako velika prekretnica u poslovanju. Mnogi se pitaju da li će Google ubrzati lansiranje Fuchsia sustava, sada kada su kažnjeni zbog problema s Android sustavom?

Projekt Fuchsia ima za cilj stvoriti operativni sistem koji će jednako funkcionirati i izgledati na svim uređajima. Ako u obzir uzmemo činjenicu da su verzije Androida sada dostupne na pametnim telefonima, pametnim satovima, računalima, i mnogim drugim prijenosnim uređajima, jasno je koliko je teško stvoriti nešto što će svugdje biti jednako.

No, Google je za taj projekt angažirao svoje najbolje programere te nimalo ne treba sumnjati da će oni uspjeti u naumu da stvore jedinstven sustav koji će raditi savršeno. Uz to što će funkcionirati svugdje, glavna ideja iza ovog novog operativnog sustava jest stvoriti sistem koji će kvalitetnije raspoznavati glasovne naredbe i koji će općenito funkcionirati bolje u suživotu glasovnim upravljanjem.


Novi bi sustav trebao imati i češća ažuriranja čime bi se postiglo da bude još sigurniji i da na kvalitetniji način upravlja zaštitom osobnih podataka korisnika. Baš poput Androida sustav će biti otvorenog koda, ali ovog puta Google mora temeljitije odraditi zadatke zbog kojih je nedavno kažnjen od strane Europske Unije.

U nedavnom osvrtu na presudu naglasili su kako je EU očito više sklona zatvorenim platforma, jer su zbog svoje otvorenosti postali slučaj na sudu. Kako će izgledati i funkcionirati finalna verzija sustava trebali bismo vidjeti u naredne 3 godine, dok se implementacija očekuje u periodu od 5 godina. Znači li to da će za 5 godina nastupiti kraj Android uređaja? Teško je za sada prognozirati takvo što.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here