Očekuje se da će Microsoft predstaviti sljedeću verziju Windowsa na događajima kasnije ovog mjeseca, a u prilog tome su izašle i konkretne slike izgleda sučelja novog operativnog sustava Windows napravljene nakon instalacije Windowsa 11. Novi operativni sustav će se zvati Windows 11, kao što možemo vidjeti na slikama, a to će biti prvo veliko ažuriranje sustava Windows u posljednjih šest godina, tijekom kojih smo imali prilike dvaput godišnje dobiti nadogradnje značajki proizvedenih u Microsoftovoj kuhinji. Sada su napokon i slike nadolazećeg OS-a procurile na mreži, i možemo sami pogledati kako će izgledati budući operativni sustav kojeg manje više svi koristimo na svojim računalima.

 


Korisnik Baidua objavio je u utorak dvije snimke zaslona sustava Windows 11, otkrivajući sučelje nalik sustavu Windows 10X uz središnji izbornik Start sa ikonama i zaobljenim kutovima. Izgleda da se portal Verge uspio dokopati rane verzije Windows 11 i čak ga je instalirao.

windows 11 taskbar
Izbornik Start sustava kod Windows 11 možete premjestiti sa sredine na lijevu stranu, kako je bilo i do sada.

Iako se ne radi o golemoj vizualnoj promjeni u odnosu na Windows 10, postoje prilagodbe sučelja, uključujući zaobljenije kutove, gumbe za upravljanje koji vam omogućavaju da otvorite prozor za mjesto na zaslonu, novu ikonu dodataka na programskoj traci, integriranu aplikaciju Xbox i novo iskustvo postavljanja sustava Windows.
Sljedeći Microsoftov događaj zakazan je za 24. lipnja, pa ćemo vjerojatno uskoro saznati više o tim promjenama, koje su navodno dio projekta kodnog naziva Sun Valley.

windows 11 tražilica
Windows 11 tražilica
windows 11 file explorer
Windows 11 File Explorer

Iako je Microsoft otkazao svoj operativni sustav Windows 10X, tvrtka očito ponovno koristi velike dijelove tog rada na novom sustavu Windows 11. Podsjetimo, Windows 10X izvorno je dizajniran za uređaje s dva zaslona, ​​prije nego što je prešao na tradicionalna prijenosna računala, a zatim je otkazan. Windows 10X je sadržavao niz pročišćenih, redizajniranih i pojednostavljenih aspekata sustava Windows, a većina tog rada prisutna je u ovoj procurjeloj verziji sustava Windows 11.

Windows 11 widgeti
Windows 11 widgeti

Windows 11 također uključuje nove brze kontrole kojima možete jednim klikom pristupiti svim aplikacijama na vašem računalu. Oni su moderni ekvivalenti funkcije kaskadnih prozora koja već godinama postoji u operacijskom sustavu. Prozore možete brzo otvoriti jedan do drugog ili ih rasporediti u odjeljke na radnoj površini.

Windows Store u Windows 11
Windows Store u Windows 11

Microsoft je također posljednjih mjeseci navodno radio na novoj trgovini aplikacija za Windows, a glasine govore da će biti velikih promjena u odnosu na ono što postoji danas. Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella obećao je da će novo sučelje “omogućiti veću ekonomsku dobit za programere i kreatore aplikacija”, a to će se pojaviti u novom obliku Microsoft trgovine. Što to točno znači tek nam preostaje za vidjeti.

Inače, Microsoft je također uključio i neka nova iskustva prilikom instalacije sustava Windows 11. A jedno od takvih uključuje i novi zvuk prilikom pokretanje sustava Windows 11, koji se uvijek čuje pri svakom pokretanju sustava.

 


windows 11 xbox

Microsoft također poboljšava Xbox iskustvo u sustavu Windows 11. Nova aplikacija Xbox integrirana je u sustav Windows 11, nudeći brzi pristup igrama Xbox Game Pass, društvenim dijelovima Xbox mreža i trgovini Xbox.

windows 11 xbox

Podsjetimo da Microsoft planira održati poseban Windows događaj 24. lipnja na kojem će najvjerojatnije otkriti novi WIndows 11. U zadnje vrijeme se diglo dosta prašine oko Microsoftovog novog operativnog sustava a sada smo gotovo sigurni da će se i službeno predstavljanje Windowsa 11 desiti 24. lipnja.

Naravno slike su jedan dio priče, a onaj vaćniji je kako će novi operativni sutav raditi i koliko će biti brz i stabilan. To će najbolje pokazati vrijeme, tako da se mnogi korisnici neće žuriti sa novom instalacijom i radije će pričekati da se uvjere da sve radi kako treba.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here