Prošle godine bili smo svjedoci jednog od najvećih napada na zdravstveni sektor, odnosno podatke u zdravstvenom sektoru Velike Britanije. Infekcija računala britanskog zdravstvenog sustava WannaCry ransomwareom izazvala je paralizu zdravstvenog sustava te zemlje. Naime, otkazano je oko 7000 liječničkih pregleda, obustavljene su mnoge operacije, a cjelokupni napad Veliku Britaniju je više milijuna.

Taj napad pokrenuo je razna ulaganja u računalne sustave u Velikoj Britaniji, no čini se kako je tek bio koračić prema onome što slijedi. Naime, britanska vlada želi trenutno operativne sustave (Windows 7) zamijeniti osuvremenjenom verzijom sustava – Windows 10.

Ta je odluka donesena nakon što je analizom utvrđeno kako je većina računala napadnuta prošle godine funkcionirala na Windows 7 sistemu. S obzirom na to da Windows 7 nije adekvatno zaštićen krajnje je vrijeme da se korisnici prebace na Desetku i na taj način spriječe daljnje probleme koji bi se mogli pojaviti.

Ukupna ulaganja britanske vlade u saniranje tog problema iznosila su 60 milijuna funti. No, u naredne tri godine Britanci planiraju uložiti još 150 milijuna funti kako bi podigli računalnu sigurnost na zadovoljavajuću razinu. Radi se o ogromnom projektu koji će osim investiranja u nove operativne sisteme iziskivati u puno ulaganja u razvoj i edukaciju sigurnijih i boljih bolničkih računalnih sustava.


Uz to, ideja je stvoriti jedinstvenu jedinicu unutar velikih bolničkih centara koja bi se brinula o računalnoj sigurnosti. Zadaće te posebne jedinice bilo bi rano otkrivanje mogućih problema i preveniranje u slučaju da problemi zaista nastanu.

Iz Microsofta već duže vremena ne dobivamo nikakvih novih informacija radi li se na razvoju novog sustava ili će Windows 10 biti posljednja verzija koju će se samo nadograđivati po potrebi. Trenutno je Windows 10 najsigurnija verzija operativnog sistema Windows, jer Microsoft redovito šalje zakrpe koje popravljaju moguće sigurnosne propuste.

Ideja da britanski bolnički sektor prijeđe na taj sistem čini se kao pametan potez, no pitanje je kako će na to reagirati osoblje, odnosno koliko će vremena trebati da se svi priviknu na nove sustave i način rada.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here