Nova Windows 10 nadogradnja donosi i bolji dizajn, integraciju s većim mobilnim platformama i još mnogo toga …

Na Microsoftovoj godišnjoj Build developerskoj konferenciji ranije ove godine, vidjeli smo kako bi nova nadogradnja Windowsa 10 trebala izgledati i prilično smo zadovoljni viđenim. Ako ste se poveselili da ćete i vi danas to vidjeti, moramo vas razočarati. Terry Myerson, Microsoftov EVP za Windowse, je ove godine u Berlinu potvrdio da Fall Creators Update dolazi 17. Listopada ove godine. Tako da ćete se morati strpjeti još malo više od mjesec dana kada ćete dobiti obavijest da je nova verzija Windowsa 10 spremna za skidanje.

Ono što nas je svakako iznenadilo je činjenica da će Windowsi 10 od sada mnogo bolje raditi s ne-Microsoft uređajima, kao što su iPhone i Android telefoni, a tu je i prilično velik redizajn Windowsa kojeg ćete sigurno obožavati. Estetski izgleda bolje i “glađe”, odnosno modernije.

Ako ste ipak nestrpljivi, možete se prijaviti u Microsoftov Insiders program, pa ćete možda nadogradnju dobiti malo prije ostalih. No, ako ju i dobijete, pripazite jer bi moglo biti bugova koji se nisu stigli riješiti.

No, pogledajmo na što biste trebali obratiti pozornost jednom kada nadogradite svoj omiljeni operativni sustav.


 

Fluent design system

Novi interface koji će vidjeti, ne samo da će donijeti određenu dozu transparentnosti, nego će i poboljšati osvjetljenje, dubinu, materijale, tipografiju i sve ostale aspekte OS-a. Cilj nije samo dizajn učiniti modernijim, nego i pomoći vam da efektivnije koristite svoje računalo. Na primjer, efekt za “dubinu” će vam pomoći da se fokusirate na određene taskove i ono što se nalazi na vašem ekranu.

Neki elementi će vam pokazivati da li aplikacija podržava korištenje toucha ili olovke za ekran. Neke aplikacije su već prihvatile taj Fluent dizajn, pa možete pogledati aplikacije Calculator, Groove Music player, Windows Maps … Ako želite više naučiti o samom dizajnu, možete to učiniti ovdje.

 

 

 

Cloud-powered Clipboard

Jedna novotarija koju ima i Apple eko sistem je dijeljeni clipboard. Ova Microsoftova tehnologija će vam dopuštati da dijelite clipboard između Windowsa i spomenutih iPhone/Android uređaja. Na primjer, ako koristite aplikacije SwiftKey ili Word Flow (tipkovnice), možete unijeti tekst na Windowsima, kopirati ga i zalijepiti na mobilnim uređajima! Office aplikacije će također imati smart clipboard panel za dijeljenje podataka između uređaja što će biti izuzetno korisno!

 

 

Nastavite gdje ste stali

Mislimo da naslov govori dovoljno. Ovo će biti jako zanimljiv feature, pitanje je kako će raditi. Radi se opet cross-platfom dodatku koji će koristiti Cortanu. To znači da ćete vi moći pisati Word dokument na Androidu ili iPhoneu (koji će biti povezani s vašim Windowsima), te će vas Cortana pitati (iskočit će notifikacija) želite li nastaviti raditi na PC-ju i obrnuto.

Tako ćete moći stisnuti “yes” i uređaji će se sinkronizirati, te će vam se primjerice otvoriti na računalu Word dokument s tekstom kojeg ste pisali na mobitelu ili web preglednik sa stranicom na kojoj ste bili.

 

 

 

My People

My People ili “Moji kontakti” su trebali biti dio prošle velike nadogradnje Windowsa 10, ali nisu bili završeni, pa ćemo ih dobiti tek sada. Radi se o tome da ćete moći označiti i zakvačiti (engl. Pin) omiljene kontakte unutar Windowsa kako biste ih lakše našli i s njima lakše dijelili podatke i komunicirali različitim kanalima unutar Windowsa. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati, ali zvuči kao mala ali korisna nadogradnja na kontakte.

 

 

 

OneDrive datoteke na zahtjev

Još jedan dodatak kojeg mnogi Windows korisnici željno iščekuju. U ranijim verzijama Windowsa, OneDrive je bio dio Windowsa i kada ste se logirali, Windowsi bi povukli sve vaše datoteke iz clouda unutar Windowsa i mogli ste im pristupiti kroz File explorer.

Sada biste trebali moći označiti mape i datoteke koje želite da vam Windowsi skinu lokalno na računalo kako ne biste imali sve kod sebe i kako vam podaci ne bi uzimali previše mjesta na disku. To posebice vrijedi za one koji imaju desetke i stotine GB u oblacima.

Sve datoteke će vam biti vidljive u File exploreru, ali će lokalni podaci imati kraj sebe zelenu kvačicu, dok će oni koji su u oblacima imati ikonicu oblaka. Nakon skidanja će i oni dobiti zelenu kvačicu, odnosno kada odlučite skinuti dotične podatke.

 

“Story Remix”

Ovo zapravo nije nova ugrađena funkcija ili dodatak u Windowse, nego aplikacija koja će vam pokazati novu sposobnost i kapacitet Fall Updatea. Story Remix može vrlo inteligentno nadograditi vaš video uradak koristeći Windows Graph. Točnije, moći ćete s njime dodati razne objekte i efekte u svoje video datoteke, koristeći objekte sa stranice Remix3D.com.

Microsoft je pokazao na konferenciji vrlo zgodan video gdje nogometna lopta leti prema golu, a oni su dodali efekt vatre koja ide za loptom, te je lopta “eksplodirala” kada je pogodila gol. Ovo je samo jedan primjer, a samo vam je nebo granica.

 

https://www.youtube.com/watch?v=inmQN8LmFYE

 

Mixed reality

Ako još uvijek niste “zagrizli” virtualnu stvarnost, Windows 10 će vas uvesti u “miješanu realnost”. “Samo stavite headset na glavu, uključite ga u vaš PC i oslobodite ruke kako biste mogli uživati u miješanoj realnosti” – kažu u Microsoftu. Ne trebaju vam više kamere i senzori po sobi. O čemu se točno radi, pogledajte u videu koji slijedi.

 

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here