Microsoft je odlučio jednom do dva puta godišnje izbaciti na tržište nadogradnju za Windowse 10. Onaj aspekt koji svima nama smeta je spora nadogradnja i instalacija, gdje imate neupotrebljivo računalo 60-90 minuta i na ekranu samo vidite progress bar kako vam se Windowsi ažuriraju. Da ne spominjemo da se OS resetira par puta tijekom tog procesa.

Novi proces nadogradnje, koji bi trebali vidjeti već ovog travnja bi trebao biti mnogo bezbolniji i brži. Točnije, proces nadogradnje će biti podijeljen u dva dijela online dio tijekom kojeg je računalo upotrebljivo, te offline dio kada će se nadogradnja zapravo i instalirati i kada će računalo biti neupotrebljivo.

Microsoft je izračunao da je instalacija “Creators Updatea” (op.a. koji je izašao prije otprilike godinu dana) trajala u prosjeku 82 minute. Fall Creators update koji je došao 6 mjeseci kasnije je trajao oko 51 minutu. Ubuduće nadogradnje bi trebale biti gotove unutar 25-30 minuta.

To je zbog toga što će se nadogradnja prvo skinuti na računalo u pozadini dok vi radite, te ćete samo gledati instalaciju u onoj zadnjoj fazi kada se računalo zapravo ažurira.
Poanta ovog teksta je upravo to – Microsoft će jako promijeniti način ažuriranja OS-a gdje će se sve pripremiti za nadogradnju, a onda ćete ju vi samo pokrenuti kada želite i to je to. Nešto slično ima MacOS, mada i njihove nadogradnje traju po 45 minuta u prosjeku, s time da prije skinete 5 GB za update MacOS-a.


Naravno, nije sve idealno, odnosno morat ćete se napraviti određeni kompromisi. Dio skidanja nove nadogradnje će biti mnogo duži jer će taj proces imati niski prioritet unutar Windowsa. Ne može vam Microsoft “zablokirati” računalo da bi skinuli nadogradnju. Kada vam računalo ima na raspolaganju slobodnih resursa i Internet prometa, onda će se skidati nadogradnja.

Ali sve u svemu, nadogradnje će biti kraće – barem onaj dio koji ćete vi vidjeti. Stoga sljedeći put kad dobijete neku veću nadogradnju, slobodnu ju pustite da odradi dok ste vi na pauzi ili ručku. trebalo bi se sve brzo instalirati.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here