Apple je i službeno pustio van iPadOS. Čak i tjedan ili dva ranije od očekivanog, što je zapravo dobra stvar. iPadOS baziran je na iOS-u 13 koji je prilično stabilan, pa nema razloga odugovlačiti s iPadOS-om. Ako pratite Apple svijet, onda znate da se ove jeseni mnogo toga događa. Osim što su došli iOS 13 i iPadOS, dolaze novi iPhonei 11, novi entry-level model iPada, Apple Arcade i AppleTV+ servisi …

Ako ste otvorili ovaj tekst, velika je vjerojatnost da posjedujete iPad i razmišljate trebate li već danas skinuti iPadOS i da li je dovoljno dobar za korištenje? Kratki odgovor je – da. Dovoljno je dobar OS. Duži odgovor je – iPadOS ima svojih dobrih i loših strana, a mi ćemo neke proći u ovom tekstu, pa se nadamo da će vam to pomoći pri odluci. Ako nas pitate, ovo je najveći “upgrade” u Apple ekosustavu unazad godine dana. No, da ne dužimo, pogledajmo prvo koje su dobre strane ovog operativnog sustava.

Dobre strane iPadOS-a

1) Safari napokon radio kao desktop browser

Jedna od prilično frustrirajućih stvari kod iPada je bilo korištenje web preglednika. Imali ste relativno veliki ekran od 10-12 inča, otvorili ste web preglednik i onda ste vidjeli mobilnu web stranicu koja je identična onoj na iPhoneu samo što je skalirana preko cijelog ekrana. Možete kriviti Apple ili developere, ali činjenica je da za “desktop browser” najčešće trebate miš, a ponekad i tipkovnicu kako biste iskoristili sve njegove mogućnosti.
Apple je odlučio tome stati na kraj i ponuditi iPad korisnicima “pravu”, odnosno desktop verziju web preglednika. To znači da bi vam web stranica otvorena na Macu ili PC-ju, trebala biti identična onoj na iPadu.
Ali i dalje ostaje “problem miša”, odnosno iPad nema “mouse pointer”. Zato je Apple dodao jednu vrstu “sloja” između mjesta gdje vi tapnete i mjesta gdje web stranica očekuje klik miša. Koliko smo imali prilike vidjeti, to funkcionira odlično, čak i na specifičnim web stranicama kao što su Google Docs i slične. U svakom slučaju, korištenje Safarija na iPadu je sada mnogo bolje nego prije.

2) Novi način upravljanja “prozorima”

Koristiti riječ “window”, odnosno “prozor” na iPadu je čudno. Nekako se ne uklapa u njihov ekosustav. Ono o čemu zapravo govorimo je korištenje Split screena, Slide overa i sličnih mehanizama koje je iPadOS donio. Apple je napokon prestao biti sramežljiv prema svojim naprednijim korisnicima i ponudio im mogućnost da na ekranu vide i koriste više aplikacija. Oni to zovu “spaces”, ali to je sada manje bitno.
Vjerojatno najveća promjena koja se dogodila je “Slide over” (pogledajte sliku). To je mali prozor koji izgleda kao iPhone aplikacija i lebdi s desne strane. Ako imate više aplikacija, one se nalaze praktički jedna ispod druge i omogućuju vam lako multi-taskanje. Uz to, lako je ugasiti aplikaciju, prebaciti se u drugu i slično. Kao da na iPadu imate hrpu iPhonea.
Nadalje, jedna aplikacija sada može stvoriti više prozora. Doslovno možete iz nekih aplikacija drag’n’droppati ekran na polovicu ekrana, a u drugoj “normalno” nastaviti koristiti aplikaciju. To je specifično za svaku aplikaciju, ali vjerujemo da će ih većina ugraditi tu funkcionalnost. U svakom slučaju, ako ste napredniji korisnik, imat ćete koristi od ove funkcionalnosti.

3) Novi “Home screen”

Početni ekran, odnosno Home screen, je sada mnogo bolji nego ikada prije. Prije ste mogli imati cca. 20-30 aplikacija na tom istom ekranu, a sada ih možete imati još više. Možete sami postaviti da početni ekran bude malo više “stisnut”, odnosno da svaka aplikacija na ekranu zauzima manje mjesta.
Ako dugo držite prst na ikonici aplikacije, otvorit će vam se dodatni meni s kojim možete upravljati aplikacijom ili otvoriti odmah neki specifični ekran unutar aplikacije. Nama izgleda mnogo bolje nego prije.

4) “Lebdeća tipkovnica”

Ako probate on-screen tipkovnicu “stisnuti” s dva prsta, ona će se pretvoriti u malu tipkovnicu nalik na onu s iPhonea. Nju možete pomicati po ekranu i ostaviti ju gdje želite. Tako će ona “lebdjeti” iznad aplikacije i možete ju koristiti po potrebi. Nema potrebe da vam trećinu ekran zauzme “normalna” iPad tipkovnica.
Uz to, sada možete prst vuči po tipkovnici i tako pisati tekst. Naravno, hrvatske riječi je tako malo teže napisati, ali generalno dobra stvar. Posebice za one koji su do sada koristili SwiftKey aplikaciju da bi imali ovu funkcionalnost.

5) Mnogo bolja i moćnija Files aplikacija

Kada se Apple prebacio na korištenje USB-C sučelja na svojim iPad Pro-ovima, mnogi su počeli razmišljati o tome kako se taj port može koristiti i za neke druge stvari, a ne samo za punjenje uređaja. Nažalost, iOS 12 nije dopuštao mnogo toga. Ali iPadOS nije iOS.
S iPadOS-om port možete koristiti za mnogo toga, a tu je i odlična Files aplikacija. Ona može pročitati USB stickove ili spojene na iPad.
Ali to nije sve – Apple je dodao i “column view” u Files aplikaciju, te radi odlično kada je iPad spojen mrežno na eksterne servere, možete lakše organizirati lokalne mape i još mnogo toga. Poigrajte se sami pa ćete vidjeti kako je ova aplikacija zapravo korisna.

6) Dark mode

Iako je Dark mode došao i na iOS 13, možete ga koristiti i na iPadOS-u. Vidi se da je Apple uložio puno truda u to i da nije samo “zamijenio” bijelu i crnu boju, nego je “pod haubom” napravljeno mnogo toga. Sada sve aplikacije mogu podržati ovaj mod, te ako korisnik na iPhoneu/iPadu koristi Dark mode, aplikacija to prepoznaje i odmah ga i unutar aplikacije prebacuje na isti.
Ono što se nama sviđa je mogućnost da dark mode palite i gasite kao i “night shift”. Recimo preko dana imate light mode, a predvečer vam se automatski upali dark mode koji je aktivan do idućeg jutra.

7) Photos App

I za kraj ovog “dobrog dijela” iPadOS-a, spomenimo još Photos aplikacija. Ona je mnogo bolja nego što je prije bila, odnosno lakše ju je i intuitivnije za koristiti. Ono što je novo u ovoj aplikaciji je mogućnost da na sliku “zalijepite” sve ono što ste prije mogli samo na video. Osim toga, lakše je editirati fotografije, sortirati ih i slično. Nažalost, Appleov AI baš I ne pomaže u tome, odnosno ima neke čudne algoritme, ali to je tema za neki drugi put. Nama se sviđa mogućnost lakog i brzog editiranja slika. Mnogo lakše nego na malom ekranu iPhonea.

Loše strane iPadOS-a

1) Treba vremena da shvatite kako upravljati prozorima

Kao što smo rekli ranije u tekstu, sretni smo što je Apple odlučio izaći ususret naprednijim korisnicima i dati im mogućnost da lakše multi-taskaju i upravljaju otvorenim aplikacijama. Da li je tu funkcionalnost lako koristiti – u početku nije.
Kako ćete znati da li je neki link ili bilješku ili nešto nasumično u aplikaciji moguće otvoriti u novom prozoru? Po principu – pokušaja i promašaja. No, ono što će vam olakšati život je da dugo držite prst nad nekim linkom ili opcijom i vidite postoji li opcija “Open in new window”.

2) “Napredna” selekcija teksta

Apple se jako Trudi da vam omogući laganu interakciju s tekstom kojeg vidite na ekranu, a cilj je bio da sve bude lakše i intuitivnije. Pretpostavljali smo da ćemo samo tapnuti na tekst, pojavit će se kursor i onda ćemo prstom povući po tekstu kako bismo ga selektirali. Tu je još i gesta s tri prsta koja vam omogućuje opcije kao što su copy i paste. U teoriji to sve izgleda dobro, no u praksi je malo teže. Ponekad ćete napraviti neku gestu i ništa se neće dogoditi. Nekada će se dogoditi nešto na što niste računali. Nekada ćete dobiti opcije koje ste željeli. Kao i s upravljanjem s prozorima, trebat će vam vremena da svladate naprednije geste.

3) Bugovi

Ovo je bilo priličnu “bugovita” godina za Apple i njihove “beta” proizvode. Iako se iPadOS bazira na iOS-u 13 i iz nekog razloga je morao izaći zajedno s iOS-om 13.1, imamo osjećaj da neki “grubi krajevi” nisu ispolirani do kraja. Do nedavno je postojao bug na iPadOS-u s kojim biste izgubili podatke iz iClouda. Samo bi se obrisali, iako ih vi niste obrisali niti koristili. To je riješeno i ne bi se trebalo događati. Nadalje, neke aplikacije koristite normalno dok se odjednom ne “smrznu” i ne prestanu raditi. Jedini lijek za to je “ubiti” aplikaciju i pokrenuti je ponovno.
Sve u svemu, ako ste jako nestrpljivi instalirajte iPadOS. U 99 posto slučajeva će raditi odlično. No, ako naletite na bug, mogao bi vas naživcirati vrlo lako. Ali mi smo i dalje optimistični što se tiče iPadOS-a i vjerujemo kako je ovo pravi korak za sve iPad korisnike.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here