Službeno predstavljanje iOS-a 13 za iPhone i iPada je 3 mjeseca udaljeno i polako cure detalji što će nam to Apple novog donijeti. Najavljeno je nekoliko Appleovih konferencija, kao i WWDC 2019.

Za iPhone 11 nema baš puno informacija i ne očekujemo ništa revolucionarno u hardverskom smislu, ali softverski dio bi mogao donijeti hrpu toga. Dakako, neke informacije treba uzeti i s dozom opreza jer je iOS 13 još uvijek u fazi razvoja, te će se neke mogućnosti tek razviti tijekom idućih mjesec ili dva. U svakom slučaju, iOS 13 će biti predstavljen 3. lipnja na WWDC-u 2019. Evo što nas očekuje.

Datum izlaska

Kao što smo rekli, iOS 13 će biti predstavljen u ponedjeljak 3. lipnja. Taj datum se već duže vrijeme spominje, a sada je i službeno objavljen. Konferencija WWDC će se održati u San Joseu. Ništa spektakularno do tada.

No, iOS 13 developers beta će vjerojatno doći par dana prije WWDC-a, kao i svake godine. Ona će biti ograničena na one koji plaćaju “Apple Developers” licencu na godišnjoj razini kako bi mogli objavljivati aplikacija na App Storeu. To je “zatvorena” beta verzija, ali bi trebala biti relativno stabilna.

Zatim će krajem lipnja doći public beta verzija za šire mase i one koji žele “bugovit” iOS, odnosno nedovršeni operativni sustav. I dvanaestica je imala određenih bugova, no oni su riješeni do izlaska konačne verzije.

Stabilna i službena verzija iOS-a 13 bi trebala doći u rujnu ili listopadu ove godine zajedno s iPhoneom 11, iPhoneom 11 Max, te iPhoneom 11 XR. Trenutačno ovi modeli nisu službeno potvrđeni, ali vjerojatno će doći ta tri modela.

iOS 13 – kompatibilnost

Pitanje je kompatibilnosti ovog iOS-a sa starijim modelima. Za sada Apple još uvijek podržava iPhone 5S i novije modele, te iPad Air i iPad Mini 2.

No, iOS 13 bi mogao osjetno smanjiti broj uređaja koji će podržavati s novim operativnim sustavom. To znači da bi iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2, iPad mini 3 i iPod Touch šeste generacije mogli biti najstariji modeli na koji će se iOS 13 moći instalirati.

U biti bi Apple mogao zahtijevati da samo uređaji koji imaju A8 chipset ili noviji mogu ažurirati iOS na verziju 13. S druge strane, Appleu nije u interesu “izbaciti” puno korisnika iz nadogradnji. Ipak su to korisnici koji na neki način koriste njihove uređaje, kupuju aplikacije i slično,

Ipak, taj dio nećemo znati vjerojatno do jeseni. Sumnjamo da će Apple na WWDC-u u lipnju objaviti da iPhone 5S neće biti kompatibilan s iOS-om 13. Ta informacija će biti potvrđena onda kada se najave novi mobiteli.

 

iPadi – potencijalne velike izmjene

Svake dvije godine, iPad dobije neke veće izmjene. To smo vidjeli s iOS-om 11, te prije njega s iOS-om 9. Isto očekujemo i s verzijom 13. Vjerojatno će se Apple potruditi da iPad dobije značajnije promjene jer žele da mnogi laptop zamjene s iPadom pa će učiniti sve da iPad postane “bolje računalo”. Mnogi korisnici su se žalili da su dali priliku iPadu unazad dvije godine ali da nisu mogli napraviti ništa više nego s mobitelom, pa će Apple tu sigurno nešto učiniti.Ono što bismo mi voljeli vidjeti je “desktop mode” koji će nam pomoći da stvarno budemo produktivni na tabletu, odnosno iPadu, da imamo menije i taskbar kao na MacOS-u, da dobijemo podršku za Bluetooth miša i da iPad postane “ozbiljniji igrač”. Ovako je iPad samo veliki mobitel na kojem surfamo po netu, čitamo PDF-ove i eKnjige.

Nadalje, Samsung Galaxy Tab S4 je dodao te mogućnosti još prošle godine, ali je to bilo dosta loše. Možda će Apple slijediti taj put, ali se nadamo na malo bolji način.

Neke glasine govore i da bi iPad mogao dobiti ogromnu promjenu UI-ja pa se nadamo da je to ono čemu se nadamo i da to nije samo kozmetičke prirode. No, za to ćemo morati pričekati još malo.

Redizajn home screena

iOS 13 bi mogao biti prvi iOS koji će značajnije promijeniti home screen. Na to možemo samo nadodati – bilo je i vrijeme! iOS ima isti layout još od 2007. godine, samo što se rezolucija povećala, pa na ekran stane više aplikacija.

Glasine ne govore ništa o potencijalnim promjenama, odnosno govori se o redizajnu home screena, ali nema konkretnih stvari koje će se promijeniti. Nekako sumnjamo da će Apple, kao i Android, donijeti widgete na home screen ili slično tome, ali nešto bi mogli napraviti.

Dark mode

Kako sve više aplikacija i operativnih sustava dolazi s “dark modeom”, vjerujemo da će i iOS 13 donijeti isti. Dugo se već priča o tome, a sada je prilika da se želje i glasine pretvore u stvarnost. Prošle godine je Apple predstavio dark mode za macOS Mojave, pa očekujemo isto i na mobitelima i tabletima. Ako je to istina, a nadamo da je, bit će mnogo lakše koristiti spomenute uređaje u večernjim satima. Što se nas tiče, može doći i samo “dinamička” promjena moda s light na dark.
U svakom slučaju, to bi bio odličan dodatak trenutačnom “Night shift modeu”.

“Revamp” kamera aplikacije

Appleova kamera je poprilično jednostavna. Ili “basic” kako bi mnogi rekli. To je i blagoslov i prokletstvo u jednom. Manje tehnički potkovanim korisnicima ju je lakše koristiti, dok bi napredniji korisnici htjeli malo naprednije mogućnosti kako bi mogli “fine-tuneati” slike i videe.Nova redizajnirana aplikacija bi također mogla doći uskoro, te ponuditi mogućnosti koje već ima i Samsung S9. To su mogućnost da s prstima (gestom) snap-ate sliku, da ju zumirate, croppate, dodate na nju hrpu filtera, slikate u mraku bez da vam flash pokvari sliku i slično.
Moguće je da će Apple zadržati jednostavnost, ali i ponuditi naprednije mogućnosti onima koji ih žele iskoristiti. Vidjet ćemo što će Apple napraviti u tom pogledu, ali je velika šansa da ćemo uskoro vidjeti mnogo bolju aplikaciju za upravljanje kamerom.

Clipboard manager

Clipboard manager aplikacije već postoji, te vam dozvoljavaju da imate multi-copy i paste, ali su one ograničene jer nema podrške za iste unutar UI-ja. Apple bi to mogao promijeniti s iOS-om 13, te tako povećati produktivnost svojih korisnika. Posebice onih na iPadu.

Mijenjanje WiFi i Bluetooth postavki unutar Control panela

Spajanje na nove WiFi mreže ili Bluetooth uređaje bez da izađete iz trenutne aplikacije nije moguće. Da, možete “spustiti” Control Center i ugasiti ili upaliti WiFi ili Bluetooth, ali to je sve. Ne možete se spojiti na drugu WiFi mrežu bez da otvorite postavke i “uvučete” se unutra u sub-menije i napravite što trebate.

To je ponekad jednostavno iritantno i dosadno.
iOS 13 bi to mogao promijeniti te vam dati da u Control centru ili panelu, odmah promijenite što želite. Tako biste si uštedjeli i vrijeme i živce, a bilo bi i korisno kada putujete pa ste na javnim Wi-Fi mrežama.

Ostalo

iOS 13 je mjesecima udaljen od nas, ali mnoge od ovih stvari će biti implementirane u njega. Jedva čekamo da se poigramo s novitetima, te da vidimo što nam je Apple pripremio.

Vjerujemo da će nas uspjeti iznenaditi jer moraju. Samsung, Huawei i ostali proizvođači Android telefona ne čekaju nego stalno korisnicima nude nove stvari, a Apple nema više, kao nekad, vremena za to. Mora uhvatiti vlak s ostalima ako i dalje želi prodavati mobitele u desecima milijuna primjeraka i ako želi zadržati postojeće korisnike.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here