Google ubrzano radi na svojoj novoj poslastici i to čak devetoj po redu – Androidu pod kodnim slovom ”P”. Ako sve prođe kako treba novi Android operacijski sustav bismo trebali vidjeti već krajem ljeta. Što točno označava slovo ”p”? O kakvom desertu će sada biti riječ?

Čini se da ćemo puno više detalja saznati u nastavku ovog mjeseca kada bi nam trebao postati dostupan pregled developera u kojemu bismo između ostaloga trebali saznati što je ono što označava ”P” u imenu novog Android OS-a.

03. ožujka je još poznat kao ”pi dan”, što bi moglo dati više informacija o detaljima naziva novog Android OS-a. Čini se da će ovaj datum biti u skladu s onime na što smo naučili još od Androida Nougat. Prije nego što je Google u opticaj pustio Android Nougat ili Android 7.0, Google nas redovito opskrbljuje s vijestima o nadolazećem operacijskom sustavu.

android-p-timeline


Tako je bilo i prije dvije godine, tako je i sada: početak svake nove godine rezerviran je za najave i preglede svega onoga što nas očekuje u godini koja je pred nama. Evan Blass, točan kao i uvijek, nas je upozorio na dostupnost pregleda o novom Androidu 9.0 na svom Twitter korisničkom računu.

Što je toliko posebno u vezi sredine mjeseca da se Google baš tada odlučio na svoj ”developer’s preview” iliti pregled developera? Oni koji se malo više razumiju u tajne matematike znaju da je 14. ožujka dan koji je još poznat kao ”pi dan” (kod nas ovo baš nema smisla, s obzirom da mi datume pišemo u formatu dan pa mjesec, no u Americi gdje se datum piše u formatu mjesec pa dan, to ima smisla jer je to 3.14).

S obzirom na to da Google svim svojim operacijskim sustavima daje nazive po nekim slatkišima ili desertima i s obzirom da datum pregleda pada na taj famozni ”pi dan”, vrlo je vjerojatno da će to slovo ”P” ili ”pi” označavati riječ ”Pie” (ili na hrvatskom- pitu).

Sve dok Google i službeno u korištenje ne pusti prve verzije Androida P, vrlo maleni broj sretnih ljubitelja Androida će imati mogućnosti isprobati kako izgleda beta verzija novog OS-a. Sve beta verzije koje će biti dostupne za skidanje trebale bi biti dostupne za skidanje na Google Pixel uređajima (s time da postoje i neke naznake kako bi i Nokia trebala biti uključena u javnu beta verziju).

HMD Global, to jest proizvođač Nokia pametnih telefona potvrdio je da će novi Android P biti operacijski sustav koji će se naći u Nokia 3, 5, 6 i 8 uređajima. Što se tiče drugih proizvođača pametnih telefona, o njima zasad nema informacija, tako da trenutno ne možemo znati niti otprilike koji bi sve uređaji (i kada) u sebi trebali imati Android 9.0.

 

Android-P

P kao…?

Ono što znamo zasad jest isto tako i to da Google svaki puta prije nego što učini dostupnim svoj novi OS, detaljnije informacije o njemu stavi na društvene medije i to ljeto prije nego što je finalna verzija dostupna za korištenje. Sve do ljeta, korisnici se bave čime drugime nego nagađanjima i predviđanjima koja su zasnovana na proteklih iskustvima.

Blogger po imenu Marques Brownlee te jedan od šefova pri razvoju Android OS-a Hiroshi Lockheimer šalili su se u vezi imena novog Androida. Njih dvojica su rekli kako postoji mogućnost da se Android 9.0 zove ”Peppermint”, što je bilo vidljivo iz njihovih objava na Twitteru.

Još jedno od mogućih imena novog Androida je i Pineapple (iliti ananas). Razlog zbog kojeg je Pineapple jedno od potencijalnih imena jest taj što je Google napravio jednu Street View zagonetku, unutar koje je torta od ananasa bila ponuđena kao jedno od potencijalnih rješenja. Je li Google na ovaj način suptilno htio korisnicima dati hint o potencijalnom imenu novog Android operacijskog sustava? Ili je u pitanju samo šala?

 

Što sve (otprilike) bismo mogli očekivati od novog Androida P?

Iduća verzija Android operacijskog sustava bi konačno mogla otključati neke mogućnosti koje su sada trenutno onemogućene ili zaključane. Time bi Android mogao postati još kompatibilniji s različitim programima s kojima trenutno Google surađuje diljem cijelog tržišta.

Prema analizama od strane Neowina, snimanje trenutnih telefonskih poziva bi teoretski trebalo postati moguće i dostupno novim Androidom P. Sve do sada (a i sada), ova mogućnost snimanja poziva bila je dostupna samo kod nekih proizvođača pametnih telefona, kao što su recimo Samsung, Xiaomi ili OnePlus, s time da je i kod tih uređaja ova mogućnost bila skrivena i ne odmah dostupna.

 

Skrivene mogućnosti Android OS-a prilikom korištenja nekih SIM kartica

Ono što već postoji kod Androida jest to da mrežni poslužitelji mogu instalirati Android aplikacije nakon što je SIM kartica stavljena u uređaj. Android će identificirati poslužitelja, to jest onu mrežu na koju je SIM kartica registrirana te odmah nakon toga operacijski sustav može čak i putem čarobnjaka preporučiti koje aplikacije korisnik može skinuti.

Google u razvoju Android OS-a surađuje i s mrežnim poslužiteljima, tako da je samo logično da će ova suradnja ići jedan korak dalje s novim operacijskim sustavom, što bi moglo dovesti do nekih skrivenih i dosad neviđenih mogućnosti kod Android uređaja.

Jedna od takvih mogućnosti mogla bi biti mogućnost skrivanja snage signala. Jedan od XDA developera, Mishaal Rahman tvrdi da će Android P omogućiti korisnicima skrivanje pokazatelja signala svaki puta kada korisnik u svoj uređaj stavi SIM karticu. Eh sad, zašto bi to netko htio učiniti – to se ne zna. Ali eto, jedna od novih mogućnosti Androida P biti će skrivanje signala.

 

U Androidu P više neće biti pozadinskog korištenja kamere

Još jednu stvar koju su XDA developeri otkrili jest da je vrlo sigurno da će Android P onemogućiti korištenje kamere od strane aplikacije koje rade u pozadini uređaja. Iako ovo na prvu ne znači puno, ovo itekako može poboljšati sigurnost uređaja. Štetne aplikacije sada više neće moći koristiti kameru bez da to korisnik prije toga opazi.

 

Kvalitetnija integracija Android Things sa Google Chromecastom

Android Things koji je u prošlosti bio znan pod nazivom ”Brillo”je jedna od novih tehnoloških stvari koje nas očekuju u budućnosti. Prvenstvena namjena Android Things-a je bila da on bude operacijski sustav za Internet of Things i da bude kompatibilan sa sustavima koji imaju do 32 MB RAM.

Iako je OS još uvijek u svojoj ranoj fazi razvoja, Google svejedno radi na tome da OS bude što je više moguće integriran s novim mogućnostima novog Androida P. Jedna od novih mogućnosti integracije jest i integracija s Google Chromecastom.

Ovo je bio prvi pogled na neke od stvari koje bi mogao donijeti Android P. Više informacija bismo trebali saznati nakon 14. ožujka kada bismo trebali dobiti na uvid službeni pregled developera.

Koja su vaša očekivanja od novog Androida? Smatrate li da bi Google novim operacijskim sustavom mogao donijeti neka grandiozna rješenja ili će se možda ipak više raditi o kozmetičkim promjenama?

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here