Android Oreo ili Android 8.0 je kao što svi već znamo, najnovija inačica operativnog sustava za pametne telefone osmišljenog od strane tvrtke Google. S obzirom da svaki idući Android OS, odnosno svaka iduća verzija donosi nešto novo i nešto čega nije bilo u prijašnjoj verziji slično je i sa Androidom 8.0. Picture-in-Picture mod samo je jedna od, neki će reći ipak malobrojnih novina koje je Google implementirao u svoj najnoviji OS.

S obzirom da se bliži kraj ove godine i da sve veći i veći broj pametnih uređaja (odnosno onih koji imaju tu mogućnost bez rootanja uređaja) sada već polako dobiva Android Oreo kao dostupnu nadogradnju, vrijeme je da nešto više kažemo o jednoj od mogućnosti koja je trebala Oreo izdignuti iznad ostalih verzija Androida.

Jedan dio korisnika će reći kako Android 8.0 i nije nešto osobito, no bilo kako bilo istina je da ”osmica” ima nekih dobrih novina, koje ako već niste, a imate Android Oreo, svakako trebate isprobati. Jedna od takvih mogućnosti je i ”Picture-in-Picture” mod. O čemu se točnije radi, što je to po čemu je Picture-in-Picture mod poseban te koje sve aplikacije podržavaju ovaj mod – saznajte u nastavku članka.

 


oreo picture in picture

 

Što u osnovi priče jest Picture-in-Picture mod i kako on funkcionira?

U osnovi Picture-in-Picture (ili skraćeno- PiP) mod se najjednostavnije može opisati kao lebdeći ili leteći prozor koji lebdi ili se nalazi ”na slici”, odnosno ispred onoga što korisnik radi na zaslonu. Ono čemu služi Picture-in-Picture mod jest da omogućuje korisniku da u isto vrijeme radi više stvari na zaslonu, s time da će ”sporednija” stvar ili aktivnost koja se isto tako obavlja biti smanjena u lebdeći prozor. To u biti znači da uz pomoć Picture-in-Picture moda korisnik u isto vrijeme može recimo chatati, gledati video na You Tubeu, obavljati video-poziv i sl.

Specifična stvar kod Picture-in-Picture moda jest ta što je ovaj mod rezerviran samo za korisnike Androida Oreo. Google je ovim modom htio pokazati kako svakom svojom sljedećom implementacijom Android OS-a sve više i sve intenzivnije radi na poboljšavanju i unaprijeđivanju mogućnosti multitaskinga. S obzirom da je multitasking nešto što se danas itekako traži, pogotovo kada govorimo o tehnološkim gadgetima i uređajima kao što su pametni telefoni i tableti, ovo je nešto što bi uvelike trebalo olakšati obavljanje više aktivnosti ”odjednom.”

OREO Special app access

 

Gdje ili kako pronaći Picture-in-Picture mod? Ako želite pronaći ovaj mod, to možete učiniti tako što ćete otići pod poseban izbornik koji se zove ”Special app access.” Nakon što kliknete na njega vidjeti ćete, to jest pokazati će vam se cjelokupan popis svih aplikacija koje su kompatibilne sa Picture-in-Picture modom, odnosno sve one aplikacije koje mogu biti pokrenute preko ovog moda. Unutar istog izbornika možete i namjestiti sve one aplikacije za koje želite da budu pokrenute preko Picture-in-Picture moda nakon čega će te aplikacije biti omogućene.

 

Koje su sve aplikacije kompatibilne sa Picture-in-Picture modom?

Iako je bilo najavljivano kako će novi Picture-in-Picture mod biti vrlo zastupljen na svim uređajima koji će na sebi imati Android Oreo, zasad to baš i nije tako. Ipak, treba se uzeti i u obzir činjenica kako je Oreo službeno prisutan na Android pametnim telefonima očito još uvijek nedovoljno dugo da bi se još veći broj aplikacija učinile kompatibilnim s ovim modom.

Nadamo se da će se ovo već u skoroj budućnosti promijeniti te da će usporedno s rastućom popularnošću Android Orea rasti i popularnost Picture-in-Picture moda i da će onda samim time rasti sve veća potreba da sve veći broj aplikacija bude kompatibilno s tim modom.

 

OREO PIP WHATSUP APP

 

Zasad je popularnost takva kakva je, što znači da i nije baš velika. Ipak, one aplikacije na kojima se može koristiti Picture-in-Picture mod rade vrlo dobro i sama implementacija moda je napravljena i osmišljena na vrlo jednostavan način. Ako želite koristiti neku aplikaciju koja je kompatibilna s ovim modom sve što trebate učiniti jest otvoriti ili pokrenuti kompatibilnu aplikaciju i nakon toga recimo za vrijeme video-poziva ili pokretanja videa trebate otvoriti mod za ”full screen” pa stisnuti ”Home” tipku na vašem uređaju.

Jedina stvar jest ta što, barem kada su videi u pitanju, Picture-in-Picture mod baš i neće raditi uvijek onako kako bi trebao. Poseban slučaj je kod YouTubea koji ”namjerno” ograničava svoje korisnike i ne dopušta nikakvo puštanje videa osim ako zaslon sa You Tubeom nije u prvom planu.

Jedini da tako kažem način kako se video na YouTubeu može puštati čak i ako YouTube nije u prvome planu jest ako korisnik odluči platiti određenu svotu novca kao članarinu za YouTube Red korisnički račun. Koje sve aplikacije su kompatibilne sa Picture-in-Picture modom?

youtube pip

 

YouTube, s time da je, kako sam već spomenuo, Picture-in-Picture mod dostupan samo za YouTube Red korisnike i to za korisnike koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Južnoj Koreji i Novome Zelandu.

Google Duo. Radi se o aplikaciji kod koje se Picture-in-Picture mod može koristiti za vrijeme obavljanja video-poziva. Svaki puta kada je korisnik u ”full screen” modu i kada gleda u osobu s kojom razgovara, sve što treba učiniti jest pritisnuti Home tipku i Picture-in-Picture bi trebao raditi bez ikakvih problema.

Google Maps, s time da i ovdje postoji jedna ”caka.” Naime, Picture-in-Picture mod kod Google Maps aplikacije radi samo kada se radi o modu navigacije putem glasa, što je opet dobro za sve one koji koriste Google Maps za snalaženje u javnom prijevozu.

 

netflix-slika u slici

 

Netflix je još jedna od aplikacija za koju se željno iščekuje kompatibilnost sa Picture-in-Picture modom, s time da je Netflix Beta jedina verzija koja trenutno radi u Android Oreu i u PiP modu.

VLC dolazi s značajkom koja se zove “pop-up floating window” koja aktivira tri veličine plutajućih prozora kompatibilnih s PIP-om. Otvorite način rada preko cijelog zaslona, kliknite “opcije” u izborniku i odaberite značajku PIP. Od svih spomenutih aplikacija, VLC dolazi sa opcijom otvaranja najvećeg prozora.

WhatsApp – ako ne brojimo Googleove servise tada je WhatsApp jedna od prvih aplikacija koje su imale PiP kompatibilnost na Android Oreu. Jedina stvar jest ta što i ova aplikacija u PiP modu radi samo za vrijeme video-poziva (slično kao i Duo). Ako želite WhatsApp pokrenuti u PiP modu, sve što trebate učiniti jest uspostaviti poziv i nakon toga pritisnuti ”Home” tipku na svom uređaju.

Ovo su zasad sve nama znane aplikacije koje imaju kompatibilnost s PiP modom. Ne sumnjamo da će se ta kompatibilnost s vremenom povećati i da će kako bude vrijeme odmicalo izlaziti sve više i više aplikacija koje će barem na neki način moći koristiti PiP mod.

Znate li vi za neku aplikaciju u kojoj se može koristiti Picture-in-Picture mod, a da je mi nismo naveli?

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here