Iako je Android 8.0 Oreo s nama već neko vrijeme, dobro je tu i tamo vratiti se unatrag i vidjeti postoji li nešto što nismo rekli i što se još može naučiti. Android 7.0 Nougat (čija nadogradnja 7.1.1 je isto tako službeno dostupna za skidanje) je inačica Androida koja se nije uspjela niti na pravi način etablirati na Android pametne telefone, a već se pojavio Android Oreo.

Takva stvar je kod Googlea i to je nešto na što trebamo biti spremni. S obzirom na to kako je Android Nougat još uvijek dovoljno ”nov” i dovoljno zastupljen, u ovome članku ćemo nešto više reći o savjetima i trikovima koji će vaše iskustvo korištenja sedme iteracije Googleovog operacijskog sustava učiniti još ugodnijim i boljim. Da ne odugovlačimo – krenimo na posao!

 

  1. Kako vidjeti koji su servisi aktivni, kako uštedjeti potrošnju radne memorije i baterije?

U velikom broju slučajeva rad pozadiskih servisa će ”potrošiti” (odnosno zauzeti) radnu memoriju vašeg uređaja, a samim time će i dodatno potrošiti bateriju. Ono što je činjenica jest to da vrlo velik broj Android pametnih telefona dolaze sa već predinstaliranim aplikacijama i programima (koji se još nazivaju i bloatwarei) koje možda i nećete koristiti, a koji će svejedno raditi u pozadini uređaja i na taj način će dodatno koristiti i RAM i trošiti će bateriju.


 

Odlaskom pod opcije developera (ili Developer’s Options) ovim procesima i aplikacijama se može, barem djelomično stati na kraj. Ako želite restartirati pozadinske servise samo trebate restartirati aplikacije ili uređaj u cijelosti.

 

  1. Kako pristupiti postavkama na brži način

Još jedna stvar koju Android Nougat daje svojim korisnicima u usporedbi sa Androidom Marshmallow ili Lollipop jest poboljšavanje opcija postavki. Glavni izbornik je skriven i nalazi se na lijevoj margini tako da na ovaj način možete ostvariti pristup glavnom izborniku kada god želite. Uz to možete horizontalno ići izbornikom i listati odozdo prema gore i obrnuto.

 

  1. Pokažite Googleu svoje znanje bilo kojeg drugog stranog jezika od onoga koji se već koristi u uređaju

Ako se smatrate bilingualnom osobom, odnosno ako smatrate kako imate vrlo dobro ili pak odlično znanje nekog drugog jezika, to možete implementirati unutar Androida Nougat. Ako odete pod opciju ”Talk” ondje ćete moći dodati drugi jezik, koji god želite. Nakon što to učinite, sve ono što nakon toga budete tražili unutar Googleove tražilice će biti prikazano u dva jezika.

android-nougat-dodavanje jezika

Ako otvorite internetsku stranicu koja je istog jezika koji ste unjeli, Google Chrome vam neće ponuditi opciju da vam tu stranicu prevede na jezik za koji ste odredili da bude primaran. Tipka za micanje ili dodavanje jezika je malo skrivena, ali se svejedno može pronaći na gornjem, desnom dijelu zaslona.

 

  1. Optimizacija baterije i njezina potrošnja

Aplikacije su odspojene sa interneta kada su u stanju čekanja ili u ”stand by” stanju i mogu koristiti bateriju uređaja samo kada su u pitanju veliki intervali ili neka veća potreba za aktivnošću. Iako ovo može svakako povećati vijek trajanja baterije, ovo isto tako može imati i različitih negativnih učinaka za aplikacije, pogotovo ako ih često koristite.

battery-optimization-nougat

 

Recimo, neke third-party aplikacije, kao što su Messenger ili Google Navigation više neće biti u mogućnosti slati obavijesti, što je važno, pogotovo ako ste stalno spojeni na Messenger i ako čekate neke važne poruke. Optimizacija baterije je dobra i poželjna, ali ne uvijek.

Ako ne želite biti uskraćeni za rad nekih, po vama važnih aplikacija, onemogućite optimizaciju baterije u postavkama baterije. Iako ćete na ovaj način postići to da će vam aplikacije više trošiti bateriju uređaja, ono što ćete isto tako postići jest to da vam niti jedna obavijest neće promaknuti.

Pritisnite i držite simbol baterije i tipku za izbornik nakon čega će pokazatelj optimizacije baterije biti prikazan na desnom, gornjem dijelu zaslona vašeg uređaja. Ovaj izbornik će vam isto tako pokazati sve aplikacije tako da sami možete odabrati sve one aplikacije za koje želite da budu optimizirane ili za koje ne želite da se optimizacija primjenjuje na njih. Odabirom opcije ”Do not optimize” određenu aplikaciju ćete maknuti iz izbora optimizacije.

 

  1. Namjestite naslove za brzi start (ili Quick Start) i na taj način si poboljšajte produktivnost

Da, Android Nougat vam daje mogućnost namiještanja simbola za brzi početak ili Quick Start. Korisnici Samsung uređaja se mogu pitati što je novo u vezi ovoga. Novo jest to što je Samsung, odnosno što su korisnici Samsung uređaja ovu mogućnost imali prije nego što je Google ovo odlučio implementirati na svoj OS. Proizvođačima pametnih telefona koji su odlučili staviti na svoje uređaje Android Nougat, ova mogućnost je nova.

Kako se ovo može učiniti jest u stvari samo po sebi dosta jasno. Ono što je manje jasno jest to da su ikone koje vidite u brzim postavkama postavljene na način da budu složene u prvih pet pozicija u odnosu na iste opcije koje se mogu vidjeti u ”full view” ili u punom pogledu.

 

  1. Upozorenja koja se mogu vidjeti na zaslonu uređaja, ali bez zvukova

Sustav obavijesti na Android OS-u je s nama još od Androida 5.0 Lollipop, odnosno od jeseni 2014. godine. Od tada pa do Androida Nougat, sustav notifikacija ili obavijesti je doživio nekolko poboljšanja i tweakova koji su zaista korisni i dodatno olakšavaju korištenje uređaja. Jedno od poboljšanja jest mogućnost utišavanja obavijesti koje dolaze od različitih aplikacija.

android-nougat-podeđavanje notifikacija

Ovo se može učiniti na način da pritisnite i držite obavijest i da odaberete opciju za obavijest bez zvukova. U postavkama možete ”filtrirati” aplikacije, ovisno o tome za koje aplikacije želite dobivati obavijesti, a za koje ne želite.

 

  1. Pazite na potrošnju

Odlaskom na Postavke – Spajanja – Potrošnja podataka – Ušteda podataka (Settings – Connections – Data Usage – Data Saver) možete regulirati to koja aplikacija će trošiti koliko podatkovnog prometa vašeg uređaja svaki puta kada ste spojeni na ”svoj” internet, odnosno onda kada niste spojeni na Wi-Fi mrežu.

data-saver-nougat

Android Nougat, iako dolaskom Androida Oreo ili Androida 8.0 više nije najnovija iteracija Googleovog operacijskog sustava. Ipak, to ne znači da ne postoje neke sitnice i tajne koje možemo otkrivati ili korisni savjeti koje možemo davati jedni drugima. Ovo su samo neki od savjeta, jer naravno- ima toliko toga što se još treba otkriti i što još nije rečeno. Znate li vi neki dobar savjeti za Android Nougat koji mi nismo naveli? Ako znate, slobodno nam napišite u komentarima ispod članka.

Piše: D.M.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here