Korisnici nešto starijih pametnih telefona baziranih na Android sustavu mogli bi se naći u velikim problemima u rujnu 2021. godine. Naime, sve su glasnija nagađanja kako će korisnici Android 7.1 ili starijih operativnih sustava biti u problemima s pretraživanjem interneta, odnosno pristupanju velikom broju internetskih stranica.

Problem će vjerojatno nastati zbog činjenice da IdenTrust ne želi produžiti suradnju s Let’s Encrypt servisom – pa će korisnicima biti onemogućen pristup velikom broju web stranica koje koriste Let’s Encrypt certifikate.

Let’s Encrypt je poznati regulator za izdavanje digitalnih certifikata, a koji već duže vremena izdaje certifikate koji garantiraju vjerodostojnost neke web stranice. S druge strane imamo tvrtku IdenTrust koja izdaje dodatne certifikate, a čiji ugovor s Let’s Encrypt ističe u rujnu sljedeće godine.

Samim time, postoji velika mogućnost da će doći do određenih problema u pretraživanju interneta jer prema najavama analitičara IdenTrust više ne želi produžiti ugovor s Let’s Encrypt. Iako se ovaj spor trenutno vodi daleko od očiju javnosti, činjenica je da bi se mogao prelomiti upravo preko leđa krajnjih korisnika.

Glavni problem nastaje u tome što danas oko 30% web stranica koristiti Let’s Encrypt certifikate, a IdenTrust više ne planira produžiti ugovor. Tako bi svi uređaji koji koriste IdenTrust certifikate mogli ostati zakinuti za pristup velikom broju web stranica – što će direktno osjetiti krajnji korisnici na svojoj koži.

Valja naglasiti kako se cijela situacija odnosi na korisnike koji koriste Android 7.1 ili stariji te bi onu u rujnu 2021. godine mogli ostati uskraćeni za pristup velikom broju web stranica. Ipak, s obzirom na to da problem nije hardverske, već softverske prirode – postoje određena rješenja.

Preuzimanjem preglednika Firefox Mobile korisnici će moći osigurati pristup web stranicama s “isteklim certifikatima”, čime će djelomično navedeni problem biti otklonjen. Statistike pokazuju kako čak 30 posto Android korisnika koristi uređaje koji su na Android 7.1 ili starijem sustavu – što zapravo znači da je potencijalni problem jako velik.

Ipak, do rujna 2021. godine ostalo je još poprilično puno vremena – pa se u međuvremenu možda pronađe neko kvalitetnije rješenje.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here