Kada govorimo o Android imenima, više nema onih zanimljivih imena. Android je nekada imena dobivao po bombonima, keksima i drugim slasticama. Sada su samo suhoparni brojevi. Tome u prilog ide i nova verzija Androida koja ima samo oznaku “11”. Radi se naravno o idućoj verziji Android operativnog sustava koja je upravo došla “pod ruku” programerima u obliku prve verzije “Developers previewa”.

Za one koji ne znaju, to je verzija koja dolazi onima koji rade Android aplikacije kako bi vidjeli nove mogućnosti koje će Android imati, te kako bi imali dovoljno vremena da implementiraju neke od tih novih mogućnosti u svoje aplikacije. Ako za to ima potrebe naravno.

Android 11 nam se, ovako na prvu, čini zanimljiva verzija jer nam donosi podršku za 5G, ima hrpu zakrpa koje se tiču sigurnosti, nudi neke nove API-jeve itd. O tome ćemo pisati u nastavku ovog teksta. No, prije nego počnemo s time, vjerojatno vas zanima kada možemo očekivati Android 11 na tržištu?

Teško je sa sigurnošću reći, no roadmap koji je Google izbacio kaže da bi se beta verzija trebala pojaviti u svibnju, a puna verzija za korisnike u trećem kvartalu ove godine. Znači negdje na ljeto.

Kako instalirati Android 11 Developer preview?

Ako ste jako znatiželjni i niste ustvari Android programer, dobra ideja je da ipak pričekate još malo i NE instalirate developers preview verziju na svoj uređaj. Kao prvo, većinu tih noviteta nećete vidjeti u aplikacijama dok se ne dodaju novi API-jevi u Android 11. Uz to, ako flashate mobitel i instalirate ovaj preview, on će pregaziti sve vaše podatke na uređaju, a to vjerojatno ne želite.

Bolja solucija je pričekati svibanj, pa eventualno instalirati Android 11 Betu na mobitel. Ako vam to nije opcija, instalacijske instrukcije možete naći na Google Developers stranici.

NOVITETI

Podrška za 5G

5G je vruća tema u tech svijetu već neko vrijeme, no kako mjeseci i godine idu, tako 5G mreže postaju stvarnost. Cijeli svijet će se polako prebaciti s 4G na 5G mreže, a to znači samo jedno – Google mora što prije dati podršku svojim korisnicima da mogu koristiti takve brze Internet mreže.

Iako zadnji Pixel mobiteli još uvijek nemaju podršku za 5G, možemo se kladiti da će novi imati. Zato Google prvo dodaje podršku za 5G u svoj OS, a zatim će ju dodati i u mobitele. Developeri će, barem zasad, imati 2 5G API-ja koja će moći koristiti: Dynamic meteredness API i Bandwidth estimator API.

Prvi će omogućiti aplikacijama da ponude, na primjer, visoko kvalitetne videe na 5G spojene uređaje. Drugi će dopustiti developerima da odrede bandwidth konekcije, te spriječe aplikaciju da potroši previše bandwidtha i slično. Više detalja ćemo dobiti uskoro …

Neuronske mreže

U tech svijetu je mnogo “buzzwordsa”. Između ostalog, to su “5G”, “AI”, “Machine learning”, ali i “neural networks”, odnosno na hrvatski – neuronske mreže.

Većina umjetne inteligencije i machine learninga šalju podatke na moćne servere, koji obrađuju te podatke i uređaju vraćaju određeni rezultat. Android 11 će dopustiti aplikacijama da koriste hardver za te “teške” operacije lokalno.

Tomu će developerima pomoći: Quality of Service API, Memory Domain API, i “Expanded quantization” podrška. Prvi nudi potrebne resurse za dotične operacije, drugi optimizira memoriju telefona da bi je bilo dovoljno za operacije, dok treće omogućuje manje i brže računalne modele.

Ukratko – sada će mobiteli moći raditi operacije koje prije nisu mogli. Vjerojatno 99 posto aplikacija ovo neće koristiti, ali ako im bude trebalo, imat će i tu opciju.

Privatnost i sigurnost

Nova opcija koje će aplikacije moći iskoristiti je “Only this time”. To znači kad vas aplikacija zatraži pristup lokaciji, mikrofonu, kameri, kontaktima ili nečem petom, moći ćete odabrati opciju da dajete pristup samo taj put. To je jako dobra stvar jer mnogi korisnici ne žele trajno dati mogućnost aplikaciji da im pristupa određenim resursima. Aplikacija će, također, moći zatražiti pristup hrpi datoteka odjednom koje se nalaze u internoj i eksternoj memoriji.

Što se sigurnosti tiče, dolazi bolja podrška za biometričku autentifikaciju koristeći novi BiometricPrompt API. Što će on sve sadržavati, još uvijek nije jasno, no navodno će imati i podršku za spremanje osjetljivih podataka kao što su slike osobnih iskaznica i slično u posebni i zaštićeni storage.

Notifikacijski “balon” / “chat head”

Facebookova Android aplikacija jedna je od prvih koja je ponudila “chat heads”. Znate onu ikonicu u kojoj je bila slika vašeg prijatelja i na jedan tap ste mogli otvoriti chat s njim/njom? Taj isti “chat head” je ponudio i Android 10 za svoje built-in aplikacije kao što su Phone i Messaging.

No, sada će svi developeri moći koristiti taj novi API i ugraditi istu funkcionalnost u svoju aplikaciju. Ako kao korisnik ne volite to, moći ćete tu funkcionalnost ugasiti. Odnosno aplikacija će morati eksplicitno tražiti dozvolu od korisnika da smije takve stvari prikazivati. Ako vi kažete da ne želite takve notifikacije, nećete ih vidjeti.

Kamera i slike

U “ratu” kojeg vode Apple i Google, često se može čuti rasprava tko ima bolju kameru i tko nudi bolje mogućnosti za istu. Tako da ne čudi činjenica da je Google odlučio unaprijediti svoju podršku za kameru, odnosno slike koje radite s njome.

Android 11 će tako donijeti nove dekodere, HEIF “animated drawables”, nativne image dekodere i još mnogo toga. Vjerojatno vam ti buzzwordovi ne znače previše, ali se nadamo da će photo aplikacije znati iskoristiti ove pogodnosti koje Google donosi s novim OS-om.

“Low latency options”

Kako Google ima podršku za Stadiju (online gaming platforma), te podršku za video-streaming aplikacije, Android 11 je dodao podršku za “nisku latenciju” u novom MediaCodec API-ju. Također, tu je i nova podrška za nisku latenciju koristeći HDMI kabel, što je korisno onima koji koriste eksterne ekrane i televizore za streamanje sadržaja.

U biti ovo napisano je ono što nam Developers preview verzija donosi. Vjerujemo da će još noviteta doći kroz mjesec ili dva, no i s ovim što smo vidjeli smo jako zadovoljni, te jedva čekamo isprobati beta verziju Androida 11.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here