Ako ne možete podnijeti Windowse iz sigurnosnih (i drugih) razloga, a MacOS vam je prejednostavan i ne sviđa vam se, vrijeme je da probate jednu od Linux distribucija. Na tržištu postoji mnogo različitih distribucija, a vi kao korisnik morate odabrati jednu od istih. Kako ćete to napraviti? Tako da odaberete distribuciju koja će zadovoljiti vaše potrebe, odnosno koja će biti dovoljna da možete riješiti sve svoje svakodnevne “probleme” koje imate.

Ako ste totalni početnik, ovaj izbor u početku može biti zastrašujuć, no nije to baš tako. Znajte samo da možete izabrati između distribucija koje su specijalizirane za servere, distribucija za sigurnosno testiranje i penetriranje, postoje distribucije koje su namijenjene baš početnicima i koje su izuzetno user-friendly, postoje distribucije za malo naprednije korisnike itd.

Mi ćemo vam u ovom tekstu pokazati 8 distribucija koje smatramo da biste trebali probati, pa vidite odgovara li vam koja. Ako da – slobodno ju skinite i probajte.

 


Elementary OS

 

Ako se nikako ne uklapate u onaj stereotip o Linux korisnicima koji kaže da su Linux korisnici geekovi koji cijele dane nešto tipkaju u Terminalu, onda bi vas mogao zanimati Elementary OS. To je vjerojatno najljepša Linux distribucija na tržištu i prilično podsjeća na Mac OS. Radi se o izuzetnom desktop okruženju koje se zove Pantheon i zasnovano je na Gnomeu. Sam OS radi fantastično i prilično je stabilan, a to vam je vrlo vjerojatno najvažnije kada se odlučite na korištenje Linuxa.

Zadnja verzija Elementary OS-a se zove Loki i mnogo je ljepša od posljednje verzije koja se zvala Freya. Loki dolazi s aplikacijom AppCenter preko koje možete lako i jednostavno instalirati aplikacije, što je izuzetno bitno novim korisnicima. Ne morate nužno koristiti Terminal za to, ali možete ako želite. Nadalje, OS dolazi s još nekim aplikacijama kao što su Epiphany web preglednikom, Geary web klijentom …

 

Linux Mint

 

Linux Mint možemo smatrati odličnom “defaultnom” distribucijom za nove korisnike. Ako ne znate što instalirati, instalirajte Mint. S ovom distribucijom ne možete pogriješiti. Ona dolazi s instaliranim softverom koji vam je potreban za rad, tu je i LibreOffice (open source Office suite), alati za pokretanje multimedije itd. Sve što treba jedan korisnik koji se prebacio s Maca ili Windowsa na Linux.

Trenutačno možete skinuti zadnju verziju Minta – verziju 18 – s različitim desktop okruženjima. Najpopularniji je Cinnamon, ali tu su još i MATE, KDE i Xfce. Bez obzira što odaberete, bit ćete zadovoljni, ali mi preporučujemo Cinnamon ili MATE.

 

Arch Linux

 

Ako ste voljni zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s malo manje user-friendly distribucijom, onda je najpopularniji odabir Arch Linux. To je distribucija koju ćete morati sami prilagoditi svojim potrebama, koristiti terminal, sami skidati potrebne pakete itd. Da biste ju uspješno koristili, morat ćete dosta čitati o Linuxu, te guglati na sve strane. Dobra stvar je što ćete naučiti mnogo toga o dotičnom sustavu.

Ova distribucija je odlična za programere i sve one koji imaju starija računala. Arch Linux sigurno sam neće instalirati ništa više od onoga što mu vi kažete, pa je to plus za dotične skupine korisnika.

 

Ubuntu

 

Vjerojatno najpopularnija distribucija na svijetu je Ubuntu. Ili barem stoji rame uz rame Mintu, te je kao i spomenuta distribucija, namijenjen Linux početnicima. U trenutku pisanja, zadnja verzija koju možete skinuti je 17.04. ili 16.04 LTS (Long Term Support).

Trenutačna Ubuntu verzija koristi Unity kao UI što vjerojatno neće biti pretjerano drago Windows i Mac korisnicima, no naviknete se i na to. Ako želite Ubuntu s malo drugačijim UI-jem i želite da vam OS bude što lakši i brži, skinite Lubuntu. On koristi LXDE koji je vrlo minimalistički.

 

Tails

 

U uvodu smo rekli da postoje određene specijalizirane distribucije. Tails je jedna od njih. Ona je specijalizirana za privatnost, odnosno štiti istu. Ona vam služi da ju pokrenete s USB sticka ili nekog drugog prijenosnog medija i koristite kada trebate.

Ona će dati sve od sebe da zaštiti vaš identitet, lokaciju i ostale podatke koji bi inače mogli “procuriti” o vama. 
Sav Internet promet, Tails će preusmjeravati preko TOR mreže što je vrlo pohvalno i korisno.

Prije nego počnete koristiti TOR, naučite pravila vezana uz njega.
Ispod toga svega leži Debian Linux na kojem je ova distribucija izgrađena. Ona nije za svakoga. Napravljena je za one koji su osviješteni i ne žele da ih se prati u online svijetu.

 

CentOS 7

 

Red Hat Linux je fantastična distribucija za servere i sve one koji rade s istima. Ali nažalost košta. Zato je tu distribucija koja se temelji na Red Hatu, ali je besplatna – CentOS. Ona se fokusira na stabilnost, a ne na konstantne nadogradnje, iako svaka CentOS verzija ima podršku narednih 10 godina od datuma izlaska na tržište.

Ideja koja stoji iza CentOS-a je napraviti super stabilnu distribuciju. Ona je super za servere, ali za vas kao korisnika je vjerojatno dosadna u usporedbi s nekim drugim distribucijama. Stoga, ako imate server koji treba novi OS, razmislite o CentOS-u. Ako trebate OS za vaš laptop/desktop – nastavite gledati dalje.

 

Ubuntu Studio

 

Ako želite kućni glazbeni studio ili video produkcijsku mašinu, bacite oko na Ubuntu Studio. Svi znamo da prave “mašine” za obradu zvuka i videa koštaju i to par tisuća eura, ali Ubuntu Studio je besplatan i odlična je startna pozicija.

Ova distribucija dolazi s hrpom softvera za obradu zvuka i videa, a možete i nadoplatiti Pro verzije istih. Naravno, na Ubuntu Studio možete instalirati i sve “normalne” aplikacije koje biste instalirali i na čisti Ubuntu.

U svakom slučaju, zanimljiva distribucija za one koji se vole igrati sa zvukom i slikom, odnosno editiranjem istih.

 

openSUSE

 

I za kraj nam ostaje još jedna fenomenalna distribucija, a zove se openSUSE. Prvotno se zvala SUSE Linux, pa SUSE Linux Professional, a sada openSUSE. Ovo je idealna distribucija za programere i sistemske administratore. Vrlo je striktna oko nekih tehničkih pitanja, posebice sigurnosnih protokola.

Ponekad zna biti i naporna jer morate za svaki task koji radite unijeti root lozinku, mada bi to trebalo biti pokriveno s nekim drugim mehanizmima. S druge strane, nije to ni tako loše. Ako znate što radite, openSUSE će ostati stabilan i siguran

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here