VLC je jedan od najboljih open source media playera na tržištu jer praktički može pokrenuti bilo koji AV format, a uz to je na tržištu već 17 godina, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Ova besplatna verzija je updateana na verziju 3.0 („Vetinari“) i koja dolazi s nekoliko fantastičnih mogućnosti koje želimo vidjeti i na drugim playerima. Ne samo u VLC-u.
Sve novitete možete naći ovdje na njihovoj web stranici, a ova 4 su najvažnija.

 

1) Podrška za HDR video zapise

Budućnost svih videa je HDR (High Dynamic Range). Ova tehnologija, odnosno format omogućuje veći kontrast u videima, širi spektar boja i bolju osvijetljenost. Jednostavno rečeno – HDR izgleda mnogo superiornije naspram non-HDR videa.


Postoji nekoliko HDR formata koji se natječu za tržište. VLC 3.0 podržava HDR10 format. I dalje trebate TV, računalo, tablet ili telefon koji podržavaju HDR10 format da biste ih mogli pokretati. Ako imate oboje, spremni ste za gledanje HDR videa.

 

2) Video od 360 stupnjeva

Snimanje videa u 360 stupnjeva nikad nije bilo lakše. Ali pokretanje i dijeljenje tog sadržaja je bilo prilično bolno. Sve do sada postojala su dva načina da pokrećete ovaj video.

Prvi je da koristite neki specifičan softver, a drugi je da takav 360-degree video uploadate na YouTube ili Facebook i pomirite se s njihovom prilično opakom kompresijom.
Ali ne više. Sada takve videe u punom sjaju i maksimalnoj rezoluciji možete pokrenuti u VLC-u 3.0.

 

3) Streamanje na Chromecast

Recimo da ste snimili mnogo video sadržaja. I recimo da je taj sadržaj visoke rezolucije i da ga želite gledati na svom TV-u visoke rezolucije, ali ne želite koristiti HDMI kabel. Možete li to napraviti?

Možete, koristeći Chromecast. Chromecast postoji od 2016. godine, no tek ćete ga s verzijom 3.0 moći povezati s VLC-om. Za sada podrška za Chromecast dolazi na Windowse i Android uređaje, a MacOS još nije podržan (nadamo se da će biti u bližoj budućnosti).

 

4) Bolje gledanje 4K i 8K videa

Za sve power usere i prave AV nerdove, VLC 3.0 nudi podršku za hardversku akceleraciju 4K i 8K videa. Što to znači? To znači da media player, u ovom slučaju VLC, može iskoristiti procesorsku snagu vašeg chipa na grafičkoj kartici kako bi glađe i bolje prikazao sadržaj tako visoke rezolucije.

U nastavku pogledajte kako dobro radi video 8K rezolucije, 48 framea po sekundi, 360 stupnjeva na Samsungu Galaxy S8.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here