Mnoge stranice koje nude “besplatnoskidanje softvera su pune malwarea. Zato smo vam mi odlučili preporučiti 10 “čistih” web stranica s kojih možete skidati softver bez bojazni od virusa, malwarea i sličnih stvari.

Postoji mnogo mjesta na Internetu gdje možete besplatno skidati softver, ali nisu sve stranice sigurne. Zato mnoge zlonamjerne osobe podižu web stranice gdje vam kao daju mogućnost da skinete određeni softver, ali zato “nakrcaju” web stranicu s malwareima i virusima i što god da stisnete otvaraju vam se reklame koje vas pokušavaju namamiti da stisnete na njih.

Iako će vas dobar anti-virusni softver obraniti od većine takvih prijetnji, nešto će proći “ispod radara”. Zato je bolje zaobilaziti takve stranice u širokom luku, te skidati softver s onih provjerenih.

Da bismo ipak bili sigurni koje ćemo vam stranice preporučiti, koristili smo URLVoid kako bismo provjerili reputaciju i sigurnost web stranice. Sve stranice ovdje imaju score od 33 ili 34 boda od mogućih 36.

Napomena: bez obzira na sigurnost ovih web stranica, sve što skidate s njih, skidate na VLASTITU odgovornost!

1) Službene stranice proizvođača

Prije nego se pozabavimo raznim web stranicama, valja napomenuti da je najsigurnije mjesto za skidanje softvera sa službenih stranica proizvođača. Ako tražite web preglednik, AV softver, aplikaciju za reprodukciju multimedijalnog sadržaja ili slično, nema sigurnijeg nego naći službene web stranice.
Nažalost, čak i neke službene web stranice će vam pokušati “uvaliti” nepoželjni softver, odnosno još neki komad softvera kada skidate ono što vam treba. To ne znači da se radi o zaraženom softveru, nego o lošoj praksi. Ali svejedno, prvo mjesto gdje biste trebali tražiti softver je na službenim stranicama.

2) Ninite

Ninite je vrlo jednostavna stranica. Ona vam predstavlja listu aplikacija koje možete odabrati. Samo morate proći kroz sve i označiti “kućicu” kraj onog softvera kojeg želite instalirati. Nakon toga je dovoljno stisnuti “download” gumb. On će vam skinuti personaliziranu .exe datoteku. Nju pokrenite i to je to.

Ninite je poznat po svojoj sigurnosti i praktičnosti. On po defaultu tijekom instalacije odbija sve toolbarove i smeće koje može doći uz određeni softver. Dobra stvar je što kada pokrenete Ninite installer, možete otići popiti kavu i vratiti se za 20-ak minuta. Vjerojatno će vam sav odabrani softver biti skinut i instaliran. Naravno, možete i pratiti tijek skidanja i instaliranja pojedinog softvera. Nama se posebno sviđa što putem ove stranice možete skinuti popularni softver kao što je Chrome, VLC, Zoom, LibreOffice …

3) Softpedia

Softpedia je jedna od najvećih stranica za skidanje softvera na svijetu. Putem nje je skinuto preko milijardu aplikacija tijekom godina postojanja. Super je što se softver praktički svakodnevno ažurira tako da kad god dođete tamo, moći ćete skinuti zadnju dostupnu verziju softvera koji vam treba. Naravno, uz uvjet da taj softver postoji na Softpediji.

Povrh toga, ova stranica ima jako ugodno sučelje pa je lako pretraživati softver po platformama, te naći ono što vam treba. Osim Windows aplikacija, tu ćete naći i one za Mac, Linux, te Android. Da, dobro ste pročitali.

4) MajorGeeks

Iako ova web stranica izgleda kao da nije ažurirana još od sredine 90.-ih godina, MajorGeeks je bila jedna od najrespektabilnijih stranica za skidanje softvera.

Njena lista “Top Freeware Picks” je odlično mjesto za početi istraživati što nude, ali se nemojte bojati pretražiti lijevi meni i vidjeti što još nude. Uz to, imate i solidan search bar preko kojeg možete istraživati i tražiti ono što vam treba.

5) FileHippo

FileHippo je još jedna u nizu fantastičnih web stranica koja je poznata po tome što ima hrpu aktivnih softvera raspoređenih po kategorijama. Uz to, naći ćete i repozitorij web aplikacija koje nisu za skidanje, ali ih možete koristiti unutar web preglednika i vjerojatno će vam neke od njih dobro doći.

Ponekad će vas ova stranica “prestrašiti” s prozorom u kojem će vam ponuditi da skinete neku drugu aplikaciju (kao što je Opera web preglednik) prije nego vam dozvoli da skinete ono što tražite. Samo odbijte to što vam “nude” i nastavite skidati što želite. Ne nude vam ništa “shady”, odnosno nešto što bi vas moglo zaraziti.

FileHippo također nudi i neki stariji softver koji se više ne ažurira ali ga korisnici i dalje koriste. Generalno, ne bi trebalo skidati stariji softver radi sigurnosnih propusta, ali ako želite – možete i to naravno.

6) Download Crew

Download Crew web stranica se Ističe po tome što ima kratke, ali informativne opise svake aplikacije. Njih pišu pravi korisnici, te nisu samo kopirani sa stranica kompanija koje su napravile taj softver. Znat ćete što svaka aplikacija radi, koje su joj prednosti, a koje mane.

Kao i kod MajorGeeksa, ova stranica ima sekciju koja se zove “Featured Downloads” i odlična je polazna točka. Ali isto tako ima i listu softvera po kategorijama kao što su “Open Source”, “Trialware”, “Commercial” i slično. Pa kada skidate softver, odmah znate je li besplatan, možete li ga kratko koristiti i isprobati ili morate za njega kupiti licencu.

7) FileHorse

FileHorse nema masivni repozitorij softvera. Stranica se radije fokusira na najbolje i najkorisnije aplikacije. Svaki produkt ima svoju stranicu sa screenshotovima da možete vidjeti kako aplikacija izgleda, te ćete vidjeti kompatibilnost, changelog, linkove na starije verzije softvera i još mnogo toga.

Sama stranica nije idealno posložena jer na početnoj stranici imate relativno mali broj kategorija (Video software, Cleaning and Tweaking …), ali možete sami ući u te kategorije i vidjeti što se nudi i što možete skinuti. Definitivno bacite oko.

8) FilePuma

FilePuma je još jedna stranica koja ima jednostavno sučelje i fokusira se na jednostavnost. Možete sami pretražiti softver koji vas zanima ili pretražiti isti putem dostupnih kategorija. To je i odličan način da otkrijete novi softver koji bi vam mogao biti koristan.

Osim starih verzija i screenshotova, nemate previše informacija na stranici pojedinog produkta. Ono s čime se FilePuma ističe u odnosu na konkurenciju je “Update Detector”. On vam služi da brzo ažurirate softver koji imate instaliran na računalu, ali nemate instaliranu zadnju verziju. Nažalost, u vrijeme pisanja ovog teksta, to ne radi na Windowsima 10, što malo limitira ovu mogućnost. Sve u svemu, solidna stranica.

9) SnapFiles

SnapFiles izgleda kao i većina web stranica opisanih u ovom tekstu, ali ima neke zanimljive mogućnosti zbog kojih vrijedi otvoriti ovu stranicu. Jedna od tih je “Freeware Picks” na homepageu jer tamo možete naći neki softver za koji niste čuli. Mi smo tako našli par dosta zgodnih alata. Nadalje, ako stisnete “More” na vrhu stranice, vidjet ćete opciju “Random Pick”. Ime dovoljno govori – ovo će vam nasumično izabrati određene alate koji vam možda trebaju, a možda i ne. Ali isto super stvar za otkriti nove alate.

Tu je i dedicirana stranica “Portable Apps” ako želite aplikacije koje ne morate instalirati.

10) Microsoft Store

Vrlo lako je ignorirati Microsoft Store, ali to je trebala biti centralna točka za Windows 10 aplikacije. Nije zaživjelo niti je to mjesto gdje ćete naći vrhunski softver. Ipak – tamo ćete naći neke solidne (manje) alate koji sasvim dobro rade svoj posao.

Plus, ima to I svojih dodatnih benefita. Recimo, Store aplikacije se automatski ažuriraju. Kad god dođe neka nova verzija, ona će se sama skinuti. Nadalje, te aplikacije se vrte u “sandboxu”, pa ne mogu naškoditi ostatku vašeg računala.

Ako pogledajte “favorites apps” na Storeu, mogli biste naći nešto dobro i ugodno se iznenaditi. Probajte, nemate što izgubiti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here