Kompanija daje prvi uvid u Windows 10 naglašavajući poboljšanja za poduzeća i otvorenu suradnju

Zagreb, 1. listopada 2014. – Microsoft je u utorak otkrio svoj novi operativni sustav Windows 10 te prvi put pokazao njegovo rano tehničko predizdanje za osobna računala, dostupno od danas. Novi operativni sustav obogaćen je unaprjeđenjima dizajniranim za poslovanje poduzeća, uključujući poboljšano iskustvo korisnika, veću sigurnost i više mogućnosti upravljanja. Kompanija je predstavila i Windows Insider Program (WIP), započevši s dosad najvećim razvojnim naporom u mijenjanju načina na koji je Windows konstruiran i osmišljen, a s ciljem zadovoljavanja potreba korisnika. Sudionici programa dobit će tehničko predizdanje sustava Windows 10 i redoviti uvid u unaprjeđenja tijekom razvojnog ciklusa kako bi, uz korištenje, mogli dati povratnu informaciju.

“Windows 10 predstavlja prvi korak u novoj generaciji Windowsa koja korisnicima otvara nove mogućnosti i iskustva u radu, igri i povezivanju“, rekao je Terry Myerson, izvršni potpredsjednik Operating Systems grupe u kompaniji Microsoft. „Ovo će biti naš najrazumljiviji operativni sustav i najbolje izdanje koje je Microsoft ikada

napravio za svoje poslovne korisnike. Radujemo se suradnji s našom širom Windows zajednicom i realizaciji Windowsa 10 u mjesecima koji slijede.“

Windows 10: Poznavanje i dosljednost između uređaja

Windows 10 prilagođava se uređajima kojima se korisnici koriste – od Xboxa, osobnih računala i telefona do tableta i manjih uređaja – i onome što s njima rade, na dosljedan, poznat i kompatibilan način, omogućujući im još veću produktivnost. Windows 10 radit će na najvećem rasponu uređaja do sada, od Interneta stvari do podatkovnih centara u poduzećima širom svijeta. Također, Microsoft donosi platformu konvergiranih aplikacija za programere na svim uređajima s unificiranom trgovinom aplikacija. Programeri će moći kreirati aplikaciju i lako je implementirati na više vrsta uređaja čineći njezin pronalazak, kupnju i ažuriranje za korisnike jednostavnije nego ikad.

Windows 10: Kreiran za izazove modernog poslovanja

Windows 10 u samoj jezgri proizvoda okuplja gotovo sve što poduzeća trebaju – uključujući sigurnost za poduzeća te zaštitu informacija i identiteta – na način koji može smanjiti složenost i pružiti bolje iskustvo od drugih rješenja. Jedan od napredaka odnosi se na identitete korisnika kako bi postali otporniji na kršenje zaštite, krađe i phishing prevare. Također, Windows 10 pomoći će unaprijediti zaštitu od gubitka podataka koristeći kontejnere i odvajanje podataka na razini aplikacija i datoteka. Na taj način, korisnicima će se omogućiti zaštita podataka gdje god da se šalju.

Upravljanje i implementacija pojednostavljene su kako bi pomogle smanjiti troškove, uključujući nadogradnje iz Windowsa 7 i 8 koja su fokusirana na brisanje zastarjelih rješenja i ponovno punjenje novima. Poduzeća će sada također imati mogućnost odabira koliko će brzo prihvaćati inovacije, kao i utjecanja na stalne napretke svojim povratnim informacijama. Uz navedeno, organizacije će moći prilagoditi trgovinu aplikacija svojim potrebama i okolini. Trgovina aplikacija omogućit će količinsko licenciranje aplikacija, fleksibilnu distribuciju i dozvoliti organizacijama ponovno traženje i primjenjivanje licenci onda kada su im potrebne.

Produktivnost tehničkog predizdanja za osobna računala

Rano tehničko predizdanje Windowsa 10 predstavlja nove razine fleksibilnosti, navigacije i poznavanja putem Windows iskustva, kao što su:

  • Prošireni Start izbornik (Start Menu): Vraća se poznati Start izbornik, omogućujući samo jednim klikom pristup funkcijama i datotekama kojima se ljudi najviše koriste. Izbornik uključuje novi prostor koji je personaliziran omiljenim aplikacijama, programima, osobama i internetskim stranicama.
  • Aplikacije se pokreću u prozoru: Aplikacije iz Windows trgovine sada se otvaraju u istom formatu u kojem se otvaraju i programi radne površine. Može im se mijenjati veličina i može ih se micati te imaju naslovne linije na vrhu koje dopuštaju povećanje, smanjenje i zatvaranje jednim klikom.
  • Snap poboljšanja: Rad s više aplikacija odjednom lakši je i intuitivniji sa snap poboljšanjima. Omogućite si do četiri aplikacije na istom zaslonu s novim kvadratnim izgledom. Windows će također pokazati druge aplikacije i pokrenute programe te će sugerirati kako njima pametno popuniti dostupan prostor na zaslonu.
  • Tipka za pregled novog zadatka (New Task View button): Tipka za pregled novog zadatka omogućava jedan pregled svih otvorenih aplikacija i datoteka, kao i njihovo brzo mijenjanje i pristup samo jednim dodirom bilo kojoj drugoj kreiranoj radnoj površini.
  • Višestruke radne površine: Umjesto previše aplikacija i datoteka koje se preklapaju na jednoj radnoj površini, jednostavno je stvoriti i prebacivati se između različitih radnih površina za razne svrhe i projekte – bilo za rad, za osobnu upotrebu ili oboje.

Otvoren i suradnički razvoj

Microsoft je pokazao stalnu predanost bliskoj suradnji s korisnicima, kako bi predstavljanjem Windows Insider programa oblikovali budućnost Windowsa. Windows Insajderi moći će se uključiti u dijalog s tvrtkom dajući povratne informacije o ranim karakteristikama proizvoda tijekom ciklusa razvoja. Program će uključivati različite načine na koje će Windows Insajderi surađivati s Microsoftom, uključujući Windows Feedback, aplikaciju za povratne informacije, koja služi za dijeljenje prijedloga i iznošenje problema. Drugi način je Windows Technical Preview Forum za tehničko predizdanje na kojem Insajderi mogu komunicirati međusobno te s Microsoftovim inženjerima. Više informacija o WIP i tehničkom predizdanju može se pronaći na http://preview.windows.com.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here