Zoom je digitalni servis koji je vjerojatno najviše profitirao od razdoblja karantene uzrokovane koronavirusom. Naime, ova je platforma ostvarila streloviti uspon – kada su tvrtke omogućile radnicima da rade od doma. Za one koji još ne znaju, Zoom je servis koji omogućava odražavanje video razgovora između većeg broja ljudi. No, posljednjih se tjedana oko sigurnosti Zoom-a vodilo dosta polemika – koje je čini se Zoom napokon odlučio riješiti na zadovoljstvo svih korisnika.

Problem je nastao kada je Zoom najavio da će uvesti end-to-end enkripciju korisnicima koji se odluče pretplatiti na servis, dok će free korisnici biti zakinuti za tu opciju. Dakako, end-to-end funkcija trebala bi značajno povećati sigurnost komunikacije i na taj način otkloniti sve možebitne upitnike koji su stajali nad pojmom sigurnosti Zoom-a. Jasno, uvođenje end-to-end enkripcije samo za pretplatnike nije se svidjelo free korisnicima – pa su podigli veliku uzbunu. Iako je Zoom dugo odolijevao pritiscima besplatnih korisnika, čini se kako su na kraju ipak popustili – te uvode end-to-end enkripciju svim vrstama korisnika.

Zoom je svoje stajalište oko ne uvođenje end-to-end enkripcije besplatnim korisnicima branio činjenicom da će neki to pokušati iskoristiti za sumnjive namjere. Nakon dugotrajnog promišljanja dosjetili su se kako doskočiti tom problemu – pa će uvesti svojevrstan sustav autorizacije korisnika prije nego što se aktivira end-to-end enkripcija. Kako će to konkretno izvesti za sada nije poznato, no činjenica je da će se korisnik morati verificirati prije nego što dobije mogućnost end-to-end enkripcije.

Iako mnogi detalji još nisu poznati, Zoom već sljedećeg mjeseca kreće s testiranjem end-to-end enkripcije u beta verziji aplikacije. Dakle, end-to-end mogao bi se pojaviti i prije nego što smo mislili – iako paradoksalno za sada još nije poznato kako će ta enkripcija biti izvedena kod svih korisnika. Očekuje nas sigurnije obavljanje video razgovora na internetu – što je super vijest za korisnike Zooma. Kada će se točno pojaviti u javnosti i kako će funkcionirati – nećemo saznati još vrlo vjerojatno koji tjedan.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here