Znači odlučili ste naučiti programirati aplikacije u Androidu. Odlično! Ovo je definitvno prvi korak ka tome da jednog dana postanete developer aplikacija u punom smislu tih riječi. Na veliku žalost, to je i granica do koje velik broj ljudi dođe i nikada je ne prijeđu.

Učenje programiranja nije baš jednostavna stvar, a sve to dodatno komplicira kada se ne zna odakle početi. Iz tog razloga najvažnije pitanje na koje treba pronaći odgovor glasi: koji programski jezik je potrebno naučiti prije nego što se krene u programiranje. U nastavku ovog članka, pokušati ćemo dati kvalitetan odgovor na to pitanje.

Koji programski jezik je potrebno naučiti će najviše ovisiti o tome što je ono što vi kao budući developer želite postići. Nakon što naučite odgovarajući programski jezik, dalje je ipak lakše jer nakon toga, s obzirom da imate orijentir, sami možete pronaći dodatne alate koji bi vam mogli zatrebati.

 


programski jezici za android

 

Pazite u odabiru

Ako želite razviti Android aplikacije, sve započinjeu odabiru programskog jezika. Razlika između različitih programskih jezika ima, puno ih je i mogu poprilično zbuniti čovjeka, pogotovo ako je ”nov” u svemu tome.

Prije nego što se bilo tko odluči na odabir programskog jezika u kojem želi programirati, korisnik treba prije toga znati što je više moguće pozitivnih kao i negativnih strana svakog programskog jezika. Mi ćemo o tome nešto više reći u nastavku.

Kao što sam napisao, programskih jezika ima puno. Neki od dostupnih ćemo prvo ukratko, pa nakon toga detaljnije opisati.

Java – radi se o službenom jeziku Android razvoja koji je podržan od  strane Android Studio-a. Java, je kompleksan programski jezik i za njegovo učenje (pogotovo ako ste početnik) je potrebno više vremena.

Kotlin – Kotlin je odnedavno poznat i kao ”sekundarni” programski jezik Java-e. Sličan je Java-i, ali dosta jednostavniji.

C/C++ – Android Studio isto tako podržava i C++, što omogućuje ”native” kodiranje – nešto što može biti itekako korisno za kodiranje igara. Radi se o malo kompliciranijem programu.

C# – C# je što se tiče programiranja puno više ”prijateljski nastrojen”, pogotovo prema developerima – početnicima nego što je to slučaj kod C++. Podržava neke vrlo korisne alate kao što su Unity i Xamarin koji su odlični i vrlo korisni kada se radi o razvoju igara za jednu ili više platformi.

BASIC – Bonus opcija je naučiti BASIC i pokušati B4A IDE sa Anywhere Softwarea.

PhoneGap (HTML, CSS, JavaScript) – ako znate izraditi interaktivne internetske stranice, PhoneGap će vam itekako poslužiti (pogotovo za međuplatformske aplikacije).

 

Java

Kada se govori o programiranju aplikacija za Android, prvi i najpopularniji programski jezik na kojeg se ovdje misli je Java. To znači da je Java programski jezik koji uživa možda i najveću podršku od strane Googlea.

 

android studio

 

Prva stvar koju bi bilo dobro napraviti prije nego što se bilo tko odluči na kreiranje aplikacija je skidanje Android Studio programa. Radi se o programu koji se naziva IDE ili ”Integrated Development Environment” (u prijevodu – integrirano sučelje za razvoj). Android Studio dolazi u paketu zajedno sa Android SDK-om, što znači da je Android Studio odlična polazna točka za sve početnike.

 

android studio

 

No, iako je Java čest izbor, stvar je u tome da ovaj programski jezik nije baš jednostavan za korištenje, pogotovo ako ste developer – početnik.

 

Android-Studio-3

 

To bi značilo da prije nego što se odlučite na programiranje u Java-i bi bilo dobro upoznati se s programiranjem kroz neki drugi programski jezik koji ima jednostavnije sučelje (ne tako puno opcija i izbora kao Java, koji je odličan baš zbor raznovrsnosti opcija i izbora, ali je u isto vrijeme i kompliciran) i koji je više ”user-friendly” za početnike. Jedan od tih jednostavnijih jezika je Android Studio, koji iz godine u godinu postaje sve bolji.

 

Kotlin

Kotlin je po pitanju programiranja Android aplikacija jednostavniji za korištenje od Java-e. No, slično kao i Java i Kotlin koristi Java-in Virtual Machine, s time da je možda najveća razlika između Kotlin-a i Java-e ta što Kotlin omogućuje lakše i jednostavnije načine čitanja podataka i njihov unos.

 

android Kotlin

 

Ukratko, Kotlin je odličan izbor ako želite naučiti kako napisati program za Android aplikacije, a to niste dosad nikada prije radili. Još jedan dodatan plus za Kotlin, osim činjenice da se radi o programu koji je puno jednostavniji za korištenje od Java-e jest taj što i kod Kotlin-a možete koristiti Android Studio.

 

C++ na androidu

 

C/C++

C/C++ je vrsta programskog jezika koji koristi vlastiti alat za razvoj aplikacija i koji nije pokrenut na temeljima Java-inog Virtual Machine razvojnog alata. Ovo je posebno korisno ako želite kreirati igre, pogotovo 3D, jer vam ovaj programski jezik omogućuje da iz Android uređaja izvučete više nego što biste recimo mogli ako biste kreirali aplikaciju koristeći Java-u. C/C++ koristi vlastite baze podataka, što je dodatni plus.

 

C#

C# je u osnovi pojednostavnjena verzija C/C++ programskih jezika koji je razvijen od strane Microsofta. Ono što je C# trebao pružiti svojim korisnicima su prednosti i kvalitete C++, ali uz jednostavnije sučelje i jednostavniji način korištenja. Ako želite program koji će vas na jednostavan način upoznati sa kreiranjem Android aplikacija, u tom slučaju je definitvno dobra kombinacija C# i Unity.

 

C# i Unity

 

Unity je posebice dobar ako želite kreirati igre jer se radi o gaming engineu (programskom jeziku koji prvenstveno služi za pisanje programskih jezika zaduženih za igre) preko kojeg korisnik može kreirati 3D igre koje će imati napredna obilježja kao što je recim fizika ili ”ragdoll” efekt (primjer – upucate nekog monstera i on odleti u zrak na prekrasno definiran način- poput lutke, otud i naziv ragdoll).

 

C# za android

 

Još jedan dobar razlog zbog kojeg je dobro znati naučiti koristiti se Unity-jem jest taj što, osim što nudi pregršt opcija, je u cijelosti – besplatan. Ako želite biti developer igara za Android (ili za bilo koju drugu platformu) Unity je ono na što trebate obratiti pozornost.

Sve u svemu, programskih jezika postoji više i na vama je koji ćee odabrati. Mi smo vam dali neke smjernice, no ovisno o tome kakva je vaša razina znanja o programiranju i programskim jezicima, vi sami najbolje znate hoćete li koristiti Java-u ili recimo C#.

Jezici kao što su BASIC ili Corona su isto tako vrijedni spomena, s time da je ovdje bio cilj prikazati od svakoga ponešto – jer ako bismo išli u detalje, o svakom programskom jeziku bismo mogli napisati deset stranica i opet ne bismo objasnili sve.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći pri odabiru i da ćete prijeći onu granicu te da ćete nakon nekog vremena postati i ostati developer aplikacija – Android ili za neku drugu platformu. Što mislite kako su nastale sve one brojne ”indie” igre?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here