Adobe Photoshop je, kada se govori o editiranju ili mijenjanju fotografija i grafike općenito, nešto što se naziva industrijskim standardom. Danas ne samo da ćemo mijenjati fotografije, već ćemo ih kako se to kolokvijalno kaže- ”fotošopirati”. Ipak, sve što je kvalitetno i košta. Slično je i sa Photoshopom.

Ako se odlučite na osnovni plan pretplate Adobe Photoshop će vas mjesečno koštati oko 10 USD (što je oko 60 kuna). Ono što je ovdje vrlo važno za napomenuti jest to kako korisnik Adobe Photoshopa nikada uistinu ne posjeduje licencu za korištenje Adobe programa. On ju samo ”unajmljuje”.

Ipak, ako želite imati neki sličan, a opet kvalitetan program koji će biti u cijelosti vaš i koji je jetiniji od Adobeovog, postoji alternativa. Neke od njih su u cijelosti besplatne, neke su zasnovane na internetskim preglednicima, dok se druge plaćaju, ali je naknada za njihovo korištenje manja u usporedbi sa Photoshopom. O kakvim se alternativama za Adobe Photoshop radi – pročitajte u nastavku ovog članka.

 

GIMP


GIMP je već godinama na glasu kao gotovo pa idealna alternativa Adobe Photoshopu, stoga ne čudi činjenica da ga još zovu “mali Photoshop”. Osim što po mnogočemu opcijama i sučeljem podsjeća na Adobe (što je isto tako dobro), još jedna stvar zbog koje je GIMP vrlo dobra alternativa jest ta što je program u cijelosti besplatan.

GIMP

Sam program sadrži ogroman broj mogućnosti koje ima i Adobe, što je vrlo poželjno ako ste profesionalac. Neke od tih mogućnosti su kistovi koji se mogu namiještati, različiti filteri, automatsko pobojšavanje kvalitete slike, itd. Potencijal programa se još i više povećava kroz činjenicu postojanja ogromnog broja plugina (ovo se može zahvaliti vrijednim ljudima dobre volje koji su odvojili svoje vrijeme ne bi li uložili u GIMP).

Nedostaci? Prvi od njih je nepostojanje podrške za RAW datoteke – koje su vrlo važne kada se govori o editiranju i mijenjanju fotografija. Kako biste ovu mogućnost omogućili trebati ćete instalirati određen plugin. Još jedan nedostatak ovog programa jest ta što zbog svoje sveobuhvatnosti i opširnosti može izgledati dosta zastrašujuće početnicima.

Sve u svemu, s obzirom na postojanje plugina za uklanjanje ”problema” s RAW kompatibilnošću, ako želite učiti i imati odličan program za editiranje grafičkih stvarčica – GIMP toplo preporučujem.

 

Affinity Photo

Prvotno osmišljen samo za Mac, Affinity Photo je danas dostupan i za Windows i za Mac. Radi se o programu koji korisnicima omogućuje vrlo široku seriju različitih modula koji su u stvari različita radna mjesta, ovisno o tome koji zadatak korisnik (to jest- vi) odabere.

Affinity Photo

Izbori uključuju Photo, Liquify, Develop i Export i svaki od njih dolazi sa svojim vlastitim setom alata tako da ne biste trebali biti previše pretrpani načinom kako se stvari odvijaju. Alati su ogromni i vrlo bogati, tako da ako želite što više toga shvatiti i ”pohvatati” dobro će vam doći i poneki tutorial ili objašnjenja.

Još jedna dobra stvar u vezi Affinity Photo programa jest to što i unutar ovog programa korisnik ima omogućen velik broj mogućnosti kao da koristi Adobe Photoshop. Nadalje, vrlo se je lako moguće prebaciti na ovaj program, ako ste recimo nedavno otkazali vašu pretplatu na Adobe Photoshop.

 

Pixelmator

Ako imate Mac računalo i želite odličnu alternativu za Adobe Photoshop, u tom slučaju je Pixelmator pravo rješenje za vas. Iako se ne može ponositi nekim mogućnostima koje imaju neki drugi programi na ovome popisu i s obzirom da isto tako ”pati” od problema nekompatibilnosti sa RAW formatom, Pixelmator je i bez obzira na to više nego dobar program koji je idealan za početnike i one koji se tek uče mijenjanju i editiranju grafičkih segmenata.

Pixelmator

Sučelje koje ima popriličan broj filtera i koji je usmjeren na to da korisniku ponudi optimalnu kvalitetu i mogućnosti editiranja Pixelmator je pravi ”home” program za editiranje fotografija. Iako se radi o programu koji je više namijenjen za početnike, to ne znači da se njime ne mogu koristiti i oni napredniji korisnici ovakvih programa, pogotovo ako pogledamo širok spektar filtera koje ova program nudi (od kojih je jedan od svakako najzanimljivijih kaleidoskop).

Ako ”malo bolje” pogledamo Pixelmator vidjeti ćemo da program pomalo i sliči Photoshopu, ali ne ”punoj” već ”lite” verziji. Ako želite koristiti cijelu verziju Pixelmatora sa još više funkcija i mogućnosti, razmislite o Pixelmator Pro inačici. Jest da košta 60 USD, ali ako se pogleda što se sve dobiva s njom (kao što je recimo podrška za RAW format i još neke stvarčice) i još k tomu ako je editiranje grafike ono čime se bavite, onda nema razloga da Pixelmator Pro ne postane i ostane program kojemu ćete se često vraćati.

 

Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express je inačica Adobe Photoshop programa koja je u cijelosti besplatna, ali s obzirom na to da se radi o ”ekspresnoj” verziji, treba imati na umu da se radi o programu koji nema sve ono što ima ”cijeli” Adobe Photoshop.

Adobe Photoshop Express

Ipak, ako vam ne treba sve, a opet želite kvalitetu kakvu nudi Adobe i još ako program želite imati na Androidu, iOS-u, Windowsima i na internet pregledniku, onda je ovo program koji ne bi bilo loše imati. Još jedna stvar koju recimo ovaj program ima je podrška za RAW, što neki drugi sa ovoga popisa recimo nemaju, što je dodatni plus za Express.

 

Pixlr

Pixlr se razlikuje od ostalih programa sa ovoga popisa najviše iz razloga što je program u cijelosti zasnovan na internet pregledniku, što ga čini idealnim izborom u situacijama kada trebamo nešto editirati, to ne možemo instalirati i treba nam besplatan, a k tomu i kvalitetan program (samo obratite pozornost na to ima li vaš internetski preglednik omogućenu pdoršku za Flash).

Pixlr

Velik broj filtera, plus uobičajeni alati kakve možemo pronaći i u Adobe Photoshopu, platna i pozadine, kistovi… sve ovo manje-više znači kako su developeri ove aplikacije Pixlr-om htjeli ”pokriti sve”. Jedini pravi nedostatak (ako ga se uopće tako može i nazvati) jest to što Pixlr ovisi o Flash podršci.

U slučaju da vaš internetski preglednik nema instaliran Flash ili u slučaju da nema podršku za isto, Pixlr neće moći biti niti pokrenut niti korišten. Ipak, s obzirom na to da danas postoji i više nego dobar izbor internetskih preglednika koji imaju omogućen Flash, to ne bi trebao biti nikakav problem.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here