Ne baš radosna vijest došla nam je sa službene stranice Winamp glazbenog svirača. Naime, prema tekstu koji se tamo pojavio, Winamp će 20. prosinca ove godine ugasiti stranice Winamp.com i sve servise koji su vezani uz ovaj glazbeni svirač.

Winamp je prije nekoliko godina bio najpopularniji glazbeni svirač i neizostavni komad softvera (skoro) svakog računala na svijetu. Kao i kod mnogih drugih uspješnih kompanija, nakon što je Winamp dovoljno narastao došlo je vrijeme za kupnju od nekog velikog tehnološkog diva. Ovaj put prisvajanje je obavio AOL, koji je kupnju obavio za 80 milijuna dolara.

Sada kada je AOL odlučio ugasiti jedan tako veliki projekt, mnogi se pitaju zašto za Winamp više nema mjesta na tržištu. Zaposlenici koji su radili na Winampu tvrde da je sve to nastalo upravo zbog AOL-a. Prema tvrdnjama dotičnih AOL je zapustio razvoj Winampa i nestručnim vođenjem doveo je ovaj popularni glazbeni svirač u situaciju u kojoj se sada nalazi.

Zanimljivo je da trenutna situacija Winampa uopće nije loša jer Winamp još uvijek stvara godišnje 6 milijuna dolara prihoda. Ovaj potez pomalo je iznenadio sve jer je Winamp i danas među najpopularnijim sviračima. No, s obzirom na to da danas imamo mnoštvo online servisa za slušanje i kupovanje glazbe vjerojatno je riječ o tome da se klasično offline slušanje glazbe pokušava ušutkati.


Može li takvo što zbilja uspjeti? Ukoliko se nastavi razvoj internet tehnologija tokom koji danas ide, uskoro nam više neće ni trebati ovakvi offline svirači. Danas se skoro svugdje možemo povezati na internet pa je lako i prijaviti se na neki od online servisa i slušati glazbu.

Nažalost, Winamp je jedna od prvih velikih žrtava forsiranja online servisa. Još samo dvadesetak dana i Winamp se miče sa scene. Ako želite sačuvati Winamp tada imate još mjesec dana vremena da skinete svoj primjerak sa službenih web stranica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here