Bežično dijeljenje podataka je u zadnjih par godina uzelo ogroman zamah. Zahvaljujući Wi-Fi-ju, Bluetoothu i NFC-u, s jako malo truda se podaci mogu poslati s jednog uređaja na drugi.
Windowsi 10 se ponose s “Wi-Fi Directom” – sustavom za bežično povezivanje i slanje podataka. Odnosno za bežično povezivanje uređaja. Želite podatke prebaciti s PC-ja na laptop? Nema problema. Želite setupirati bežični printer? Možda spojiti telefon s PC-jem da biste prebacili slike?
Sve je to izuzetno lako zahvaljujući maloprije spomenutoj tehnologiji Wi-Fi Direct. Kako ga koristiti i što to točno jest, čitajte u nastavku.

Wi-Fi Direct za PC: Wireless File Transfer

Wi-Fi Direct možete zamisliti kao neku vrstu Bluetootha ali koja radi preko mreže. Točnije, Wi-Fi Direct ima “discover and send” funkcionalnost kao Bluetooth, samo što se podaci šalju bežično preko mreže s jednog uređaja na drugi. Ne treba ni napominjati da su brzine veće nego kod prijenosa preko Bluetootha.

Bluetooth je s nama od 1994. godine i odličan je za spajanje npr. Računala s bežičnim slušalicama. Tu se ne prenose velike datoteke i Bluetooth je sasvim dovoljan za to. No, za bilo kakve prijenose veće količine podataka, Bluetooth je prespor. Wi-Fi Direct je riješio taj problem i vjerojatno će zamijeniti Bluetooth za nekoliko godina.

Problem je što Wi-Fi Direct još nije univerzalan kao Bluetooth. Zato kažemo da će trebati još neko vrijeme za to.
U svakom slučaju, ovo je jako dobra mogućnost kada želite izmijeniti podatke između računala s Windowsima 10 i nekog drugog uređaja na mreži.

 

Provjerite da li je vaš Windows 10 PC kompatibilan s Wi-Fi Directom

Koristiti Wi-Fi Direct je mnogo brže i jednostavnije od Bluetootha. Ali, prvo morate provjeriti da li je vaša Windows 10 mašina kompatibilna s istim. Otvorite Command prompt (Win + R, zatim počnite pisati CMD), te upišite naredbu: “ipconfig /all” (bez navodnika).

Ako vam je Wi-Fi Direct dostupan, vidjet ćete labelu kao na slici – “Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter”. Ako ga imate, vrijeme je da počnete koristiti Wi-Fi Direct.

 

Izmjena podataka između Androida i Windowsa preko Wi-Fi-ja

Da biste koristili Wi-Fi Direct, treba vam neka third-party aplikacija za to. Jedna od boljih koje smo mi imali prilike koristiti je “Feem”. To je softver koji daje podršku za Wi-Fi Direct uređajima koji imaju Windowse 7, 8 i 10.

Feem je besplatan za korištenje, ali neke premium mogućnosti se plaćaju. Wi-Fi Direct je besplatan, kao i live chat podrška. To vam je i više nego dovoljno za ovo o čemu mi pišemo u ovom tekstu. Ako želite podršku za iOS, mogućnost za neograničeni broj prijenosa podataka i aplikaciju bez reklama, to ćete morati platiti.

Koristeći Feem, prijenos podataka s Androida na PC ili laptop je izuzetno lagan.

  1. Setupirajte Android kao mobilni hotspot. Odite u Settings > Network & Internet > Hotspot & tethering. Zatim spojite Windowse na mobitel, odnosno tu mrežu.
  2. Pokrenite Feem na Androidu i na PC-ju ili laptopu. Vidjet ćete da oba uređaja imaju neka neobična imena koja im je Feem dodijelio. Također, dobiti ćete i lozinku. Ona vam je neophodna za uspostavljanje konekcije.
  3. Unutar Feem aplikacije na Androidu, odaberite destinacijski uređaj (u ovom slučaju Windows PC), odaberite datoteke koje želite poslati i stisnite “Send”.

I to je to. Preko mreže će se poslati datoteke na vaš PC. Naravno, to radi i u drugom smjeru.

Brzina prijenosa

Ako usporedite brzine prijenosa između Wi-Fi Directa i Bluetootha, vidjet ćete da postoji ogromna razlika. Iako Wi-Fi Direct nije brz kao USB 2.0 ili USB 3.0, unutar 10 minuta on može prebaciti i do 1.5 GB. Ako biste to radili preko Bluetootha trebalo bi vam oko 125 minuta. Odnosno 12-13 puta duže. Naravno, možete se i samo nadati da BT konekcija neće puknuti na pola i da nećete sve morati raditi ispočetka.

Neki će reći da ovo nije najbolja opcija. Definitivno nije. Najbolja je opcija spojiti, recimo, telefon s PC-jem preko USB kabla i prebaciti podatke. Tu su brzine ogromne. No, kada želite imati wireless ured ili općenito imati što manje kablova u kući, ovo je dovoljno dobra opcija. Posebice za povezivanje računala s bežičnim printerom i drugim uređajima koje imamo u kući ili uredu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here