Ako ste dio programerske zajednice, ili to tek namjeravate biti, vrijeme je da razmislite o učenju novog programskog jezika. Rust je programski jezik koji rapidno raste, sve više programera ga koristi, te se sam jezik razvija prilično solidnom brzinom.
Svjesni smo činjenice da će svaki programer hvaliti onaj programski jezik koji on koristi, no Rust je stvarno zanimljiv jezik. Zašto?

Zato što iza njega stoji Mozilla, koja ga je razvila prije svega za svoje potrebe. To znači da je Rust dosta mlad programski jezik, iako na izgled ima dosta sličnosti s C i C++ programskim jezicima.

Unatoč tome, Rust ima moderni package management system. On se može instalirati i pokrenuti praktički na svakom operativnom sustavu. Instalirati da možete sa službene web stranice, koja ujedno pruža i svu potrebnu dokumentaciju koju trebate da biste naučili Rust. Mi ćemo vam u nastavku navesti nekoliko razloga zašto biste baš trebali probati Rust …

1. Rust je “poseban”

Različiti programski jezici su korisni za različite potrebe. Low-level programski jezici su odlični za upravljanje hardverom i za taskove koji troše puno memorije jer su brzi. Ali oni dolaze sa svojim problemima. Ponekad čak i iskusni programeri ne mogu naći bugove koji im ruše aplikacije ili programere i nemoguće ih je debuggirati.

S druge strane, imate jezike kako što su Python, Ruby ili JavaScript koji možda nisu najbrži, ali su generalno vrlo lagani za koristiti, lako ih je za čitati i koristi ih ogroman broj ljudi. Ti high-level programski jezici sami brinu oko alokacije memorije, mnogo su sigurniji za korištenje i lako je debuggirati bugove koje napravite. Ili barem mnogo lakše nego kod spomenutih low-level jezika.

Rust kombinira brzinu I kontrolu low-level programskih jezika sa sigurnošću i dobrim alatima kakve viđate kod high-level jezika. Rust je lako pisati, čitati, debuggirati, a brz je. Dobitna kombinacija …

2. Cargo – package manager

Rust koristi package manager koji se zove Cargo. On je kao NPM u JavaScript svijetu. Cargo za vas skuplja i kompajlira sve što vam treba za projekt. Da biste kreirali novi projekt u Rustu, morat ćete koristiti Cargo. On će također provjeravati vaš kod da li ima errore, može li se kompajlirati i buildati, te ima li sve potrebne pakete da bi radio.

Svaki Rust projekt ima datoteku Cargo.toml koja sadrži sve detalje i potrebne pakete za vaš projekt. Stoga, svaki puta kada buildate Rust projekt, prvo će se provjeriti Cargo.toml datoteka koja će se pobrinuti da sve radi kako spada.

Neki frameworci mogu biti teški za početnike i oni se mogu teško na njih naviknuti. No, Cargo je lagan za korištenje, te vjerujemo da će i početnici programeri vrlo lako svladati osnove Carga u kratkom vremenu.

3. Rust je brz

Jedna od najvećih prednosti Rusta nad konkurencijom je brzina. Ima jako dobro napravljeno upravljanje memorijom da uopće ne treba imati “garbage collector”, kao što to imaju drugi popularni jezici. Oni konstantno moraju provjeravati memoriju i čistiti ju od “neiskorištenih objekata”, dok Rust to nema.

Nadalje, Rust nema ni runtime checking jer će kompajler stopirati loš kod da se uopće builda. To znači da će se neke skripte malo duže kompajlirati, ali će se brže pokretati.
Spomenimo još samo da se Rust može pokrenuti i na uređajima poput Raspberry PI-ja. Čak i tamo radi brzo i pouzdano s malo dostupne memorije.

 

4. Rust se može koristiti i za web development

Brzina koju Rust ima, mnogi programeri bi voljeli iskoristiti za web development. I mogu ali uz pomoć frameworka koji se zove Rocket. On će dati priliku programerima da iskoriste Rust za pisanje web aplikacija i njihovo pokretanje na serverima gdje će se nalaziti.

Svi su svjesni da je JavaScript i dalje kralj weba, te će ga biti teško skinuti s trona. No, Rust uz pomoć WebAssemblyja će definitivno igrati važnu ulogu u budućnosti.

5. Programeri vole Rust

Prema anketama koje je provela popularna web stranica Stack Overflow, Rust je jedan od najpopularnijih programskih jezika od 2016. godine do 2018. Tri godine su ga koristili web programeri, game developeri, backend developeri, embedded hardver programeri … Iako danas Rust još nije među top 15 programskih jezika, definitivno će to uskoro biti. Polako na tržištu postaje potražnja za Rust programerima, a nude se i prilično dobre plaće.

 

6. Rust će vas učiniti boljim programerom

Mnogi ljudi koji danas programiraju naučili su koristiti isključivo high-level programske jezike. S njima je moguće biti dobar u programiranju i zarađivati pristojnu plaću, a ipak ne znati kako to sve radi “ispod haube”. Još gore od toga je kada vam aplikacija radi, a ima loše performanse jer vi ne razumijete što se događa i što guši aplikaciju.

Nažalost, takvih programera je danas previše na tržištu. Zato su low-level programski jezici ponekad mnogo bolji. Brži su, ali da biste ih koristili, morate razumjeti što se događa na tim nižim razinama. Morate znati što se događa s memorijom, kuda pokazuju pointeri i slično. Zato je takvih programera manje na tržištu, ali su izuzetno traženi.

Rust je jedan od tih jezika koji će vas polako voditi k tome da sve više i više istražujete kako radi, zašto tako radi i kako ga “natjerati” da radi brže. U početku, naravno, to ne morate znati. No, kako ga budete koristili tako ćete sve više i više učiti o njemu i sigurni smo da će vas to učiniti boljim programerom koji će razumijeti što se događa “ispod haube”.

The Book

7. “The Book”

Skoro pa svi programski jezici imaju neku vrstu dokumentacije koju ćete pročitati prije nego krenete koristiti jezik. Iako to samo ponekad bile i upute kako instalirati programski jezik XY i kako napisati “hello world” aplikaciju. No, Rust ide korak dalje.

Njegova dokumentacija znana i kao – The Book – je mnogo više od dokumentacije.
To je praktički knjiga od 20-ak poglavlja koji pokrivaju sve važne aspekte ovog programskog jezika. One su napisane tako da ih mogu razumjeti i početnici, te naravno i oni s mnogo više iskustva.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here