Razvoj tehnologije donio nam je mnoge super stvari, no sa svakom super idejom uvijek u paketu dođe i nešto loše. Iako su video igre i društvene mreže super stvar za razonodu, činjenica je da smo postali ovisni o njima. Video igre mnoge su tinejdžere prikovale uz ekrane računala, što nije dobro jer se manje kreću i ne upijaju čari prirode. S druge strane, društvene mreže se okupirale one starije i ti na način da svakom malo gledamo u pametni telefon kako bismo provjerili što je novo i da li je netko nešto objavio.

Nedavno su Facebook i Instagram pokrenuli inicijativu u kojoj će korisnicima ponudi da ograniče vrijeme koje provede u njihovim aplikacijama. Ova bi mogućnost trebala postati sastavni dio tih društvenih mreža, a korisnik bi se nakon isteka vremena mogao odlučiti da li će još biti ne mreži ili će izaći iz aplikacije. Ovo je nadasve zanimljiv potez jer ograničavanje korištenja ovi internet giganti sami sebi smanjuju mogućnost zarade. No, ovim se potezom želi pokazati briga za svoje korisnike i želi se spriječiti da korištenje društvenih mreža postane ovisnost.

Ako ste i sami svjesni problema kojeg imate kada je u pitanju pretjerano korištenje društvenih mreža – imamo super rješenje za vas. Danas ćemo vam predstaviti 8 aplikacija koje bi vam trebale omogućiti da se riješiti ‘ovisnosti’ o društvenim mrežama i da drastično smanjite vrijeme koje gubite neprestano listajući sadržaj popularnih mreža. Vrijeme je za životne promjene jer super život događa se kada umjesto na društvene mreže odete na kavu sa svojim prijateljima i znancima. Ako žalite smanjiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama preporučujemo korištenje ovih aplikacija:

BreakFree

BreakFree je zanimljiva aplikacija koja mjeri mnoge parametre na pametnom telefonu, a u konačnici vam sažima rezultate i pokazuje ih kroz bodove ovisnosti. Među mnogobrojnim opcijama, aplikacija broji koliko ste puta otključali zaslon svojeg uređaja, što može biti itekako zanimljivo. Naime, taj podatak pokazuje koliko smo zbilja opsjednuti neprestanim klikanjem po pametnom telefonu. Ideja aplikacije je postići što manji broj bodova ovisnosti, a što ćete postići postavljanjem ciljeva. Ako ste osoba koja voli igranje, onda će vam zasigurno dobro ići kada ćete probati postizati što manje bodova ovisnosti. Aplikacija je dostupna za iOS i Android sustave, a svojim pristupom natjerat će vas da manje koristite pametni telefon (a ne samo društvene mreže).

ograničiti vrijeme na društvenim mrežama

Offtime

Za razliku od prethodno spomenute aplikacije koja korisnika prisiljava da kroz igru smanji broj bodova ovisnosti, kod Offtime aplikacije stvari su malo ozbiljnije. Naime, ova aplikacija korisniku dopušta da sebi postavi granicu koliko će minuta provoditi unutar neke aplikacije, nakon čega aplikacija blokira određene resurse. Dakako, ideja aplikacije nije onemogućiti vam rad na pametnom telefonu, ali blokiranje određenih aplikacija nakon isteka vremena zvuči kao sjajan način da se riješiti ‘ovisnosti’ o raznim servisima i igrama. Unutar aplikacije moguće je odrediti točne parametre kada se što koristi, a najviše se cilja na zabranu pristupa društvenim mrežama i igrama. Također, aplikacija ima ugrađene mehanizme koji prate koliko i kako koristite pametni telefon. Nakon što pregledate te podatke možda ćete bolje shvatiti koliko zapravo vremena gubite na pregledavanje virtualnog života bitnih i nebitnih ljudi. Aplikaciju je moguće koristiti na Android i iOS uređajima.

AppDetox

Aplikacija zanimljiva imena dostupna je za preuzimanje na Android uređaje, a njezin je glavni zadatak je limitirati rad na pametnom telefonu na način kako je to definirao sam korisnik. Realno, kada bismo kvalitetnije planirali vrijeme ne bismo stalno negdje žurili i stalno kasnili. Aplikacija AppDetox može vam pomoći u tome i to na način da eliminirate suvišno vrijeme koje provodite na društvenim mrežama, a to ćete ostvariti tako da postavite određena pravila korištenja pametnog telefona. Dakle, nakon samog instaliranja aplikacije korisnik mora podesiti pravila prema kojima će koristiti pametni telefon (kada, koliko i što). Ako korisnik prekrši određeno pravilo, aplikacija će ga obavijestiti da je u prekršaju i zamolit će da ga odloži telefon ili ugasi aplikaciju koju koristi.

ograničiti vrijeme na društvenim mrežama apps

Moment

Moment je aplikacija koja pomaže korisnicima iOS uređaja kontrolirati vrijeme koje provode na pametnom telefonu. Zanimljivo, ova aplikacija nudi korisnicima da sa svojeg telefona kontroliraju ponašanje svojih ukućana kada je korištenje aplikacija u pitanju. Moment prati aktivnost korisnika na uređaju i dopušta korisniku da postavi dnevne limite. Kada korisnik dosegne te limite pojavljuje se obavijest da su limiti iskorišteni. Ako ste osoba koja se ne voli pridržavati obavijesti, Moment je osmislio prilično iritantan sustav koji će vas zbilja natjerati da prestane s korištenjem aplikacije ili uređaja – ako ste iskoristili svoje ciljane limite.

Stay on Task

Problem velikog broja korisnika pametnih telefona jest što ih neprestane obavijesti koje stižu na pametni uređaj sprječavaju u rješavanju dnevnih zadataka. Konkretno, učestalo provjeravanje društvenih mreža i ostalih servisa remeti vašu koncentraciju i zbog toga ne uspijevati napraviti sve ono što ste planirali. Korisnici Android sustava rješenje za taj problem mogu naći u aplikaciji Stay on Task. Ova se aplikacija brine o produktivnosti korisnika i to na način da svakodnevno u nekim intervalima ispituje korisnika da li je obavio sve što je planirao (zadatke koji su bili prioritetni)? Ako ste osoba koja se bori s učestalim gubitkom koncentracije izazvanim pametnim telefonom ova bi vas aplikacija mogla spasiti.

Flipd

Flipd je izrazito ‘agresivna’ aplikacija koja vam neće dopustiti da zatvorite obavijesti i varate pametno telefon, ali u konačnici i samog sebe. Naime, pristup izgradnje ove aplikacije je takav da kada jednom podesiti zaključavanje vašeg pametnog telefona, nemoguće ga je otključati. Primjerice, odlučili ste da imate važne sastanke unutar sljedeća 3 sata, postavite zaključavanje putem Flipd aplikacije i nećete imati pristupi telefonu unutar tog razdoblja. Mnogi će vjerojatno pomisliti kako takvoj vrsti zaključavanja mogu doskočiti restartanjem pametno telefona, no ni to ne pomaže. Naime, aplikacija pamti unos korisnika i ne dopušta mu da koristi pametni telefon u vremenu koje je sam odradio. Ovo je fantastičan pristup za oni koji se teško suzdržavaju od korištenja pametnog telefona i kojima obavijesti i pretjeranom korištenju nisu dovoljne.

Net Nanny

Stigli smo i do velikog problema današnjice – ovisnost klinaca o pametnim telefonima i tabletima. Iako se navike roditelja preslikavaju na djecu, činjenica je da roditelji često znaju raditi nešto korisno na svojim pametnim telefonima pa razno razne blokade nisu potrebne. No, kada se klinci dočepaju pametnog telefona ili tableta vrijeme uglavnom provode igrajući igrice. Roditelj koji to želi ograničiti ili spriječiti na raspolaganju ima aplikaciju Net Nanny. Osnovna svrha aplikacije je ograničiti vrijeme koje klinci provode na pametnim uređajima, no postoji i mogućnost detaljnog selektiranja koji sadržaj klinci smiju konzumirati, a koji ne. Ova je aplikacija dostupna za preuzimanje na iOS i Android platforme, a bit će od velike koristi ako ne možete izaći na kraj s korištenjem pametnih uređaja od strane djece.

ograničiti vrijeme na društvenim mrežama zaključavanje

Dinner Mode

Prema nazivu ove aplikacije mogli biste zaključiti kako ona sprječava korištenje pametnih telefona i ostalih uređaja za vrijeme jela, no mogućnost aplikacije su daleko veće. Dakako, možete ograničiti vrijeme konzumiranje uređaja bilo kada u danu, a aplikacija funkcionira slično kao i Flipd. Konkretno, kada korisnik odluči da neće koristiti pametni telefon i postavi to ograničenje, telefon se jednostavno zaključava i nije ga moguće koristiti. Ovo je još jedna aplikacija koja ima tzv agresivni pristup ograničavanju korištenja pametnih telefon, no činjenica je da je takav pristup možda i najbolji ako želimo zaista poštovati svoje odluke. Stoga, ako vam muči pretjerano korištenje pametnog telefona i određenih aplikacija vrijeme je za instalaciju Dinner Mode-a.

 

Zaključak

Ovisnost o pametnim telefonima, društvenim mrežama i video igrama sve je veći problem u svijetu. Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija najavila mogućnost da bi uskoro mogla klasificirati ovisnost o video igrama kao službenu ovisnost. To bi označilo da je moguće stvaranje posebnih bolnica gdje bi se takve ovisnosti liječile, iako takve ustanove postoje već danas.

Jasno, smatramo kako vi niste još uvijek u problematičnom stanju i da još uvijek dobro i svjesno koristite blagodati interneta i pametnih telefona. Ipak, najveći problem većine nas danas je gubitak koncentracije kod obavljanja nekih važnih zadataka, a što je uzrokovano obavijestima na pametnim telefonima. Ako to želimo spriječiti, gore spomenute aplikacije sjajan su korak u tom smjeru. Nadamo se kako će vam lista od 8 aplikacija pomoći u smanjenju broja potrošenih minuta na društvenim mrežama ili u video igrama. Uživajte u stvarnom životu, a digitalne kanale koristite samo kada je to zaista potrebno.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here