PDF dokumenti su oni dokumenti koji će se jednako prikazati na svim uređajima na kojima ih otvorite. Oni se ne oslanjaju na specifični aplikacijski softver i najčešće morati na uređaj instalirati aplikaciju da biste mogli otvoriti PDF dokument. Uz to, PDF-ovi su odlični kako biste uštedjeli na printanju, a opet ih možete editirati ako za to imate potrebe.
Pitanje kojim se mi bavimo u ovom tekstu je upravo to – koji program iskoristiti za editiranje PDF dokumenta? Danas na tržištu ima jako puno dostupnih alata, pa je teško naći onaj “najbolji” i onaj koji će vam biti najlakši za korištenje. Mi smo testirali 5 PDF editora za Mac korisnike, pa se nadamo da ćemo vam olakšati ovaj izbor.

PDFelement 6 for Mac (59.95$)

Kompanija PDFElement u svom portfoliju ima odličnu aplikaciju za PDF-ove, a zove se “PDFelement 6 for Mac”. To je softver koji dolazi s hrpom korisnih mogućnosti kao što su editiranje PDF-a, pregled istoga, kreiranje dokumenata, konvertiranje PDF dokumenta u druge formate, anotiranje dokumenta, zaštita dokumenta uz pomoć lozinke, digitalno potpisivanje dokumenta … Ima sve što vam treba.

Samo sučelje je vrlo čisto i vrlo lagano za korištenje, te nas jako podsjeća na Microsoft Word. Ako ste radili u Wordu, nećete imati nikakvih problema snaći se i u ovoj aplikaciji.
S PDFelementom 6 možete, kao i u Wordu, kreirati dokument samo što je ovo PDF, a ne tekstualni dokument, spremiti ga, editirati ga i sve što poželite. Vrijedi napomenuti da s ovom aplikacijom možete otvoriti i Word, Excel i PowerPoint dokumente. Niste limitirani samo na PDF-ove.


Ako ste ujedno i iPhone/iOS korisnik, možete potpuno besplatno skinuti i PDFelement verziju za iOS.
Pogledajmo kako izgleda sučelje ove aplikacije:

Početna stranica pruža brzi pregled mogućnosti ovog softvera i kao što vidite sve je dostupno na jedan klik mišem, te je sučelje potpuno “čisto”.

PDFelement 6 pruža i jednostavno pregledavanje dokumenta, te imate alat za brzu pretragu onog što tražite.

Kada ste u modu za editiranje PDF dokumenta, PDFelement vam omogućuje da mijenjate tekst i slike, a možete i vrlo lako promijeniti layout (izgled) originalnog dokumenta koristeći linije, paragrafe i slično.

Odličan feature je i “page organisation” s kojim možete lako organizirati stranice unutar dokumenta, obrisati one koje vam ne trebaju, te dodati nove.

PDFelement nudi i odličnu mogućnost anotacije dokumenta, kao što su isticanje određenog dijela dokumenta ili teksta, “križanje” teksta, crtanje po dokumentu, zaokruživanje dijelova dokumenta …

Ako kreirate dokument koji vam je važan i povjerljiv, možete ga zaštititi lozinkom kako ga ne bi bilo tko mogao otvoriti. Čak možete imati i dvije lozinke – jednu za gledanje/otvaranje dokumenta, drugu za editiranje.

PDFelement pruža i odličnu mogućnost konvertiranja u druge formate, kao što su formati iz Microsoft Office paketa, u Pages, ePub i mnoge druge. Dokumenti mogu i biti konvertirani u formate koje je lako dijeliti po društvenim mrežama.

Prednosti:
– Editiranje dokumenata je slično iskustvu korištenja Microsoft Officea
– Prilično moćna konverzija u druge formate
– Čisto sučelje
– Kompatibilnost s drugim formatima
– Lakoća korištenja

Mane:
– Neke stvari na sučelju još treba malo optimizirati

PDFelement 6 Pro for Mac (99.95$)

PDFelement nudi još malo bolju (Pro) verziju za one koji trebaju dodatne mogućnosti. Taj softver se zove “PDFelement 6 Pro for Mac”. On košta dodatnih 300 kuna u odnosu na maloprije spomenuti PDFelement 6 for Mac. No, za tu cijenu dobijete i hrpu novih mogućnosti.
Ovaj softver ima sve osnovne funkcije kao i bazni softver – možete kreirati dokumente, editirati ih, dodavati/uklanjati slike, mijenjati layout … No, nudi i dodatne mogućnosti kao što su konvertiranje zaključanih Word, Excel i drugih formi u otključane PDF forme. Također, tu je i mogućnost da gotovo bilo koju datoteku pretvorite u PDF dokument, uključujući i formate .rft i .txt.
Uz to, ono što je nama prilično korisno, je mogućnost da skenirate dokument, pretvorite ga u PDF dokument, te ga potom možete i editirati. Vrlo korisno jer ne morate “tipkati” cijeli dokument, nego ga samo skenirate i sve riješite u par minuta.

Pro verzija PDFelementa dodaje još i “redactfunkciju koja vam dozvoljava da obrišete skrivene informacije o PDF dokumentu, kao i PDF/A save mode.
PDF/A vam dozvoljava da zadržite originalno formatiranje dokumenta, čak i ako ga je netko više puta editirao, a to je važno osobama koje rade i pišu ugovore i slične zakonske dokumente.

Spomenimo još da PDFelement 6 Pro omogućuje korisniku da napravi dokument u obliku forme u koji se onda mogu upisivati točno određeni podaci, a to na kraju može vama pomoći da izvadite te podatke i brže ih procesuirate, ako za to imate potrebe.

Prednosti:
– Mogućnost vađenja i procesiranja “čistih” podataka
– Hrpa korisnih mogućnosti, uključujući i “tag data extraction”
– Precizno prepoznavanje skeniranih dokumenata (OCR) i skeniranog teksta

Adobe Acrobat DC (15.17 GBP / mjesečno)

Adobe je kompanija koja je zaslužna za mnoge profesionalne alate, ali je i izmislila PDF, pa ne čudi da imaju svoj program za editiranje PDF-ova koji se zove “Acrobat DC”.
DC je kratica za “Document Cloud” i to znači da svoje dokumente možete pohranjivati u njihovom cloudu, te su vam dostupni na svim uređajima na kojima imate pristup Internetu. Čak možete i drugim osobama dati pristup vašim dokumentima kako biste zajedno radili na njima.

Acrobat DC je zapravo web servis kojeg morate plaćati na mjesečnoj bazi, a početna mjesečna cijena je 13.14 funti (cca. 110 kuna). Točnije, to je cijena za Windows korisnike, dok će Mac korisnici morati platiti malo više – 15.17 funti (cca. 127 kuna).
Sve verzije Acrobata dolaze i s alatom Adobe Scan, mobilnom aplikacijom koja vam dozvoljava da skenirate dokument svojom kamerom na mobitelu i konvertirate ga u PDF koji se automatski šalje na vaš cloud. Uz to, dobiti ćete i alat za usporedbu dva PDF dokumenta side-by-side.

Što još spomenuti? Adobe Acrobat DC nudi i mogućnost digitalnog potpisivanje dokumenata, no za 100+ funti koliko košta godišnja pretplata, dobiti ćete mnogo manje nego da ste kupili PDFelement 6 for Mac. Jedina prednost je spomenuti cloud, no to možete i sami napraviti tako da dokumente šaljete na svoj cloud servis (Dropbox, OneDrive, Google Drive …).

Sučelje Acrobat DC-a je vrlo jednostavno i podijeljeno u tri kolumne kako biste lako našli ono što vam treba i lakše editirali PDF.

Kada ste u modu za editiranje, brzo možete mijenjati slike i tekstove. Ako se radi o skeniranom dokumentu, OCR će automatski prepoznati tekst i konvertirati ga u editabilni dokument. Također, možete dodati i watermark, headere, footere, mijenjati boju pozadine …

Na tekst u PDF-u možete i ostaviti komentare unutar Acrobata, ali je malo teže naći alat za to (označite tekst – desni klik – property settings)

S Adobe Acrobatom možete napraviti velik raspon različitih polja za upisivanje podataka.

Prednosti:
– Potpuno funkcionalan alat, vrlo stabilno radi
– Vrlo brzo možete usporediti dva dokumenta
– Mogućnost izrade formi unutar dokumenta
– Kreiranje PDF-ova koji su kompatibilni s Officeom
– Vrlo kompatibilan s drugim formatima, vrlo profesionalno napravljeno

Mane:
– Neke mogućnosti su jako duboko zakopane u menijima i teško ih je naći
– Cijena
– Neke mogućnosti su u potpunosti nepotrebne i samo zatrpavaju sučelje

PDF Expert (59.99$)

PDF Expert je jedna od Readdleovih premium aplikacija. Readdle je predvodnik iOS aplikacija za obradu, čitanje i editiranje PDF-ova, pa ne čudi da su 2015. godine napravili i Mac verziju aplikacije koja je izuzetno dobro prihvaćena od korisnika i kritike su joj uglavnom pozitivne.

Aplikacija PDF Expert košta 59.99 dolara, no to morate platiti samo jednom. Nakon toga možete mijenjati postavke prilikom čitanja PDF-ova i odmoriti oči uz “night” i “sepia” filtere. Nadalje, dozvoljava vam da pretražujete dokumente po ključnoj riječi ili više njih, te da dodate anotacije/komentare na PDF dokument.
Ako kojim slučajem ovu aplikaciju pokrenete na iPad Prou, možete koristiti i Apple pencil za lakše editiranje.

Kada editirate text na Macu, PDF Expert će automatski prepoznati font, veličinu i opacity pa možete bez problema zamijeniti tekst bez da se brinete o detaljima. Također, možete odmah i digitalno potpisati dokument ako za to imate potrebe.

Editirani PDF dokumenti se mogu lako i uplodati na cloud servise kao što su Dropbox i Google Drive, kako bi vam uvijek i od svuda bili dostupni.

PDF Expert ima prilično moderno sučelje koje odskače od konkurencije i moramo reći da nam se izuzetno sviđa

S PDF Expertom možete dodavati komentare i anotacije na dokumente

Ekran za upravljanje stranicama unutar PDF dokumenta vam omogućuje da preslagujete stranice, dodajete nove i brišete nepotrebne

PDF Expert nudi jednostavno uređivanje tekstova i slika, ali nudi i korisne funkcije za uklanjanje skrivenih podataka s dokumenta

Prednosti:
– Lako ga je koristiti, ima odlično sučelje
– Brzo i lako organiziranje dokumenta i stranica
– Lako dodavanje komentara i anotacija prilikom editiranja
– Jednostavno editiranje slika i teksta

Mane:
– Nema sve funkcijske module kao konkurencija
– Kompatibilnost s drugim formatima može biti bolja

Preview

Preview je aplikacija koja dolazi instalirana sa svakim MacOS-om, odnosno na svako Appleovo računalo. Iako se primarno koristi za pregledavanje slika, može se koristiti za pregled PDF-ova i editiranje istih.
Mana ovog alata je što nema sve funkcije i mogućnosti kao konkurenti, ali svejedno možete unutar PDF-a označiti određeni dio teksta, dodati razne oblike u dokument, dodati komentare, bilješke … Možete čak i digitalno potpisati dokument ako za to imate potrebe. Preview je dobar za brzu upotrebu, no ponekad je bolje imati “pravi” softver za editiranje PDF-ova.

Prednosti:
– Dolazi instaliran s Macom, besplatan je
– Više načina pregleda dokumenta
– Mogućnost brzog komentiranja i dodavanja anotacija
– Drag’n’drop feature
– Mogućnost korištenja kamere za prepoznavanje potpisa

Mane:
– Prilično loša PDF kompatibilnost
– Nije pravi PDF editor

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here