Ako koristite neki od novijih Samsung Galaxy telefona ili tableta, velika je šansa da koristite One UI Home, a da to niti ne znate. Ako ste sada prvi puta čuli za isti, ne brinite, niste jedini. Mi ćemo vam u ovom tekstu pokazati što to jest i zašto je Samsung napravio odličnu stvar za svoje pametne uređaje.

Što je One UI Home?

Svi Android uređaji imaju svoj launcher, a One UI Home je Samsungova verzija za njihove Galaxy proizvode. Tj. novije Galaxy proizvode. Stariji mobiteli i tableti, nažalost, nemaju takav launcher.

Ovaj launcher vam omogućuje da brzo pretražite aplikacije, otvorite onu koja vam treba, te prilagodite widgete i teme za vaš “home” ekran. U biti, Samsung je napravio tzv. “re-skining” (op.a promijenio, prilagodio) većeg dijela korisničkog sučelja i dodao nekoliko unikatnih mogućnosti.

Mnogi Samsung Galaxy korisnici će primijetiti One UI tek kada pogledaju potrošnju baterije u Settings aplikaciji. Ona troši dobar dio baterije, ali nažalost, ne možete ju obrisati jer je to sistemska aplikacija. Isto tako ju ne možete onesposobiti na bilo koji način.

Isto tako, One UI Home nije prvi launcher koji je Samsung koristio na svojim uređajima. Korejska tehnološka kompanija je također koristila TouchWiz i Experience UX, ali se nisu dugo zadržali.

One UI je svjetlo dana ugledao 2019. godine, te je sada verzija 3.0 dostupna za pojedine uređaje. Dotična verzija je puštena van 2. prosinca prošle godine i bazirana je na Android 11 OS-u. U nastavku ćemo vidjeti što One UI 3.0 donosi i što ćete dobiti ako kupite Galaxy uređaj koji podržava Android 11.

Najbolje mogućnosti One UI 3.0

Prva verzija ove launcher aplikacije, One UI 1.0, donijela je hrpu unikatnih mogućnosti za Samsung telefone. Tu je posebno popularan dark mode – koji manje šteti vašim očima, te štedi bateriju. Također, donijela je nativni screenshot editing alat, redefinirani always-on ekran, promovirali su korištenje mobitela s jednom rukom, dodali geste za lakše navigiranje po OS-u …

Godinama kasnije, sigurno vas zanima što donosi novi One UI 3.0. Evo točno što …

1) Samsung Free

Samsung Free je “aggregator” aplikacija koja u sebi ima jako puno korisnih informacija kao što su vijesti, vrijeme, te ima feed kroz koji je lagano scrollati. Slična mogućnost Samsung Dailyju i Google Discoveryju, samo s manje “smeća” u aplikaciji. Mnogo je čišća i bolja za korištenje.

2) Veće kontrole za glasnoću

Samsung je malo promijenio i prilagodio kontrole za kontroliranje glasnoće na mobitelu. Osim toga, dao vam i više mogućnosti za kontrolu putem svog panela. Iako uzima dobar dio ekrana, jako je koristan jer preko njega možete namještati glasnoću poziva, notifikacija, multimedijalnog sadržaja i drugog.

3) Bixby gumb

Dedicirani Bixby gumb – AI pametni asistent – je nešto na što su se korisnici najviše žalili tijekom zadnjih godina. Posebice oni koji kupuju skupe flagship uređaje. Zato je Samsung dopustio korisnicima da sami odaberu kako će aktivirati Bixby – s jednim ili dva klika na gumb. Naša preporuka je da stavite na dvostruki klik jer ćete ovako samo aktivirati Bixby bez veze kad uzmete telefon u ruke ili radite nešto s njime. Zna biti prilično iritantno.

4) Game launcher i alati

Samsung ima nešto što se naziva “Game Tools” i dozvoljava vam da podesite određene postavke kako biste lakše i bolje igrali određene igre. Game Launcher je dedicirani folder u kojem su spremljene sve vaše instalirane igre. Također, možete podesiti FPS-ove za svaku igru koju igrate uz pomoć slidera, te promijeniti rezoluciju preko toggle menija.

5) Bolji izgled notifikacija

Samsungovi programeri su također promijenili sjenu koju vidite kraj notifikacija u svjetlo sivu boju, te su dodali novu “fade-in” animaciju za ljepšu tranziciju. Također, Samsung je maknuo neke stvari koje su im smetale, kao što je gumb za gašenje uređaja iz gornjeg desnog kuta.
Nadodajmo još da su u notifikacijski centar dodali i music player u kojem vidite ime pjesme te možete brže odabrati pjesmu koju želite slušati.

6) Brži pristup widgetima

Samsung One UI Home je također unaprijedio kako “komunicirate” s widgetima. Sada možete prvo držati prst na aplikaciji (long-press) i vidjeti ima li ta aplikacija kakvih widgeta. Također, možete scrollati kroz korisne widgete kada se pojavi pop-up meni.

7) Dual Messenger

Samsung u nekim segmentima slijedi kompanije poput Xiaomija i Huaweija, pa vam i oni dozvoljavaju da pokrenete više od jedne instance iste aplikacije. Recimo, možete pokrenuti drugi messenger kroz “Advanced features” unutar Settings aplikacije. Osim FB Messengera, možete imati više instanci aplikacija kao što su WhatsApp, Snapchat, Skype itd.

Zaključak

One UI Home je definitivno jedan od najbolje razvijenih launcher aplikacija za mobitele i daje vam unikatno iskustvo korištenja na Samsungovim uređajima. Moramo reći da je One UI mnogo bolji i kvalitetniji od, recimo, TouchWiza. I u izgledu i u mogućnostima. Stoga, ako planirate uzeti novi Android uređaj, razmislite o Samsung Galaxy uređajima koji podržavaju Android 11.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here