Nitko ne može poreći da živimo u mrežno orijentiranom svijetu – svakodnevno pričamo sa prijateljima putem IM programa, plaćamo račune preko online bankarstva, „dosađujemo“ ljudima na društvenim mrežama, ali volimo i pogledati svako jutro kakvo nas vrijeme očekuje tokom dana. I upravo se tu zaustavljamo – odlučili smo napraviti mali pregled najpopularnijih aplikacija upravo namijenjenih tome – pregledu vremena. Iako ih je najlakše koristiti na mobitelu (koji vam je uvijek pri ruci), mnogi od nas vole imati i aplikaciju na stolnom računalu ili prijenosniku. Mnogo je lakše mišem kliknuti na aplikaciju, nego se odšetati do prozora i pogledati van. Uostalom, ako i pogledate kroz prozor, danas ćete teško odrediti kakav će dan biti. Vrijeme se jednostavno prebrzo mijenja. Ujutro odete na posao bez jakne i kišobrana, a kada idete doma pada snijeg i hladno je. Malo karikiramo, no shvaćate poantu. Stoga smo izabrali 4 aplikacije za računalo, te nekoliko onih namijenjenih Android uređajima, iPhoneu, te Windows Phoneu.

DESKTOP APLIKACIJE

The Weather Channel App for Windows

Vjerojatno najpoznatija aplikacija ovog tipa je The Weather Channel Desktop, koja se odnedavno zove The Weather Channel App for Windows. Kako god ju zvali, aplikacija izgleda fantastično nakon nekoliko godina razvoja. Sada se sigurno netko pita: „A što se tu ima razvijati“. Pa svašta, no dovoljno je prvo pogledati korisničko sučelje, tj. grafiku. Izgleda fantastično u punom smislu te riječi, ali usporimo malo. Jedna napomena vezana uz instalaciju – instalacijsku datoteku morate skinuti sa Interneta, a kada ju pokrenete na računalu, postoji velika šansa da jedno minutu ili dvije imate potpuno crni ekran. Nemojte ga resetirati, nego pustite aplikaciju da odradi svoje. To je greška koja bi vrlo brzo trebala biti otklonjena, odnosno nova verzija će se kroz dogledno vrijeme pojaviti na Internetu.

Kada ju instalirate, morate podesiti gradove za koje želite pratiti vrijeme. Možete unijeti samo dva grada, što bi vam trebalo biti dovoljno. Da li će to biti Zagreb i Osijek, Sisak i Varaždin ili neka treća kombinacija – na vama je da odabere. Također, morate podesiti da li želite da se temperatura pokazuje u Farenhajtima (F) ili u nama poznatim stupnjevima (C). I to je to – aplikacija će sa Interneta povući sve što joj treba kako bi vama bile dostupne sve moguće informacije. Sad se vraćamo na sučelje – ako je najavljeno da će biti sunčano vrijeme, onda će vam u pozadini aplikacije sjati sunce. Ako je najavljena kiša, slika točnije animacija u pozadini će biti prilično tmurna. Super napravljeno – nije sve statično i već određeno. Uz to, možete pogledati prognozu 5 dana unaprijed, prognozu sat-po-sat, odnosno kako će se temperatura i vrijeme kretati kroz dan, te izabrati između dva moda – normal i Radar. Normalni mod je namješten po defaultu, dok je Radar mod u kojem će vam se prikazati mapa poput one koju možete vidjeti na Google Earthu, te oblaci koji se kreću preko vaših krajeva. Zgodan detalj, no nije baš uvijek najpouzdaniji. Kada minimizirate aplikaciju, ona se spušta u task bar i prikazuje vam trenutačnu temperaturu, a aplikaciju nazad možete pozvati dvoklikom na tu ikonicu. Sve u svemu, odlična aplikacija.

YoWindow

Druga aplikacija vrijedna spomena je YoWindow. Vrlo vjerojatno nikada niste čuli za nju, ali nema veze. Mi smo ju odlučili testirati za vas i ostali ugodno iznenađeni. YoWindow je kombinacija desktop aplikacije i screensavera. Uz to je i besplatna (postoji i komercijalna verzija, no ona vam samo donosi neke estetske razlike, što nije vrijedno spomena). Osim navedenog, potpuno je animirana i moguće ju je podešavati kako vama odgovara. Osim što morate odabrati kontinent na kojem živite, te državu i grad u kojem se nalazite, YoWindow će sve ostalo odraditi sam.

Prvo ćete u pozadini vidjeti animaciju neke farme, te pri vrhu ekrana sve podatke vezane uz vaš grad. I kako se vrijeme mijenja, tako se mijenja i spomenuta animiacija koja se nalazi u pozadini (op.a. farma). Pošto farma vrlo vjerojatno nema nikakve veze s vama, možete tu animaciju promijeniti i odabrati si jednu od ponuđenih ili vi možete sami odabrati neku sliku koju želite (recimo sliku grada u kojem se nalazite) i učitati ju u program. Nama se više sviđa kombinacija naše (statične) slike i podataka, nego animacija, no to je stvar osobne prirode.

Osim što će vam pri vrhu ekrana prikazati trenutačno vrijeme, pokazati će vam i vrijeme za slijedeća tri dana, očekivane temperature, trenutačnu brzinu vjetra, vlažnost i tlak zraka. Možete odrediti i da prikazuje vrijeme sat-po-sat, ali nije precizna, iako se ažurira kad god može (tj. kada ste spojeni na Internet, odnosno svakih 30 minuta). Ako vam nešto ne odgovara, uvijek možete to promijeniti u postavkama: C -> F, m -> km i slično.

Nadalje, govorili smo da ovo nije samo alat za praćenje vremena nego i screensaver. U postavkama možete podesiti da nakon X minuta neaktivnost, ova aplikacija pokrene screensaver. Naravno, preko cijelog ekrana će vam se pojaviti sunce, kiša ili snijeg (ovisno o trenutačnom vremenu) te trenutačni meteorološki podaci. Vrlo zgodno i praktično, no većini ipak nepotrebno. Ako nam treba podatak o vremenu, pogledati ćemo ga, a ne čekati da se upali screensaver. Minimizacijom programa dobiti ćete isto što i kod Weather Channel aplikacije – ikonicu u task baru sa trenutačnom temperaturom.

Meteo Fusion

Nakon aplikacije i jedne aplikacije/screensavera, prebacujemo se na aplikaciju koja je ujedno i widget. Svi znate što je widget, ali za one koji ne znaju – to je mala aplikacija koja se nalazi na radnoj površini i često vam prikazuje neke korisne informacije. Tako je i sa Meteo Fusionom. Ne morate ju pokretati, ona se jednostavno nalazi na ekranu, ne zauzima mnogo mjesta, a donosi mnogo korisnih informacija.

Nažalost, Meteo Fusion je ograničen. Prvo veće ograničenje je da ne radi još na Windowsima 7, nego je napravljena za Windows Vistu, eventualno može raditi na XP-u, no morate ju pokrenuti svaki puta kada pokrenete računalo (ili ju stavite da se podiže automatski s Windowsima – no to morate ručno napraviti). Drugo ograničenje je da može pratiti vrijeme samo za jednu lokaciju (npr. Zagreb) i to je to. Ako vam to ne smeta, Meteo Fusion je super aplikacija.

Po veličini je nešto veći Widget, točnije veći od onih ponuđenih koji dolaze sa Vistom te ga možete razmještati po ekranu kako vama odgovara. Sam widget sastoji se od 3 dijela – glavnog dijela u kojem vam piše temperatura i mali opis kakvo se vrijeme danas očekuje (op.a. „Mostly Cloudy“ ili slično), dijela u kojem se nalaze podaci poput tlaka zraka, smjera i brzine vjetra, minimalne i maksimalne temperature, te dijela u kojem vidite vrijeme u narednih 5 dana. Vrlo jednostavna aplikacija za one koji nemaju neke posebne prohtjeve. Ako otvorite postavke, tu ćete moći promijeniti font kojim podaci pišu, podesiti ikonicu za task bar, uključiti/isključiti notifikacije koje bi vas trebale upozoravati kada se temperatura ili neka druga informacija promijeni i slično. Čak možete i ime grada zamijeniti s nekim drugim imenom. Recimo Zagreb sa „Zg“ ili tako nešto. Bespotrebna mogućnost, ali samo da znate da postoji.

Ako sumiramo – dobre strane su mogućnost prilagodbe widgeta korisniku, te detaljna prognoza sa važnim informacijama, a loša strana je mogućnost praćenja vremena samo za jedan dan. Ako ne tražite „dlaku u jajetu“, ovo je super izbor.

Global Weather 3D

Kao što mu i samo ime kaže, radi se o alatu (aplikaciji) koja vam daje mogućnost da pogledate vrijeme koristeći realistični 3D globus. Umjesto „ustaljenog“ načina prikazivanja podataka (putem tablica, widgeta i sličnog), autori ove aplikacije su se odlučili na nešto drugačije. Da li su uspjeli u naumu? Pa i jesu i nisu. Stvorili su cool aplikaciju koja će vam biti zanimljiva 2-3 dana, a onda će vam postati možda i naporna za korištenje, jer ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, ova aplikacija je bazirana na OpenGL-u, odnosno zahtjeva grafičku karticu koja će moći pokrenuti aplikaciju i bez poteškoća prikazati sve potrebno – globus, oblake, animacije …

Cijeli globus je potpuno animiran, možete zumirati (unutra i van), okretati se oko zemlje i slično. Pojednostavljeno – aplikacija učitava jako puno podataka i pokušava vam stvoriti realni prikaz zemljine atmosfere. Odnosno, niže slojeve atmosfere gdje se nalaze oblaci. Recimo, želite pogledati Hrvatsku. Okrenuti ćete globus, naći Europu, Hrvatsku, zumirati pogled i vidjeti kako se oblaci kreću nad Hrvatskom. Zgodno, zar ne? Da, odlično jer se podaci ažuriraju svakih sat vremena, no iz ovoga nećete saznati hoće li danas biti samo oblačno ili će padati i kiša. Da ne govorimo o tome da ćete svaki puta morati okrenuti globus i naći zemlju za koju želite vidjeti stanje. S druge strane, super je mod u kojem oblaci poprimaju malo drugačije nijanse pa možete vidjeti da li su to kišni oblaci, oblaci koji ne nose kišu i slično. Možete čak i označiti Hrvatsku, pa će vam se pokazati i geografske granice kako biste bolje vidjeli odnos oblaka i prostora, no to nije dovoljno da zadrži korisnika neko duže vrijeme. Možda je to subjektivno – probajte ga koristiti par dana pa ćete vidjeti sami. Sve u svemu, dobar pokušaj i solidna izvedba. Možda da uz ovaj 3D prikaz, aplikacija prikazuje i podatke za zemlju koju želite, bi privukla nove korisnike i veći broj korisnika.

MOBILNE APLIKACIJE

Android

U biti za svaku mobilnu platformu se ističe nekoliko imena, no mi smo izdvojili dva za iste. WeatherBug je po nama najbolji izbor kada se radi o Androidu iz nekoliko razloga. Kao prvo, aplikacija je izuzetno brza, troši jako malo resursa (čak dobro radi i na mobitelu koji ima 60-ak MB memorije), pouzdana je i ima nekoliko dobrih karakteristika. Osim onih osnovnih mogućnosti prikazivanja vremena, temperature i sličnog, nova verzija ove aplikacije im Dangerous Thunderstorm Alerts (DTA), te WeatherBuzz. Prvo spomenuti, DTA, prati prognozu i ažurira ju svakih pola sata do sat vremena, te u slučaju iznenadnog pogoršanja vremena će vam iskočiti notifikacija da se pripremite na oluju. U „oluju“ spadaju i jaki vjetrovi, velike količine kiše, grmljavina i tornado (čega u našim krajevima nema). Možete tu obavijest odmah i podijeliti sa prijateljima na Facebooku (op.a. sve je bolje uz Facebook integraciju). WeatherBuzz je sustav koji radi zajedno sa DTA da biste bili na vrijeme obaviješteni. Od ostalih mogućnosti spomenimo interaktivne karte koje prikazuju oblake, RADAR mode (satelitski prikaz sličan onome na Google Earthu), prikazivanje vlažnosti zraka i slično. Sve u svemu, napredna aplikacija koja bi vam trebala biti prvi izbor.

Druga važna aplikacija je AccuWeather – aplikacija koja dolazi sa mnogim Android uređajima. Slična je WeatherBugu jer isto ima napredni sustav za praćenje vremena (s time da će vas upozoriti nešto ranije nego WeatherBug – čak do 10 dana ranije da se očekuje nevrijeme). Također posjeduje i alat koji će vam reći kako vrijeme može utjecati na vas ako imate zdravstvenih poteškoća, radare da možete gledati u nebo ako se nalazite u Sjevernoj Americi, pregled trenutačnog vremena (UV index, temperatura, vlažnost zraka, brzina i smjer vjetra, vrijeme kroz par dana …), widget za radnu površinu, povezana je sa društvenim mrežama … jako dobra aplikacija, a kad uzmete u obzir da ju možete i sami konfigurirati (boje, veličina widgeta itd.), mi vam ne moramo više ništa reći. Probajte i uvjerite se sami.

iPhone

Za iPhone postoje aplikacije koje smo spomenuli kod Androida, pa smo se odlučili za iPhone testirati još dvije dodatne aplikacije. Riječ je o aplikacijama NavClock (0.99$) i AeroWeather Lite (besplatna).

NavClock je fantastična komercijalna aplikacija optimizirana za iOS 6 i novi iPhone 5. Radi se o aplikaciji koja vizualno i nije previše dojmljiva, ali zato prikazuje jako puno podataka! I tu stvarno mislimo na sve što možete zamisliti. Kada ju upalite pri vrhu ekrana ćete vidjeti trenutačno vrijeme i datum, dok je ono što vama treba pri dnu ekrana. Pomoću GPS-a će vas aplikacija locirati, ispisati vaše geografske koordinate, trenutačnu temperaturu, tlak zraka, nadmorsku visinu, vjetar (brzinu i smjer), vidljivost, minimalnu i maksimalnu temperaturu, odstupanje od točnosti podataka (tolerancija, odnosno +/- parametri), gdje se nalazi vama najbliža mjerna stanica i još mnogo toga. Mnogi alpinisti kažu da im je ovo prvi izbor kada se penju na manje ili više zahtjevne planine. Ažuriranje podataka je konstantno, što znači da troši određen Internet promet.

AeroWeather Lite je nešto drugačija aplikacija i često ju koriste (u sličnom obliku) piloti aviona i helikoptera. Radi se o tome da ova aplikacija skuplja podatke iz meteoroloških stanica koje se ne koriste svakodnevno za prognoziranje vremena, nego one koje daju nešto drugačije podatke. Unutar aplikacije postoji baza podataka sa tim istim stanicama, ali možete i vi dodati svoje preko ICAO koda. Podaci će biti prikazani u originalnoj formi bez nekih dodatnih filtera. Tu spadaju malo kompliciraniji izvještaji o nadmorskim visinama (npr. na visini od X do Y metara je ovakav vjetar sa ovakvim oblacima, od visine Y do visine Z je ovakav vjetar i očekuje se ovakvo vrijeme … ). Kao što smo rekli, to koriste ljudi koji voze avione. Uz to, dobiti ćete i informacije o izlasku/zalasku sunca, vidljivosti na zemlji i u zraku, temperaturu i ostale parametre vezane uz vašu trenutačnu lokaciju, ali i sve one lokacije koje želite i tako dalje. Naravno, možete i sami podesiti kako želite da vam se podaci prikazuju i u kojim jedinicama (F, C itd).

Windows Phone

Sada će opet ispasti da govorimo loše o WP-u, no nije tako. Windows Phone jednostavno ima manji broj programera od Androida i iOS-a, pa samim time i manji broj aplikacija na raspolaganju. Za WP imate trenutačno 5-6 aplikacija ove vrste ali su sve prilično jednostavne, odnosno imaju nešto manje mogućnosti od onih na Androidu i iPhoneu. Postoje i ovdje verzije The Weather Channela, WeatherBuga i AccuWeathera samo što su pojednostavljene.

Mi ćemo ipak izdvojiti jednu, a riječ je o WeatherMasteru koji se ističe svojim mogućnostima i grafički nam se svidio. Riječ je o aplikaciji koja će zadovoljiti vjerojatno 95% korisnika WP-a, a radi na principu da vi dodate sve gradove za koje želite pratiti vrijeme (možete ih dodati neograničeno, što je veliki plus) i dobiti ćete detaljnu prognozu za svaki od tih gradova za narednih 7 dana. Znači, unutar aplikacije će biti jedan primarni grad (prvi koji unesete i biti će istaknut), te ostali gradovi sa osnovnim informacijama. Kada odaberete jedan od njih, dobiti ćete prilično puno informacija o vremenu tokom dana, te o narednim danima, no što dalje predviđa vrijeme to je nepreciznija. Kao i sve ostale aplikacije. Nadalje, unutar aplikacije ćete moći vidjeti i sinoptičku kartu sa oblacima, podijeliti ju sa prijateljima, podesiti si parametre koje želite da budu istaknuti na toj karti i slično. A osim toga, možete i na radnu površinu staviti widget koji vam može služiti za brzi pristup ovoj aplikaciji i uvijek će vam biti pri ruci kad vas zanima vrijeme i temperature vani. Nadajmo se da je ovo samo početak razvoja aplikacija na Windows Phone platformi i da će ih biti još i više.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here