Ako ste imalo vezani uz svijet programiranja, bilo to “amaterski” u slobodno vrijeme ili profesionalno, vjerojatno ste čuli za programski jezik Scala. To je funkcionalni programski jezik koji jako raste u popularnosti unazad par godina i sve se više počinje koristiti u industriji, a ne samo u akademskim krugovima.

Neke od kompanija koje koriste Scalu su LinkedIn, Twitter, Netflix, Foursquare, The Guardian, Sony … što dovoljno govori da to više nije opskurni jezik kojeg koriste studenti i znanstvenici na fakultetima, nego i velike multinacionalne kompanije kako bi posluživale milijune korisnika svojim uslugama.

Zato ćemo mi u ovom tekstu vidjeti što je Scala i dati vam hrpu izvora s kojih možete početi koristiti ovaj odlični programski jezik. Ako vas zanima programiranje ili već imate nekog iskustva ali želite naučiti nešto novo, na pravom ste mjestu.

scala

Zašto početi sa Scalom?

Povijest Scale kreće još davne 2001. godine na švicarskom fakultetu EPFL, a glavni kreator ovog jezika je Martin Odersky. On je radio u Sunu na Java kompajleru, tako da je bio prilično dobro upoznat kako Java radi i kako napraviti dobar kompajler. I tako je nastala Scala.

Ona je započeta 2001. godine, no zapravo je svjetlo dana ugledala 2004. godine. Druga verzija Scale dolazi 2006. godine, a danas je zadnja dostupna verzija 2.12.X. Iduće godine bi se trebala pojaviti verzija 3.0.

Sada Scalu održavaju Martin Odersky, njegova kompanija Lightbend, te znanstvenici u akademskoj zajednici, posebice oni na EPFL-u.

Sada kada u osnovnim crticama znate povijest Scale, pitanje je zašto započeti sa Scalom? Prvo što možemo reći je da je Scala zapravo “Java na steroidima”. Scala je programski jezik koji se vrti na JVM-u, kao i Java. To znači da je Scala 100 posto interoperabilna s Javom. Scalu možete miješati s Javom, u Scali možete koristiti stotine i tisuće napisanih Java libraryja i slično.

Osim toga, Scala je mješavina imperativnog i funkcionalnog programskog jezika. To znači da Scala uzima najbolje od “oba svijeta” i daje vam mogućnost da si izaberete što želite. Nadalje, Scala je odličan jezik za pisanje kompleksnih aplikacija kada želite iskoristiti više jezgri na računalu, kada želite smanjiti broj linija koda u aplikaciji ili kada želite naučiti novu paradigmu (op.a. funkcionalnu).

U svakom slučaju, ako želite naučiti nešto novo i korisno, Scala je programski jezik za vas, a kroz koju godinu bi vam mogla otvoriti mnoga vrata!Također, mnogo puta ćete vidjeti da ljudi pričaju da je Scala užasno kompleksna i teška za naučiti. To nije istina, iako je istina da će vam trebati mjeseci da ju svladate dovoljno dobro da ju možete koristiti. Ali uloženi trud se isplati, jer je “nagrada” velika.

Prvi koraci

Kaže stara poslovica: “I najduži put počinje prvim korakom”. U ovom slučaju, to znači da morate krenuti učiti od nekud da biste jednog dana postali dobar Scala programer (ili programerka). Mi ćemo vam pokazati nekoliko korisnih izvora – od knjiga do videa i blog postova s kojih možete učiti o Scali. Nadamo se da će vam to biti dobar poticaj da još danas krenete učiti nešto novo i zanimljivo.

 

MATERIJALI ZA UČENJE

Knjige

Za Scalu postoji nekoliko dobrih knjiga koje će vam dati odličan uvod u nju, ali da biste ih iskoristili 100 posto, morate pisati kod koji nađete u knjigama. Svaki primjer, svaki izazov koji nađete – napravite.

Jedini način da naučite programski jezik je da “zaprljate ruke” i napravite par grešaka. I onda ih ispravite i naučite nešto novo. I tako u krug dok ne dođete do određene razine gdje ćete moći početi samostalno raditi. Da ćete morati učiti, to je istina, no sve se da naučiti. Scala nije ništa drugačije od ostalih jezika.

Nama je jedna od omiljenih knjiga ona koju je napisao Martin Odersky (op.a. Programming in Scala), ali definitivno nije jedina. Njegova knjiga je super za pročitati, proći sve primjere i onda pročitati još barem jednu ili dvije knjige kako bi vam sve sjelo “na mjesto”. Evo popis knjiga koje smo izdvojili:

 

Video

Osim knjiga, uvijek je dobro pogledati i video primjere/tutorijale na Internetu. Neki korisnici ne žele pročitati 50 stranica teksta o manipulaciji stringovima, ali će rado pogledati video od 10-20 minuta i naučiti ono što im treba. To je sasvim u redu jer ne uče svi jednako i na isti način.

Sva sreća na platformama kao što su Coursera, Udemy i sličnima, ima jako puno video tutoriala. I sami smo pogledali neke i bili smo pozitivno iznenađeni koliko toga možemo naučiti i pogledati u par sati. Ono što smo izdvojili je:

 

Blogovi i ostali izvori

Osim knjiga i video tutorijala, hrpu toga možete naučiti i iz blog postova! Na Internetu ima hrpa postova o Scali, određenim problemima u Scali, a da ne govorimo o pitanjima i odgovorima na Stack overflowu.

Ako vas nešto zanima, velika je šansa da ćete naći tekst na tu temu. Scala više nije opskurni jezik, nego jezik koji na velika vrata ulazi u industriju i sve je popularniji kod programera. Pogotovo onih s određenim iskustvom i onima koji žele naučiti nešto novo. Blog postovi iz kojih smo mi svašta naučili su:

Nadamo se da vam je ovo dovoljno za početak. Samo nemojte odustati. Čitajte knjige, gledajte videe, čitajte blog postove i rezultati će doći. A kada dođu rezultati, doći će i nove poslovne prilike i tko zna što još. O Scali ćemo definitivno još slušati u narednim godinama, a ovo je tek početak.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here