Što je Python i za što se koristi?

U našoj seriji tekstova o programiranju prošli smo nekoliko programskih jezika, a danas ćemo se dotaknuti Pythona – jednog od najpopularnijih programskih jezika na svijetu. Python je i nama omiljen jezik, te ga s radošću preporučujemo onima koji žele naučiti programiranje zbog svoje jednostavne i čitljive sintakse, te mnoštva resursa koji vam mogu pomoći da brže naučite jezik i općenito programiranje. Mi ćemo se upravo tih resursa dotaknuti u ovom tekstu i olakšati vam snalaženje ako odlučite krenuti ovim putem.

Što ovaj tekst neće biti? Ovo neće biti tekst u kojem ćemo pisati programski kod i govoriti vam što da radite, kako da napišete for petlju, kako da napišete klasu ili nešto treće. Za takav tekst nam treba mnogo više prostora i vremena, no možda uskoro i takav tekst budete čitali na ovom portalu. Do tada pročitajte ovaj tekst ako imate namjeru naučiti Python. Vjerujemo da je usmjeravanje na pravi put dobar početak za sve vas i da ćemo vam olakšati one prve, najteže korake. Kasnije je sve lakše.

 

Za što se koristi Python?

Kao što smo rekli, Python je high-level programski jezik i jedan od najpopularnijih jezika na svijetu s kojim možete programirati što god želite. Možete u njemu napisati male skripte, učiti programiranje kao takvo, možete pisati desktop ili web aplikacije i slično. Možete praktički napraviti što kod želite.


Trenutačna stabilna verzija koju preporučujemo i koja je na tržištu je verzija 3.6.x (op.a. negdje ćete vidjeti da pojedinci preferiraju dvojku, no ako tek počinjete, preskočite tu verziju). Skinite ju sa službenih web stranica https://www.python.org/.

Osim samog jezika trebat će vam i editor ili IDE, no o tome kasnije. Prvo što morate napraviti je skinuti Python na svoje računalo i instalirati ga. Podržava Python naravno sve operacijske sustave, tako da s time nemate nikakvih briga.

Inače, Python je interpretacijski jezik, a osmišljen je 1991. godine od Guido van Rossuma – inače, trenutačnog zaposlenika Dropboxa.

 

Kreator Pythona – Guido Van Rossum

Mi obožavamo Python jer s njime možete u manje linija koda napisati više nego u mnogim drugim programskim jezicima i iznimno je lagan za čitanje, što ćete i sami vidjeti kada krenete programirati.

 

Knjige

Mi resurse uvijek dijelimo na 3 skupine – knjige, videe i web stranice na kojima možete učiti. Nekima je draže pročitati knjigu i ići svojim tempom, neki preferiraju video tutorijale, dok treći vole tražiti resurse i blog postove po Internetu te tako učiti. Mi smo više za kombinaciju prva dva pristupa (knjige + video tutorijali), a kasnije u praksi puno koristimo web kako bismo bolje naučili određene segmente programskog jezika, arhitekture i slično.

No, taj dio ostavljamo vama. 5 knjiga koje bismo vam preporučili su sljedeće:1) Python Crash Course – Ovo je knjiga koja relativno brzo ide kroz materiju i namijenjena je onima koji možda već imaju malo programerskog znanja, mada nije skroz nužno. Rupe koje imate možete popuniti drugim resursima, ali u svakom slučaju ovo je fantastična knjiga koju prolazite tako da radite projekt što je veliki plus i zato smo ju stavili na prvo mjesto.
2) Learning Python – Ovo je iznimno popularna knjiga koja ulazi u dubinu Python jezika, te vas kroz praktične primjere vodi kroz ovaj divan svijet. Knjiga je bazirana na popularnom “programskom treningu” Marka Lutza koji je vrhunski predavač. U svakom slučaju, ako volite znati “detalje” i zaprljati ruke, ovo je knjiga s kojom trebate početi.
3) Fluent Python: Clean, Concise and Effective Programming – Pythonova jednostavnost vam dozvoljava da vrlo brzo postanete produktivni, no najčešće ne koristite sve što vam on može ponuditi. Ovaj hands-on vodič će vam pomoći da budete još produktivniji i da još više iskoristite Pythonove ugrađene mogućnosti i libraryje.
4) Effective Python: 59 specific ways to write better Python – Kao i prošla knjiga, i ova će vam pomoći da budete bolji Python programer i dati vam neke “kuharice” kako riješiti određene probleme.
5) Python Cookbook – Kao što samo ime kaže, radi se o “kuharici”, a u njoj ćete pronaći teme od algoritama do upravljanja stringovima, brojevima i ostalim tipovima podataka, dretvama, ulazno-izlaznim jedinicama, funkcijama, modulima, mrežom itd.
6) Learn Python the hard way

 

Video tutorijali

Nakon knjiga, vrijeme je da se pozabavimo s video tutorijalima. Nećemo ih sve opisivati, nego ćemo vam samo dati poveznice do pojedinih resursa, te se nadamo da ćete ih otvoriti i proučiti jer možete naučiti mnoštvo zanimljivih stvari. Krećemo s Udemy tečajevima, a onda nastavljamo dalje…

1) Complete Python Bootcamp: From Zero to Hero (Udemy)
2) Complete Python Masterclass (Udemy)
3) Interactive Programming in Python (Udemy)
4) Try Django 1.11 // Python Web Programming (Udemy)
5) Python 3.4 Programming Tutorials (YouTube)
6) Python Tutorials For Beginners (YouTube)
7) Full Stack Python (web stranica s puno linkova)
8) Python For Everybody (Coursera)

Ako imate i vi kakvih dobrih tutorijala, slobodno ostavite komentar, rado ćemo uvrstiti vaše izvire na ovu našu listu. Nastavljamo dalje s web stranicama.

 

Korisne web stranice

Kada kažemo web stranice tu prije svega mislimo na dokumente, blogove i interaktivne web stranice gdje možete i sami kodirati. Mi smo mišljenja da je jedno čitati knjige i teoriju, a drugo zaprljati ruke. Morate naći dobar balans između razumijevanja Pythona, njegovih libraryja i prakse. Dok vi ne zaprljate ruke i ne upadnete “u zamku” u koju su upali svi početnici, niste ništa napravili. No, kada nađete grešku i riješite problem, shvatit ćete da je to najbolji osjećaj na svijetu! Zato mnogi od nas i programiranju 8 sati na dan, odnosno žive od toga. Da biste i vi to mogli, prođite ove tutorijale:

1) Python.org
2) Codecademy – Learn Python
3) Tutorials Point
4) CodeMentor.io
5) Python Challenge
6) Hackr.io
7) Dive into Python 3
8) Full Stack Python (web stranica s puno linkova)

 

IDE vs. editor

Uvijek je pitanje gdje pisati kod i da li je za početnike bolje koristiti editor ili punokrvni IDE. MI mislimo da nema potrebe da koristite editor, ako možete IDE. Da, znamo da će vam IDE pomoći u hrpi stvari koje će početnici uzeti zdravo za gotovo, no bit će vam lakše u početku i zato preporučujemo korištenje IDE-a.

1) PyCharm (komercijalni alat)
2) PyDev (plugin za Eclipse)
3) Wing IDE
4) Komodo IDE
5) Eric
6) Eclipse
7) Spyder
8) PyScripter
9) Python-IDLE
10) Geany

PyCharm IDE

 

Nadamo se da će vas ovo potaknuti da krenete i da naučite Python – bez obzira da li imate “programersko” zaleđe ili ste totalni početnik. Python je uvijek dobar odabir za početak, a i kasnije. Pogledajte samo oglase za posao – nema kompanije kojoj ne treba dobar Python programer. Ne treba vam ni fakultet niti industrijski certifikati. Sve što vam treba je znanje, a njega ćete dobiti tako da konstantno učite i razvijate se. Stoga, zatvorite web preglednik i počnite programirati u Pythonu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here