Video je sve popularniji medij na području interneta i društvenih mreža pa nije ni čudo što sve više ljudi želi stvarati video materijale. Uz kvalitetnu kameru i dobru ideju za snimanje videa, potrebno je imati i dobar alat u kojem će taj isti video biti uređene.

U nastavku slijedi drugi dio članka Programi za obradu videa za početnike i profesionalce, u kojem će biti pobrojeno i ukratko opisano 7 programa za obradu video materijala. Evo koji su to programi:

Corel VideoStudio

Corel VideoStudio

Corel VideoStudio je fantastičan program za obradu video materijala koji prati trendove na tržištu i nudi sve mogućnosti koje nude i konkurentski alati. Tako se unutar ovog programa može pronaći podrška za 360 stupanjski VR, ali i podrška za 4K video format. Dio u kojem Corel VideoStudio radi fantastičan posao i u kojem je svojevrsni lider na tržištu je funkcija motion tracking.

Radi se o usluzi koja vam omogućava da kroz vaše video isječke pratite određeni objekt ili lika te na temelju toga uređujete video materijale. Primjerice, možete tom objektu ili liku dodavati neke napredne elemente ili ga možete izoštriti u odnosu na ostatak kadra. Uglavnom, ovo je hvale vrijedna opcija koja će biti sve popularnija u budućnosti, a Corel VideoStudio osigurao si je kvalitetan temelj za daljnji napredak i osvajanje tržišta.

Unutar programa nalaze se i razni drugi elementi koji će početnici olakšati rad, a naprednim korisnicima omogućiti da stvaraju fantastične video uratke. Jedina zamjerka koja se može naći na kontu Corel VideoStudio programa je nešto sporiji odaziv, odnosno renderiranje koje traje nešto duže nego kod drugih programa. Ipak, sve to nadoknađeno je fantastičnom cijenom koja iznosi 51.99 dolara, što ovaj program čini jednom od jeftinijih opcija na tržištu programa video obrade.

Nero Video

Nero Video

Kada smo već spomenuli program čija cijena iznosi oko 50 dolara, nije na odmet predstaviti još jednog super kandidata koji se nalazi u tom cjenovnom razredu. Nero Video je program za obradu videa koji uglavnom cilja na tržište početnika koji se tek počinju baviti uređivanjem videa, odnosno onih kojima je ovo tek svojevrstan hobi. Za razliku od programa spomenutih u prvom dijelu članka, Nero Video nema ogroman broj naprednih opcija i više je usmjeren na to da korisniku maksimalno olakša uređivanje videa. Unutar programa nalazi se mnoštvo gotovih elemenata koji se mogu koristiti, gdje posebno vrijedi istaknuti arhivu efekata.

Iako ne obiluje mogućnostima, Nero Video je i dalje i više nego kvalitetan alat za uređivanje videa – što mogu potvrditi i sami korisnici koji ga koriste. Prilikom kupnje ovog programa na računajte na to da ćete dobiti spektakl opcija, no vaši će video materijali nakon obrade izgledati prilično dobro. Sve to dobiti ćete za 49.99 dolara što ovaj program svrstava među najjeftinije na tržištu obrade video materijala.

 

Apple

Apple iMovie

U prvom dijelu ovog članaka spomenuli smo fantastičan Apple alat za obradu videa, Apple Final Cut Pro X, za koji ćete morati izdvojiti 300 dolara. No, program koji ćemo sada predstaviti također dolazi iz radionice Applea, nosi naziv Apple iMovie, no za razliku od prije spomenutog moćnog alata – ovaj program za obradu video materijala dolazi potpuno besplatno (dakako, ako ste kupili Apple računalo). Iako je funkcijama nešto oskudniji, valja naglasiti da posjeduje veliki broj mogućnosti koje će vam omogućiti stvaranje vrlo zanimljivih i oku ugodnih video uradaka.

Apple iMovie sadrži mnoštvo filtera koji će vašim filmovima udahnuti jedan novi život, a mnogi korisnici kažu kako se radi o najboljih filterima koji se nude unutar takvih programa. Fokus je stavljen na jednostavnost i eleganciju, što se postiže kvalitetnim sučeljem koje korisniku dopušta prebacivanje pažnje na sam video materijal. Zahvaljujući naprednim značajkama Apple sustava moguće je projekte na jednostavan način prebacivati, što vam olakšava uređivanje. Također, iznimno je olakšan način objave video, što možete odraditi i direktno iz programa na društvene mreže ili razne servise.

Mnoštvo hvalospjeva ide na stranu uređivanja green-screen videa, odnosno iznimno je lako zamijeniti pozadinu nekom po vašem izboru – i pritom dobiti fantastične vizualne rezultate. Također, korisnici mogu birati među mnoštvom pjesama i zvukova koje mogu ugraditi u svoj video. Sve u svemu, radi se o alatu koji znatno olakšava stvaranje i objavljivanje video materijala, a ono najbolje – u potpunosti je besplatan za sve korisnike Apple računala.

Adobe Premiere Elements

Adobe Premiere Elements

Još jedan od popularnih alata za obradu video materijala dolazi nam iz porodice Adobe. Program Adobe Premiere Elements namijenjen je isključivo početnicima jer je iznimno oskudan mogućnostima i mnogi će reći kako je cijena ovog programa daleko iznad konkurentskih (te da plaćate ime brenda).

U prvom dijelu članaka predstavili smo Adobe Premiere Pro i to je zaista jedan od najboljih alata na području uređivanja video materijala. No, Adobe Premiere Elements gotovo ni u jednom elementu se ne može mjeriti s kvalitetom tog programa – što je nedostatak, ali i svojevrsna prednost. To je prednost ponajviše za korisnike početnike koje će dočekati jednostavno sučelje, osnovne opcije i brza mogućnost editiranja video materijala.

Ovaj softver prilično dobro asistira kod uređivanja video materijala, što korisnicima olakšava rad. Na raspolaganju sam vam razni efekti i filteri, kvalitetni alati za uređivanje teksta i audio zapisa, mogućnost uređivanja 4K videa, itd. Iako u mnogim područjima kaska za konkurencijom (rad s više kamera, 3D editiranje, brzina obrade) činjenica je da je ovo još uvijek pametan odabir ako vam treba alat za brzu obradu video materijala. Ako razmišljate o kupnji ovog programa, potrebno vam je pripremiti 79.99 dolara – naime toliko košta licenca koju ćete platiti jednokratno.

 

Magix Movie Edit Pro Premium

Magix Movie Edit Pro Premium

Iako možda nije iznimno poznato ime u svijetu uređivanja video materijala, Magix Movie Edit Pro Premium radi fantastičan posao. Korisnici ovog programa na raspolaganju imaju mnogobrojne efekte i filtere, kao i sjajan alat za uređivanje titlova. Uz podršku za rad s više kamera i 360-stupanjske video materijale, tu je i kvalitetan sustav uređivanja audio materijala. Ono čime se Magix Movie Edit Pro Premium može pohvaliti je i brzina renderiranja, koje je među boljima na tržištu – što je veliki plus za ovaj program.

Uz sučelje u kojem se većina korisnika može snaći bez velikih problema, kao jedan od aduta mnogi će označiti i stabilnost programa koji rijetko kada ulazi u neke problematične faze. Ipak, dio korisnika probleme će pronaći u određenoj manjkavosti sustava za importanje video materijala, kao i nedostatak podržavanja nekih video formata (za što je potrebno skinuti dodatke koji se naplaćuju). Generalno, Magix Movie Edit Pro Premium je iznimno kvalitetan i zahvalan alat za obradu videa koji će vam omogućiti kreaciju sjajnih video uradaka i sve to po cijeni od 129.99 dolara.

 

najbolji video editor

Lightworks

Lightworks spada u društvo vrhunskih programa za obradu video materijala i često se spominje kako ga koriste čak i u Hollywood-u. To samo potvrđuje činjenicu da se radi o iznimno naprednom alatu koji nije namijenjen početnicima, već onima koji planiraju stvarati profesionalne video uratke. Ipak, Lightworks može poslužiti i za stvaranje tutorijala ili nekih manje zahtjevnih video uradaka – ali to nije njegova osnovna namjena. Dostupan je na svim velikim platformama, a zanimljivo je da ga možete preuzeti i koristiti potpuno besplatno uz neka ograničenja.

Ovaj alat može sve vaše ideje i zamisli pretvoriti i stvarnost, tako da je u pitanju samo koliko ste osposobljeni za rad s ovim alatom. Iznimno mogućan i prepun mogućnosti, Lightworks korisnicima nudi vrhunsko iskustvo, a bonus je to što istovremeno može na projektu raditi i više osoba. Početnici bi se mogli naći  velikim problemima jer sučelje alata baš i nije jednostavno, zbog mnoštva funkcija koje se nalaze u programu. Ipak, postoji hrpa tutorijala na internetu koja će vam olakšati stvaranje profesionalnih video uradaka. Kako smo već rekli, ovaj program dolazi u besplatnoj verziji, ali je moguće tu verziju nadograditi za 14.99 dolara mjesečno, čime se otvara cijeli jedan nov spektar mogućnosti.

DaVinci Resolve

DaVinci Resolve

Zadnji u nizu programa za obradu video materijala koji ćemo predstaviti je DaVinci Resolve. Za razliku od ostalih alata koje smo do sada predstavili, ovaj ima nešto drugačiju namjenu koja je usmjerena na sređivanje detalja na video uradcima. Konkretno, namjena ovog programa je korekcija boja i ‘peglanje’ zvuka, čime bi se trebali dobiti savršeni rezultati. Pitanje je koliko je takvo što zanimljivo, ali i potrebno prosječnim korisnicima jer takvo uređivanje vrši se uglavnom kod visoko profesionalnih video materijala.

Ovaj program dopušta suradnju više korisnika na projektima, kako bi se stvorio fantastičan finalni rezultat. Alati za korekciju boje mogu vam pomoći u stvaranju profesionalnog izgleda video materijala, čak i u uvjetima nešto lošije kvalitete snimljenog videa. Također, tu je i sjajna funkcija sređivanja zvuka zahvaljujući kojem ćete ukloniti sve šumove i srediti nedostatke koje primjećujete u zvuku unutar videa. Ipak, valja naglasiti kako se radi o programu koji je namijenjen profesionalcima i za kojim će tek rijetki prosječni korisnici posegnuti. Ako ste perfekcionisti i želite savršen video fantastičnog zvuka pripremite minimalno 299 dolara jer toliko iznosi najmanja cijena za ovaj komad softvera.

 

 

Zaključak

Uređivanje video materijala može biti iznimno zanimljiv, ali i naporan posao – a finalni rezultat uvelike ovisi o znanju osobe koja uređuje video, ali i o programu koji koristi. U članku iznad nabrojano je 7 najboljih programa za obradu video, dok se u prvom dijelu članka nalazi još 5 programa koji su detaljno objašnjeni. Nadamo se kako smo vam pomogli u odabiru najboljeg rješenja za vas i želimo vam puno sreće kod uređivanja video materijala.

Pročitajte prvi dio članka: Programi za obradu videa za početnike i profesionalce (1. dio)

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here