PDF i Word (.doc i .docx) su dvije vrste dokumenata koju većina korisnika najviše koristi. kako u poslovanju tako i za osobne svrhe. PDF datoteke imaju puno prednost, stoga ih vrlo često i koristimo, ali ih je relativno teško uređivati, neovisni su o platformi i manji po veličini, dok su Word dokumenti puno lakši za uređivanje, formatiranje i čitanje na uređajima koji ih podržavaju. S obzirom da oba formata imaju svoje prednosti i mane, mnogi korisnici imaju potrebu pretvarati jedan format u drugi da bi iskoristili prednosti oba.

Za pretvaranje postoji mnogo alata koji nisu besplatni, ali skoro svi su preskupi. Postoji mnogo online alata za pretvaranja dokumenata ali rezultati su često loši sa dosta ispuštenih resursa ili je potrebno previše vremena za pretvorbu zbog limita na serverima. Većina tih alata ograniči veličinu datoteka koje pretvarate. Uz to mnogo ljudi baš i ne voli učitavati svoje privatne datoteke web stranicama treće strane.

U ovoj situaciji, rješenje je dobiti pretvorbu visoke kvalitete jednog formata u drugi uz to u kratkom vremenu koristeći program instaliran na vašem PC-u bez narušavanja privatnosti. Postoji mnogo besplatnih programa, ali problem s njima je što su kao online alati, također ne nude kvalitetno pretvaranje dokumenata i rezultat je dosta izgubljenih resursa. Ali nemaju svi programi te probleme. Ima nekoliko proizvoda koji nude brzo i kvalitetno pretvaranje PDF-a u Word i obrnuto. Ovaj članak sadržava pokoji takav software.

 

Pretvaranje PDF-a u Word

open office draw

Open Office

Osnovna verzija Open Office koji možete preuzeti na OpenOffice.org nema PDF operativnost. Da bi ju dodali, trebat ćete instalirati PDF Import Extension. Ako imate stariju verziju Open Office, možete koristit satriju verziju ekstenzije LibreOffice, dok office suite za razliku od Open Office tu ekstenziju ima omogućenu.

Dok Open Office ne podržava direktno pretvaranje PDF-a u Word dokument, možete koristit indirektnu metodu da bi postigli pretvaranje dokumenata jedan u drugi. Otvorite bilo koji PDF dokument u Open Office i kopirajte sve elemente. (koristeći Ctrl+A i zatim Ctrl+C).  Sada otvorite Open Office Writer i pritisnite Ctrl+V i spremite datoteku kao Word dokument. Na ovaj način dobijete potpuno upotrebljiv Word dokument koji možete kasnije i preuređivati. Također možete direktno urediti PDF datoteku u Open Office Draw jednako lako kao i Word dokument.

UNIPDF

UniPDF

UniPDF je besplatan software koji može pretvoriti PDF datoteke u Word dokumente brzo i precizno. Također nudi pretvaranje PDF datoteka u RTF, JPEG, PNG, GIF, HTML i u običan tekst. Dok ne nudi previše funkcija, dobar je u onome za što se i deklarira, a to je pretvaranje PDF datoteka.

Oba programa rade na Win 10, 8.1, 7, Vista i XP-u. Važno je napomenuti da pretvorba PDF-a u Word je moguća samo kad je PDF dokument snimljen kao text dokument.

 

Online alati za pretvaranje PDF datoteke u Word i obrnuto

Dok gore navedeni offline alati će biti dovoljni za većinu vaših potreba, uvijek je dobro imati i dodatne opcije. Ovi online alati nude precizno i brzo pretvaranje PDF-a u Word:

ConvertFiles: Uz ograničenje na veličinu datoteke od maksimalno 250MB, ovaj online program nudi kvalitetnu pretvorbu datoteka između PDF i Word formata sa dodatnom OCR podrškom.

convertonlinefree

ConvertOnlineFree: Uz ograničenje maksimalne veličine datoteke na 30MB, ovaj online program za konvertiranje PDF i Word datoteka radi dobro, ali nema OCR podrške.

 

Pretvaranje Word-a u PDF

Open Office može biti efikasan u ovoj namjeri. Jednostavno otvorite Word dokument u Open Office Writer i odaberite opciju izvezi kao PDF da bi odmah dobili PDF dokument. Na sličan način možete koristit Open Office za pretvaranje XLS i PPT datoteka u PDF.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here