Kada kupite računalo, jedno od najvećih radosti je što se brzo pokreće i što sve radi fantastično brzo. Na kraju krajeva, zato smo i kupili novo računalo. Isto tako, želimo da radi brzo bez obzira da li smo kupili budget PC ili highend gaming mašinu. Ipak, moramo se suočiti s činjenicom da će računalo početi “padati” u performansama – ili postepeno ili naglo, ali će pasti. Zato tu dolazi softver kojeg ćemo danas spomenuti, kako biste na brzinu optimizirali isti i kako bi on radio kao nekada.

Ovaj problem sa slabijim radom, odnosno padom performansi imaju svi korisnici, ali ponajviše oni na Windowsima. Operativni sustav se zapuni aplikacijama, podacima, imamo obrisane aplikacije iza kojih je ostalo hrpa neobrisanih datoteka i drivera i slično. Jednostavno će se disk napuniti glupostima za koje nećemo ni znati da su na računalu, niti ih možemo ručno brisati. Previše toga ima.

Posebice je nespretno brisati cache koji ostaje iza aplikacija i koji se konstantno generira kako bi u globalu aplikacije bolje radile. Da ne govorimo o zaboravljenim i zastarjelim driverima, instaliranim pluginovima, multimedijalnim datotekama … Rezultat toga je da ćete hrpu vremena provesti ispred računala gledajući kako se računalo muči da obavi neku radnju koju je prije obavljao unutar sekunde.

Nama se događa da ne možemo otvoriti Word ili pokrenuti najobičniju PC igru, a onda smo najčešće stavljeni pred zid i borimo se s dilemom – da li reinstalirati cijeli OS i krenuti ispočetka ili koristiti softver za optimizaciju Windowsa… Probajte s ovim drugim, jer je tlaka sve ispočetka instalirati, a da ne govorimo koliko to “troši” disk. Posebice SSD.


 

Što su “tune-up utilities”?

Softver koji spada u kategoriju “PC tune-up utility” je zapravo alat koji za vas “kopa duboko” po OS-u i rješava probleme koje imate. On zapravo pokreće više akcija, uključujući defragmentaciju tvrdog diska, rješava probleme u problematičnom Windows Registryju, briše duple datoteke, briše beskorisne datoteke itd. Neki alati rade samo one osnovne stvari, dok neki rade i malo kompleksnije.

Na primjer, Iolo System Mechanic radi aktivni monitoring sustava i sa svojim CRUDD Removerom briše neke duboko zakopane stvari u računalu, posebice redundantne datoteke i sve ono što vam uzima prostor i procesorsko vrijeme jer se i ti podaci moraju “obraditi”.

ubrzanje windowsa

Zatim tu je SlimCleaner Plus koji troubleshoota boot proces, te ga ubrzava, plus što briše aplikacije koje se ne koriste i koje vam usporavaju pokretanje računala.
Zvuči dobro, zar ne? I je. Sva sreća ovaj softver ne košta bogatstvo, nego ga možete kupiti za 20 do 50 dolara. Ili licencu ili godišnju pretplatu, ovisi o proizvodu.

Neki proizvođači vam za to nude jednu licencu, odnosno softver možete instalirati na jedno računalo, dok neki ne ograničavaju upotrebu. Neki proizvodi tog tipa su Comodo PC Tuneup i AVG TuneUp. Oba softvera možete instalirati na sva svoja računala.

Osim što vam ovi softveri optimiziraju računalo, najčešće dolaze i sa “čistačem datoteka” (engl. file shredder). To služi za brisanje datoteka koje više ne možete vratiti, pa možete iskoristiti to za redovno čišćenje računala i datoteka koje ne trebate. Nadalje, neki softveri dolaze i s opcijama za izradu sigurnosne kopije podataka, što nije loše.

 

Dodatne tune-up mogućnosti

Osim ovih standardnih mogućnosti (optimizacija računala, uništavanje nepotrebnih datoteka, izrada backupa), postoje alati koji donose neke dodatne mogućnosti koje inače nisu standardni dio ovakvih alata. AVG TuneUp, na primjer, donosi multi-platformski zaštitni softver za Android, Mac i Windowse.

SlimCleaner ima Instant Alerte – mehanizam koji će vas obavijestiti o tome da određeni softver želi instalirati nešto dodatno (npr. toolbar) i da bi vam to moglo usporiti boot proces. Naravno, dati će vam i opciju da izbjegnete instaliranje istoga.

Spomenimo još KromTech PC Keeper Live koji ima unikatnu opciju Find & Fix – pretinac za poštu u kojoj možete naći poruke od Microsoftovih specijalista koje će vam reći kako unaprijediti vaše računalo nakon što odvrtite proces optimizacije. Vrlo korisno!

Također, možda želite uvijek imati i instalirane zadnje drivere za svoj hardver – zato je tu aplikacija Driver Booster Pro od firme IObit, a košta svega 11-12 dolara.

ubrzanje računala

 

Alati koje bismo vam preporučili

Na tržištu postoji veliki broj alata ovog tipa, no nisu svi jednako dobri. Neki su bolji, neki lošiji, dok neki imaju više, a neki manje mogućnosti. To smo već spomenuli u ovom tekstu. Svih 10 alata koje ćete ovdje vidjeti su fantastični i možete ih isprobati koristiti.

Za više informacija što donosi koji alat, svakako posjetite službene stranice proizvođača kako biste dobili detaljnije informacije. Mi bismo ih koristili ovim redom:

  1. Iolo System Mechanic
  2. Symantec Norton Utilities
  3. SlimWare Utilities SlimCleaner Plus
  4. Anvisoft Cloud System Booster
  5. AVG TuneUp
  6. Ashampoo WinOptimizer
  7. IObit Advanced SystemCare Pro
  8. Comodo PC Tuneup
  9. Kromtech PCKeeper Live
  10. Glary Utilities Pro

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here