Opera Max je, za sve one koji su malo manje informirani, vrlo moćan alat koji služi za uštedu i upravljanje podacima i koji je dostupan za Android uređaje. Prije nekoliko dana Opera Max je dobio najnoviju nadogradnju koja donosi zaista pregršt dobrih i korisnih stvari. Od vizualnih promjena pa sve do onoga što korisnicima itekako treba, a to su promjene ”ispod haube” ili poboljšanja u radu.

 

Što je Opera Max?

Što je i kako uopće funkcionira Opera Max? Ova dva pitanja su prva na oja trebamo odgovoriti prije nego što krenemo u samu srž stvari.

Opera Max je u aplikacija koja suži za uštedu podataka. Sama aplikacija funkcionira na neki način poput tunela. Osim činjenice što se Opera Max na neki način nalazi između uređaja i internetskih stranica, kao i aplikacija te servisa koje korisnici koriste za vrijeme pregledavanja interneta, Opera Max u biti kompresira podatke prije nego što oni dođu do naših uređaja.

Uz to aplikacija još i prati potrošnju podataka, a savršeno dobro funkcionira sa velikim brojem internetskih stranica i ostalih aplikacija, kao i odašiljanja nekih medija. Kao dodatak, Opera Max isto tako može poslužiti i kao zaštita korisnikovih podataka dok korisnik pregledava internet koristeći javnu WiFi internetsku vezu, na način da koristi enkripciju podataka.

 

opera-max-3

 

Poboljšani izgled i načini rada

Ono što je najupečatljivije kod aplikacija jest njihov izgled i dizajn. Slično je i kod Opera Max. I dok su prijašnje verzije aplikacije bile relativno jednostavne za korištenje, Max 3.0 donosi dodatne novitete u pogledu još pojednostavljenijeg sučelja.

Opera Max 3.0 je dizajnirana na način da funkcionira kao kartica. Korisnik može koristiti prozore koji se nalaze na  dnu zaslona i na taj način može upravljati različitim parametrima kao što su ušteda podataka, WiFi veza te privatnost.

Mobilne i WiFi konekcije rade baš onako kako bi i trebale. Klikom na ”Start saving” tipku aplikacija se pokreće i to je to. Ono što iz Opere naglašavaju jest količinu podataka koju je moguće uštedjeti korištenjem nove verzije Opera Max aplikacije, što je vrlo dobra stvar jer na taj način korisnik može točno znati koliko je podatkovnog prometa uštedio za vrijeme pregledavanja i pretraživanja interneta.

Privacy Mode ili mod za privatnost se ponaša kao filter koji služi za onemogućavanje pristupa i blokiranje neželjenog sadržaja svake vrste.

Posljednja opcija koja nam je ponuđena ovdje jest opcija koja nam daje kontrolu nad potrošnjom podatkovnog prometa za svaku aplikaciju pojedinačno. Ovdje korisnik može blokirati bilo koju aplikaciju i na taj način onemogućiti da ista troši internet promet. Osim toga korisnik ovdje isto tako može i gledati koja od aplikacija troši koliko prometa, što je vrlo korisno ako želimo znati koliko internet prometa smo sveukupno potrošili.

 

Opera-Max-3.0-facebook-savings

 

Odsad podrška i za Facebook

Još jedna novina s kojom dolazi Opera Max 3.0 je podrška za Facebook. Stvar je u tome da je glavna Facebook aplikacija sama po sebi vrlo zahtjevna i što se tiče potrošnje podatkovnog prometa i što se tiče baterije uređaja. Prema onome što kažu iz Opere, na ovaj način će Facebook korisnici koji imaju Facebook na Androidu moći uštedjeti čak do 50% podatkovnog prometa za vrijeme korištenja Facebooka.

 

Opera-Max-3.0-facebook

 

Jednim klikom na Operu Max 3.0 Facebookovu aplikaciju korisnik osim ogromne uštede ostvaruje i prednosti VPN konekcije i nekih drugih postavki koje su usmjerene na maksimalno poboljšavanje učinkovitosti same Facebook aplikacije i iskustva koje korisnik ima dok tu aplikaciju koristi.

Najbolja stvar kod ovih svih mogućnosti i postavki vezanih uz uštedu jest ta što one rade automatski, odnosno klikom na Opera Max 3.0 sve ove postavke uštede i učinkovitosti se ”po defaultu” same uključuju.

Koristite li i vi Opera Max ili neku drugu metodu (ili aplikaciju) putem koje štedite podatkovni promet i u isto vrijeme ostajete zaštićeni, bez straha od neželjenog i neovlaštenog pristupa na vaš uređaj? Svoja iskustva nam podijelite u komentarima ispod.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here