Možda želite kupiti novo računalo, ali je ono jednostavno preskupo za vaš standard. Možda ste pomišljali na to da se jednostavno ”prebacite” sa Windowsa na neki drugi operacijski sustav. Windows vam je dosadio ili jednostavno želite isprobati nešto drugo, nešto novo. Mac OS je tu malo preskupa varijanta, tako da baš i ne bi bilo dobro da njime zamijenite Windows OS. Što je ono što možete učiniti?

Neki će vam reći kako ćete pametno uložiti ako svoj novac odlučite dati za neki Linux OS. Za one koji ne znaju ništa o Linuxu, to jest o Linux verzijama operacijskog sustava dovoljno je za reći kako se radi o ”open source” operacijskom sustavu koji je nastajao zahvaljujući trudu i dobroj volji developera koji za to nisu tražili niti lipe. Opet, postoje korisnici koji ne vole Linux.

Oni će reći kako je korisničko sučelje na Linuxu jednostavno prekomplicirano i čudno pa neće baš tako rado i brzo otići s Windowsa na ovaj OS. Bez obzira na to volite li Linux ili Windows ili Mac ili neki četvrti OS, dobra vijest je da uvijek postoje alternative. Još je bolja vijest kada su te alternative besplatne, kao što je ovdje slučaj. U nastavku članka ćemo nešto više reći o besplatnim alternativama za Windows OS koje možete imati i koristiti već danas.

 

  1. Linux OS


Prvi, najjednostavniji i najjeftiniji (jer košta ravnih 0 kuna) operacijski sustav koji bi vam mogao poslužiti kao alternativa Windowsu je Linux. Radi se o besplatnom programu koji je dostupan nadugačko i naširoko u velikom broju svojih inačica i verzija.

linux_mint

Najljepša stvar u vezi Linuxa kao takvog jest što se radi o OS-u koji će raditi bez ikakvih problema na gotovo svakoj konfiguraciji računala. Ako tražite besplatnu i vrlo dobru alternativu Windows 10 OS-u, probajte Linux Mint.

Kako instalirati linux?

Radi se o trenutno jednom od najboljih i najkvalitetnijih Linux pod-operacijskih sustava koji su dostupni za skidanje i korištenje. Bez obzira na to koju inačicu Linuxa odaberete, nećete promašiti. Linux je idealna i najbolja alternativa Windowsu. I točka.

 

  1. Google Chrome OS

Neki će vam reći kako je Googleov Chrome OS još jedan logičan izbor kada se govori o alternativama za Windows. Jedina stvar kod Chromeovog operacijskog sustava jest ta što je on predefinirano (to jest odmah) dostupan na samo nekim računalima (koji se popularno nazivaju ”Google Chromebook”). Inače Chrome OS je dostupan za skidanje odmah i njegovo skidanje vas isto tako neće ništa koštati.

chrome-os-aplikacije

Zašto Chrome OS? Pa recimo zbog odličnih mogućnosti pregledavanja internetskog sadržaja, komuniciranja na društvenim mrežama i procesuiranje riječi, jer u ova tri aspekta Chrome OS jednostavno briljira. Ono po čemu Chrome OS baš i ne briljira jest prikaz medijskog sadržaja kao i njegovo pokretanje te njegovo mijenjanje kao i mogućnosti gaminga.

 

  1. Syllable

Osmišljen i optimiziran za desktop računala te osmišljen kao dio GNU projekta i Linuxa, Syllable je još jedna besplatna i vrlo dobra alternativa koju možete isprobati ako vam se koristi nešto drugo osim Windowsa.

Operacijski sustav je dizajniran na način da bude idealan i za kućna računala i za računala malenih ureda, Syllable svojim korisnicima želi pružiti brzo i moderno pregledavanje internetskog sadržaja, dobre klijente za elektroničku poštu, solidan pokretač medijskog sadržaja te okoliš za razvoj programa koji, premda je još uvijek u razvoju, izgleda dosta dobro.

Syllable os

Za Syllable su dostupni različiti alati otvorenog tipa (ili ”open source”) kao što su Apache, Vim text editor ili recimo Python skriptiranje. Syllable isto tako ima i serversku verziju operacijskog sustava koja je u cijelosti zasnovana i osmišljena na Linux kernelu.

Za koga točno bi Syllable bio idealan kada govorimo o korisnicima? Desktop korisnici, developeri i oni koji iz hobija žele razvijati poneku aplikaciju, Syllable je dostupan vrlo širokom broju korisnika, a zahtjevi za korištenje ovog operacijskog sustava su zanemarivi: sve što će vam trebati jest 32-bitno računalo sa 32 MB RAM.

 

  1. ReactOS

Ako vam Linux i sve ono što ide uz njega pomalo ide na živce, a i dalje biste željeli imati neki operacijski sustav koji će biti dobra alternativa Windowsima, isprobajte ReactOS.

ReactOS

ReactOS je prvi puta u opticaj pušten davne 1996. godine i to kao jedan od ”klonova” Windowsa 95. Podaci na službenoj internetskoj stranici govore kako je krajnji cilj ReactOS-a omogućivanje korisnicima deinstaliranje Windowsa i instaliranje React operacijskog sustava bez da korisnik primijeti bilo kakvu promjenu. Ukratko, radi se o operacijskom sustavu čiji je glavni cilj da korisniku omogući podjednako kvalitetan rad kao da na računalu imate Windows OS, osim što ga- nemate.

Jedina da tako kažem ”negativna” strana React operacijskog sustava jest ta što je sustav još uvijek u svojoj alfa fazi. I dok neke aplikacije kao što su recimo Adobe Reader rade na React-u, velik broj njih ipak još uvijek ne radi. Jednoga dana ReactOS će možda biti idealan, gotovo savršen operacijski sustav kojeg bismo mogli rado koristiti svaki puta kada nam Windows dosadi. Bilo bi dobro i zanimljivo za vidjeti da taj dan dođe što prije.

 

  1. Operacijski sustav kojeg svakako vrijedi spomenuti i koji donekle služi kao alternativa Windowsu – Android OS

Iako se Android i ne može u cijelosti smatrati alternativom Windows OS-a, ne bi bilo loše spomenuti i ovaj Googleov operacijski sustav. Alternativnost Androida još više dolazi do izražaja ako pogledamo unatrag posljednjih nekoliko godina i uvidimo kako se Google svim silama trudi da svoje operacijske sustave (Chrome OS i Android) na što bolji način učini što boljim alternativama Microsoftovom Windowsu.

android emulator AMIduOS

Zahvaljujući podršci za miš i tipkovnicu Android sve više i više postaje koristan u smislu desktop rada i korištenja kao operacijskog sustava za računala – bilo stolna ili prijenosna.

Prednosti koje Android ima u usporedbi s Windowsom, pogotovo ako ga se želi koristiti kao ”besplatnu Windows alternativu” ima sve više i više i one se samo povećavaju kako vrijeme prolazi i kako Google sve više napreduje u osmišljavanju novih inačica Androida. Aplikacija za Android OS su dostupne na jako puno mjesta i instalirane su na jako velikom broju uređaja.

Osim toga, Android nudi jako dobru podršku za uobičajene aplikacije za Windows (kao što su aplikacije za procesuiranje riječi, elektroničke pošte ili internet) kao i za one specijalizirane – za obradu audio, slikovnih i video datoteka. Osim toga, Android se može koristiti i kao alat za ”streaming” medijskih sadržaja, posjeduje ogromnu knjižnicu igara i kada se sve zbroji mogao bi postati više nego dobra zamjena za Windows OS.

Piše: N.P.

3 Komentari

  1. Mene Ubuntu OS služi odlično već pet godina i drago mi je što nije sličan Windowsu. Ali tko želi nešto slično windowsima ali da bude besplatno a legalno, autor teksta dobro savjetuje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here