Google Play je mjesto gdje ćete otići skinuti aplikaciju koja vam treba ako ste korisnik Android telefona. Tamo ćete naći preko milijun aplikacija dostupnih za skidanje, pa ćete vrlo često skinuti samo one aplikacije koje vam trebaju i nećete ići istraživati što se još krije tamo jer je nemoguće sve pregledati i pretražiti.

Zato često previdimo neke neobične ali korisne aplikacije. Mi ćemo u ovom tekstu opisati nekoliko nama zanimljivih aplikacija za koje mislimo da nisu baš uobičajene i da ih ne koristi ogroman broj ljudi. Točnije, mislimo da postoji mnogo Android korisnika koji nisu isprobali ove aplikacije, a možda bi ih željeli skinuti kada bi znali da one postoje. Nadamo se da ćemo vam barem malo otvoriti oči i pomoći vam da nađete sebi nešto zanimljivo. Pa pogledajmo što smo vam spremili.

 

1) Trusted contactsiPhone korisnici su imali aplikaciju “Find my friends” jako dugo. Google je napokon ove godine odlučio ponuditi alternativu za one koji žive na planetu Android. Njihova aplikacija Trusted contacts raditi jako slično – dopušta vam dijeljenje lokacije s kontaktima kao i pregled njihovih lokacija ako ih dijele.


Možete čak i poslati zahtjev u realnom vremenu da vam se netko javio s lokacijom gdje je, kako biste znali da je dobro ili za slučaj kakve hitne situacije. Čak će i aplikacija sama odgovoriti na zahtjev ako vi ne možete baš iz spomenutog razloga jer vam to može spasiti život. Uskoro dolazi i inačica za iPhone korisnike, bez obzira na to što imaju “Find my friends”.

 

2) SignalOpen Whisper System je kompanija koja je napravila fantastičnu aplikaciju za komunikaciju i zove se Signal. Ona je izuzetno sigurna i namijenjena mobilnim korisnicima koji su svjesni okoline i vremena u kojem živimo. Ova aplikacija nudi end-to-end kriptiranu vezu koja je dovoljno dobra i za vojne svrhe.

Preko Signala možete slati tekst, glasovne poruke, multimedijalni sadržaj, dokumente … Sama aplikacija je jako user-friendly, lako ju je za koristiti i nama se sviđa, a sviđa se i Edwardu Snowdenu koji uvijek napominje da je ova aplikacija njegov prvi izbor.

 

3) PhotoScanAko imate kutiju za cipele puno starih slika koje želite digitalizirati, ovo je prava aplikacija za vas. Googleov PhotoScan će kreirati visoko kvalitetne digitalne slike bilo koje “obične” slike. Aplikacija vas sama vodi kroz cijeli proces skeniranja slike (i pretvaranja u digitalnu), te će se potom te slike uploadati na vaš Google Photos račun.

Možda te stare slike nećete baciti, ali ćete barem imati i digitalnu kopiju u oblacima za svaki slučaj. Možda ćete nekada nekome htjeti pokazati kakvu sliku iz vašeg djetinjstva pa ih je praktično imati na Google računu.

 

4) Flud
Torrent aplikacije su nešto što baš nećete vidjeti na iPhoneima, ali zato postoje u Android svijetu. Na Android marketu, odnosno Google Playu ćete naći klijentsku torrent aplikaciju Flud i to je jedna od najboljih na tržištu.

Zadnja verzija koju možete skinuti ima Material dizajn (interface, odnosno sučelje) i dolazi s neograničenim brzinama skidanja i slanja podataka (ograničeni ste samo sa svojom Internet konekcijom). Imate praktički sve osnovne i naprednije funkcije koje imate i na klijentskoj aplikaciji na računalu – od prioritiziranja do forwardiranja portova, sekvencijalnog skidanja …

 

5) Card CrawlKakav bi to popis aplikacija bio bez barem jedne igre? Card Crawl je bro-potezna solitaire kartaška igra u kojoj se sve svodi na rizik i nagrade. Vi kao avanturist idete kroz tamnicu i morate izaći živi, no putem se borite s čudovištima od kojih pokušavate uzeti što više blaga.

Svaka runda vam daje 4 karte u kojima možete naći blago, mačeve, štitove i slično, te ih morate iskoristiti kako biste pobijedili čudovište s druge stane. Jako je zarazna igra u kojoj partije traju 2 do 5 minuta što je idealno za “ubiti” vrijeme, posebice dok čekate u dugim redovima.

 

6) UncloudedUnclouded je aplikacija koja se vodi kao “cloud storage management tool”, odnosno kao alat za brzi pregled cloud servisa koje imate. Povezati ju možete s više računa, a ona će vam reći koliko mjesta još imate, na kojem servisu, koliko vam koja vrsta datoteka uzima mjesta (dokumenti, slike, videi …).

Možete također pretraživati datoteke na tim servisima, identificirati duple datoteke koje imate, te ih skinuti na svoj telefon. Za sada su podržani cloud servisi: Drive, Dropbox, BOX i OneDrive. Nažalost, morate kupiti premium aplikaciju da možete imati 4 računa (free account vam nudi povezivanje na dva servisa), te da biste dobili dodatne opcije kao što su spajanje preko VPN-a i slično.

 

7) IFTTTAko mnogo vremena trošite na repetitivne Internet radnje, možda želite neke stvari automatizirati, a to možete s ovo aplikacijom. Aplikacija nudi korisniku na kreira “recept” ili task u ovisnosti o nečemu. IFTTT znači “If this, then that”. To znači da možete napraviti task da ako se pojavi na portalu X vijest o vašoj omiljenoj nogometnoj momčadi, da dobijete tu vijest na mail.

Samo nebo je granica što možete s ovom aplikacijom napraviti. Za sada IFTTT podržava veliki raspon akcija i triggera koje možete koristiti, pa je najbolje da sami pogledate što se nudi i da ju sami isprobate. Možete čak i vidjeti “taskove” koje su drugi korisnici napravili, pa ih “kopirati” ili iskoristiti za svoje potrebe.

 

8) CamScannerKao što smo u ovom tekstu spomenuli aplikaciju za skeniranje (starih) slika – PhotoScan, tako imamo i malo “općenitiju” aplikaciju zvanu CamScanner. CamScanner je izuzetno moćna aplikacija za pretvaranje fizičkih dokumenata u digitalne, te u sebi ima ugrađene alate za prepoznavanje teksta, dohvaćanje “čiste” slike i slično …

Tako napravljeni dokument odmah možete uplodati na razne servise – Dropbox, GDrive, OneDrive, Evernote, Box … Jako korisna stvar, posebice za studente koji vječito nešto skeniraju, prepisuju, posuđuju jedni od drugih.

S ovom aplikacijom sve možete poslikati, digitalizirati i riješiti se bilo kakve fizičke kopije papira, skripti i drugih dokumenata. Vjerujemo da će dobro doći i onima koji ne spadaju u skupinu studenata, ali isto tako ne vole papire, nego preferiraju digitalne kopije.

 

9) DuolingoUčenje jezika ne bi trebalo biti skupo, no nažalost najčešće jest. Duolingo je tu da vam pomogne i to potpuno besplatno. Putem ove aplikacije možete početi učiti Španjolski, Engleski, Njemački, Francuski, Talijanski i druge jezike.

Učenje se odvija kroz interaktivne kvizove, igre i aktivnosti. Također, tu je i progress bar, odnosno pokazivač vašeg osobnog napretka što može biti dobar motivator. Preporučujemo, posebice onima koji svoju budućnost vide u Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj … a takvih je sve više.

 

10) Share the mealIako nismo jedni od onih koji vjeruju da možemo riješiti svjetske probleme preko Interneta ili aplikacija, vjerujemo da je ovo aplikacija koja ipak pomaže svijet učiniti malo boljim mjestom za život. Preko ove aplikacije možete stvarno pomoći drugima, odnosno napraviti male donacije novca UN-ovom programu “World food program”.

Taj program pomaže riješiti svjetski problem gladi, posebice u Africi. Nakon svake donacije možete i napraviti share na društvene mreže – ne da se hvalite kako ste pomogli s 2 dolara koja ste uplatili, nego da proširite priču i možda potaknete prijatelje da se i oni uključe u ovu akciju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here