Ako želite naučiti programirati i želite biti spremni za privatni sektor nakon fakulteta, vrijeme je da uzmete svoj “Student Developer Pack” koji vam nudi GitHub. To je skup alata koje dobijete ako ste student, a može vam puno značiti jer ne postoji zamjena za praktično “hands-on” iskustvo.

Točnije, lakše ćete naučiti koristiti alate ako ih sami isprobate i koristite ih jedno određeno vrijeme, nego da čitate teoriju i mislite kako nešto znate napraviti. Uzmite za primjer alat Git koji se koristi u svim boljim IT firmama.

Jedno je pročitati par knjiga i znati teoriju o Gitu, a drugo je stvarno commitati kod, rješavati konflikte koji nastanu prilikom merge-anja (hrv. spajanja) koda s različitih grana itd. Da biste dobili svoj paket alata, prijavite se na službenim stranicama, a mi idemo vidjeti što sve dobijete u tom paketu.

 

ALATI


Atom – Iako većina programera koristi punokrvni IDE, dobar dio dotične zajednice koristi i text editore. Jedan od boljih na tržištu je Atom. To je moderan editor kojeg možete nadograđivati, editirati, hakirati, dodavati addonove itd. Odlična alternativa Visual Studiju Code, koji je također vrhunski editor.

Atom editor

AWS Educate – Sastavni dio ovog packa je i Amazonova Cloud edukacija. Dobiti ćete oko 100 dolara koje možete potrošiti na edukaciju na Amazonovom “učilištu”. AWS Educate. je odlična platforma za one koji žele naučiti više o cloudu, kako ga setupirati, kako upravljati njime, kako deployati aplikacije i slično. Vrlo korisno znanje!

Bitnami – Kao i maloprije spomenuti Amazonov AWS, Bitnami vam daje godinu dana paket koji biste inače platili oko 600 dolara. Tamo ćete naći hrpu korisnih tehnologija vezanih uz deployanje aplikacija. Točnije naći ćete katalog s oko 140+ načina deployanja aplikacija, mogućnost da i sami s jednim klikom deployate aplikacije …

Carto – Ako trebate lokacijske podatke koje želite pretvoriti u poslovnu imovinu, ovo je aplikacija za vas. Radi se o otvorenoj i moćnoj platformi koju možete koristiti za prikupljanje i analiziranje podataka, pretvaranje istih u grafove, izradu određenih aplikacija. S ovim packom ćete dobiti hrpu resursa za iduće dvije godine!

CrowdFlower – Iako u Hrvatskoj malo ljudi koristi AI ili njegove druge oblike, ovo nije loš alat za probati koristiti. Radi se o platformi na koju uploadate podatke, napravite zadatke koje želite da se izvršavaju nad vašim podacima i na email adresu dobivate obogaćene podatke. Mješavina AI-ja i drugih tehnologija kako biste dobili kvalitetnije podatke. Poanta ovog alata: input -> kvalitetan output.

Datadog – Kažu da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Onda je ovaj digitalni pas najbolji prijatelj vašeg servera i infrastrukture. Datadog je, u stvari, alat za dinamičko praćenje rada vaše aplikacije i infrastrukture na bilo kojem cloud servisu u bilo kojem obujmu. Svakako koristan alat za imati u svom arsenalu.

DigitalOcean – Svaki pravi developer treba dobar i jednostavan web hosting. DigitalOcean vam nudi upravo to – jednostavan hosting s mnoštvom opcija. Ako vam ne trebaju, neće vas zamarati. Ako ih trebate, samo ih uključite, platite i koristite. Novi korisnici će u ovom paketu dobiti 50 dolara za potrošiti.

Flatiron school – Kao što samo ime kaže, radi se o “digitalnoj školi”, točnije o bootcampovima za programiranje. Ako imate želju naučiti programirati i vidjeti da li vam se to uopće sviđa i da li je to profesija za vas, Flatiron je stanica na kojoj morate stati. Github Pack vam daje bon od 149 dolara, odnosno mjesec dana “bootcampa”. Probajte i vidite kako ste zadovoljni istim.

GitHub – Nećete vjerovati, ali u GittHubovom paketu imate i GitHub. Dobijete “pretplatu” koja inače košta 7 dolara mjesečno, a u njoj zapravo dolazi neograničen broj privatnih repozitorija za pohranu koda. Kod na GitHubu može biti javan (da mu svi mogu pristupiti) i privatan (možete mu pristupiti vi i osobe kojima date pristup). Zato je ovo jako dobra stvar.

GitKraken – Iako mi preferiramo korištenje Gita i upravljanje kodom direktno iz komandne linije, ima hrpa onih koji vole grafičke aplikacije. GitKraken je jedna od njih i jedna je od korištenijih. Ne možemo reći da je najbolja na tržištu, ali da je dobra – je. Dobiti ćete Pro korisnički račun na godinu dana (nakon toga vas košta 60 dolara/godina kao i sve druge korisnike).HackHands – Ako zapnete u programiranju tu je stranica HackHands. Riječ je o web stranici na kojoj vam eksperti u programiranju pomažu 24/7. To znači da u bilo koje doba dana ili noći možete tražiti pomo i dobiti ćete ju. A u ovom paketu ćete dobiti bon od 25 dolara koji možete iskoristiti na ovoj stranici.

Microsoft (Imagine) – Kako biste bili bolji u programiranju i kako biste mogli programirati u Microsoftovim tehnologijama, dobiti ćete od Microsofta hrpu programerskih alata, Visual Studio IDE, te Azure Cloud hosting dok ste student. Odličan suite za cjelokupan development proces – od razvoja do deploymenta.

Namecheap – Za Namecheap ste vrlo vjerojatno već čuli. Radi se o kompaniji preko koje možete kupiti razne slobodne domene, a oni će vam pokloniti godinu dana SSL certifikata (inače 9 dolara / godina), te .me domenu (18.99 dolara / godina). Nije loše za početak.

SendGrid – Iako nismo fanovi raznih newslettera koji spammaju svakodnevno s nebitnim vijestima, u ovom packu ćete dobiti paket od SendGrida koji vam omogućuje to isto. Da svojim “pretplatnicima” šaljete mailove, a ograničeni ste na 15 tisuća mailova mjesečno. Ako trebate više, možete nadoplatiti razliku.

Sentry – Ponekad se ne možete pouzdati u svoje korisnike da će vam prijavljivati bugove, iako ćete im možda omogućiti tu funkcionalnost. Zato je tu Sentry. On vam pomaže da u realnom vremenu dobijete obavijest o nastalim bugovima, te potencijalnim rješenjima za iste. Radi s velikim brojem programskih jezika, frameworka i libraryja.

Stripe – Ako dođete do stadija da imate prihod od svojih aplikacija (bilo web, bilo mobilnih), trebat će vam platforma za procesuiranje novca. Tu dolazi Stripe. Provjerena platforma preko koje možete svojim korisnicima naplaćivati (online) usluge. Ovaj paket vam omogućuje da preko Stripea procesuirate 1000 dolara bez ikakve naknade. Nakon toga morate plaćati korištenje dotične platforme.

Taplytics – Ako vam treba pametno/dinamičko A/B testiranje, push notifikacije i custom analitika, ovo je platfroma/alat za vas. Predugo bi trajalo da nabrajamo što sve nude, pa pogledajte sami na njihovim stranicama. Ovo je alat za specifične korisnike i vjerojatno neće svima trebati, ali neka se nađe.

Thinkful – Ako želite brzo postati developer, ovo bi mogla biti odlična platforma za vas. Ona vam nudi da prođete programerski bootcamp sa svojim mentorom koji će s vama raditi 1-na-1. Uživo, dok vi kodirate i raspravljate s njim o kodiranju. kako nešto napraviti i slično. Jako dobro za one koji bolje funkcioniraju dok rade s nekim, nego da slušaju snimljena online predavanja.

Transifex – Riječ je o lokalizacijskoj platformi. Ako imate uspješnu aplikaciju, velika je šansa da ćete ju htjeti prevesti na više jezika, odnosno ponuditi korisnicima da si sami odaberu jezik na kojem će im aplikacija biti. Ova platforma će vam to olakšati.

Travis CI – Continuous Integration (CI) je nešto što svaki ozbiljniji projekt treba. Kad god nešto commitate (npr. određeni feature u aplikaciji), želite da se aplikacija odvrti na zasebnom serveru i da odmah vidite ako je došlo do kakvih problema. Kontinuirana integracija je must have, a vi ćete dobiti privatni repozitorij za svoje projekte dok god ste student.

Unreal engine – Ako se planirate baciti u razvoj igri(ca), onda će vam dobro doći Unrealov engine koji je jedan od ponajboljih na svijetu. U njemu ćete dobiti, osim samog enginea, alate za razvoj PC, mobilnih, konzolnih i web igri, te alate za razvoj VR-a. Treba li vam išta više od toga?

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here