Popularne aplikacije i programi koji ”jedu” memoriju vašeg uređaja za doručak i njihove odlične alternative.

Memorija uređaja, bez obzira o kojem uređaju je riječ, je ograničena. Istina jest da smo u području memorije za pohranjivanje u posljednjih desetak godina jako napredovali. Nešto što je prije bilo jako puno sada se smatra malim. 80, 120, 240 GB sada je jednostavno nedovoljno, pogotovo ako koristite osobna računala i ako imate običaj često skidati aplikacije i programe koji zauzmaju jako puno prostora.

Kod pametnih telefona je situacija malo drugačija. Iako za pametne telefone još ne postoji predefinirani prostor za pohranjivanje unutar uređaja od recimo 1 TB (kao što je slučaj kod osobnih računala), ni to nije daleko. S obzirom na to kako su operativni sustavi, aplikacije, igre, kvalitete fotografija i videa sve veći i veći time se i potreba za sve više mjesta za pohranjivanje sve češće javlja i kod pametnih telefona.

Nitko od nas se ne voli sresti s porukom koja nam na našim uređajima signalizira kako je uređaj pun. Takav problem ili pojavu istoga može otkloniti primjena odgovarajuće microSD kartice (koje danas variraju kapacitetom do 2 TB). No, ono što na najbolji način može otkloniti problem s prepunom memorijom jest da jednostavno ne instaliramo stvari koje zauzimaju puno memorije.

U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o tome koje su to popularne aplikacije i programi koje često svi volimo koristiti, a koje u isto vrijeme ”gutaju” jako puno memorije. Isto tako nešto ćemo reći i o tome koje su njihove alternative, odnosno koji programi se mogu koristiti umjesto njih. Pa krenimo.


 

facebook na mobitelu

 

Facebook

Facebook je danas najpopularniji internetski medij za komunikaciju. Bilo da se radi o chatanju, dopisivanju, slanju i primanju te postavljanju različitog sadržaja, Facebook ovdje odnosi primat. Činjenica da se radi o aplikaciji koja je potpuno besplatna još dodatno olakšava stvar za korisnika.

Sve što trebate učiniti jest otići na internet i sa odgovarajućeg servisa (Google ili Apple Trgovina recimo) skinuti Facebook aplikaciju. Velika većina modernih pametnih telefona vać dolaze sa predinstaliranim Facebookom tako da korisnici niti ne trebaju skidati aplikaciju već se trebaju samo ulogirati i to je to.

Iako je Facebook ”dobar” na svoj način, on ima i dosta negativnih strana. Jedna od takvih jest njegovo zauzimanje prostora unutar memorije uređaja. Neke verzije Facebooka će u početku zauzimati oko 75 MB, dok će se kasnije to zauzimanje popeti i do 200, a onda još i više. Ovo naravno sve uzima danak u memoriji vašeg uređaja.

Što je alternativa?

facebook-lite

 

Facebook Lite

Facebook Lite (kao i Messenger Lite) su kao što i sama riječ kaže ”olakšane” verzije istoimenog programa. Umjesto početnih 70-ak megabajta, Facebook Lite će zauzeti oko 5 MB, što je puno manje i što će svakako uštedjeti vaš prostor za pohranjivanje.

Jedino na što trebate obratiti pozornost kod Facebook Lite verzije jest to da ova inačica, iako po gotovo svemu slična ”punoj” verziji, ipak nema neke stvari (zato i zauzima 5, a ne 70 MB). Sve ono važno će i dalje biti tu, ali će to biti smanjeno jer aplikacija ide u smjeru štednje. Ako želite uštedjeti na prostoru za pohranu svakako odaberite Facebook Lite.

 

Google Chrome

 

Google Chrome

Svi ”pisijaši” ili korisnici osobnih računala su itekako svjesni činjenica kako je Google Chrome veliki potrošač memorije (samo što je kod računala više problem to to Chrome troši puno resursa). Kod pametnih telefona, osobito kod Android uređaja, Google Chrome će gotovo uvijek biti predinstaliran ili instaliran ”po defaultu” na većini uređaja.

Koliko je preglednik kvalitetan ili nije ovdje u to neću ulaziti, ali ono što je svakako istina jest to da je Google Chrome potrošač i radne i memorije pohrane. Ako želite uštedjeti oboje razmislite o tome želite li koristiti baš Google Chrome.

Koja je alternativa?

 

UC Browser

UC Browser/Opera Mini

I UC Browser i Opera Mini (smanjena verzija Opera internetskog preglednika) su vrlo dobre alternative kada govorimo o uštedi prostora i radne memorije na našim pametnim uređajima. Oba ova internetska preglednika su besplatna i mogu se vrlo lako pronaći unutar Google Trgovine.

Svaki od ova dva preglednika ima svoje prednosti (nedostataka imaju vrlo malo, barem ih ja nisam pronašao), s time kako je jedna od najvećih prednosti u odnosu na Google Chrome puno veća ušteda i RAM i ROM.

 

 

Microsoft Office (i ponajviše Word)

Još jedna stvar koju će na sebi imati vrlo velik broj Android uređaja, pogotovo onih brendiranih su Microsoft Office paketi. Unatoč tomu što je dobro i korisno imati ”besplatan”, a opet originalan MS Office paket, to je u isto vrijeme i loše.

Možda je riječ ”loše” malo preteška, ali činjenica jest kako aplikacije unutar Microsoft Officea zauzimaju puno memorije unutar uređaja. Microsoft Word, aplikacija za pisanje i uređivanje dokumenata se ovdje posebno ističe. Kod mene recimo MS Word zauzima oko 90 MB, što je jednom riječju – puno.

Koja je alternativa?

Google Docs

 

Google Docs

Ovdje opet dolazi do glavnog i najjačeg izražaja Googleova Trgovina aplikacijama koja sadrži dosta dobar broj adekvatnih alternativi MS Office alatu, koji su još k tomu i besplatni.

Jedan takav alat je i Google Docs. Uz Google Sheets, Google Docs spada pod glavni alat koji će vam ikada trebati kada govorim o uređivanju i pisanju dokumenata. Veličina alata je oko 25 MB što je opet osjetno manje od onih 90 koliko zauzima Microsoft Word sam po sebi (ne računajući veličine datoteka nakon nadogradnji).

 

MESSENGER 4K SLIKE

 

Messenger (prije znan kao Facebook Messenger)

Messenger je prije bio ”u sastavu” Facebooka no od nedavno on postoji sam za sebe i postoji kao odvojeni dio. Isto kao što je slučaj i kod Facebooka i Messenger je dostupan u svojoj ”punoj” i ”lakšoj” verziji. Puna verzija Messengera zauzima oko 115 MB i donosi sve one mogućnosti koje Messenger ima, što je OK ako vam ne smeta toliko zauzeće prostora.

Koja je alternativa?

 messenger-lite

 

Messenger Lite

Sa svojih petnaestak megabajta Messenger Lite će vam pružiti gotovo sve ono što će vam pružiti i ”puna” verzija programa. Kada kažem ”gotovo sve” onda mislim na to da Lite verzija neće baš imati sve mogućnosti, ali će vam i dalje omogućivati kvalitetno chatanje s vašim Facebook prijateljima. Slično kao što je slučaj kod Facebooka i Messenger Lite je dostupan za skidanje kao potpuno besplatna aplikacija.

Messenger_vs_messenger_lite

 

Ovo su neke alternative ”mainstream” aplikacijama koje koristimo na našim pametnim telefonima. Druge alternative poznatim aplikacijama su recimo: Google Sheets za Microsoft Excel, Aqua Mail za Microsoft Outlook, Google Play Music za Spotify i recimo Skype Lite za Skype, s time da niti Lite verzija Skypea nije puno ”lakša” od pune verzije, tako da ako želite uštedjeti prostor na vašem pametnom telefonu razmislite o tome želite li uopće koristiti Skype.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here