Ponekad ne možete izbjeći korištenje tuđeg računala. Neke zrakoplovne tvrtke ograničavaju koliko prtljage možete ponijeti. Povremeno morate svoj uređaj ostaviti kod kuće. Ako vam se računalo pokvari možda ćete morati koristiti drugo dok čekate zamjenu. Osim toga, prije nego što se nešto dogodi potreban vam je način za sigurno spremanje važnih podataka koje imate na svom računalu.

Što možete učiniti u ovoj situaciji? Ubacite desktop verziju Linuxa na USB i pokrenite ga prema potrebi. Ali koja je najbolja Linux distribucija za instaliranje na USB?

Puppy Linux

Linux distribucija za bilo koje računalo: Puppy Linux

Već neko vrijeme se Puppy Linux doživljava kao nešto više nego obična distribucija. Dizajniran za upotrebu na najsurovijem hardveru, mogao bi se udobno smjestiti na ranim Pentium uređajima bez ikakvih problema. Ali nije bio tako praktičan. Mnogi su instalirali Puppy Linux na svoj antički hardver samo da bi vidjeli mogu li.

Ali Puppy Linux nije nikada otišao u zaborav. Ažuriranja i nove verzije se i dalje redovito objavljuju. Sigurno da je još uvijek namijenjen za stara i slaba računala. Sada možete instalirati Puppy Linux na svoj USB i obaviti neke stvari.

Puppy Linux nije jedna Linux distribucija. Sastoji se od više verzija temeljenih na različitom kôdu, ali koristeći isti alat i filozofiju. Jedna se verzija temelji na SlackWare-u, koji je jedna od najpriznatijih distribucija Linuxa. Ljudi ga i dalje koriste kao svakodnevni operacijski sustav. Zatim postoji nekoliko opcija temeljenih na Ubuntu, najpopularnijoj verziji desktop Linuxa.

 

Elementary OS

Modernije desktop iskustvo: elementary OS

Jeste li pridošlica u Linux koji samo želi nešto jednostavno i privlačno? Pogledajte elementary OS. Elementary OS nudi prijelaz između popularnog GNOME radnog okruženja i onoga što imate na Mac-u. Dobiveno iskustvo je toliko intuitivno da ga možete naučiti sami kroz nekoliko klikova.

AppCenter nudi aplikacije izgrađene samo za elementary OS s ostalim mogućnostima poput paketa LibreOffice, uređivača slika GIMP i uređivača zvuka Audacity. Na taj način možete početi s radom i ako nemate pojma koji je softver dostupan za Linux.

Budući da elementary OS ima puno zajedničkog s Ubuntu-om, možete biti sigurni da se nećete morati baviti s problemima kompatibilnošću hardvera. Uz to, pokazalo se da je prilično uglađen čak i na hardveru nižeg razreda poput prijenosnih računala i jeftinih uređaja s Atom i Celeron procesorima.

 

Alat za upravljanje vašim tvrdim diskom: GParted Live

Tvrdi diskovi se sastoje od dijelova koji se nazivaju particijama. Tvrdi disk može imati samo jednu particiju za sve vaše datoteke i mape ili može imati jednu particiju za vaše programe i drugu za vaše dokumente. S vremena na vrijeme ćete možda trebati promijeniti veličine ovih datoteka ili ih u potpunosti obrisati. GParted Live je uobičajeni Linuxov alat za upravljanje ovim particijama. Mnoge distribucije dolaze s tim unaprijed instaliranim. Ali ako se vaše računalo ne pokrene, to ne sluti na dobro. Potrebna vam je kopija koju možete učitati s USB-a.

Zove se GParted Live, USB Linux distribucija za vaš flash pogon. Učitavanje ovog malog programa vam omogućuje preoblikovanje tvrdog diska prema potrebama. Ipak budite oprezni jer jedna pogreška može potencijalno učiniti vaš tvrdi disk neupotrebljivim.

 

Sugar on a Stick

Obrazovni softver za djecu: Sugar on a Stick

Sugar je besplatni softverski projekt izgrađen za djecu. Cilj je pružiti im iskustvo koje potiče suradnju, promišljanje i otkrivanje. Sugar je započeo kao dio projekta One Laptop Per Child, ali od tada je Sugar Labs pronašao svoj dom kao član projekta Software Freedom Conservancy. Sugar developeri dizajniraju softver za upotrebu na područjima gdje se sveprisutne širokopojasne mreže ne mogu uzeti zdravo za gotovo. Aspekti sučelja mogu funkcionirati ravnopravno i uopće ne zahtijevaju internetsku vezu.

Iako imate mogućnost instaliranja Sugar-a izravno na tvrdi disk, kopiju možete izvoditi i kao živuću Linux USB radnu površinu. Tim to aktivno potiče i stvorio je Sugar verziju s tim u vidu, poznatu kao Sugar on a Stick.

Pomoću Sugar on a Stick možete pustiti dijete da privremeno koristi bilo koje računalo u kući bez vas ometa u radu na vašem računalu za posao. To je ujedno i način da se oni rano izlože vrijednostima slobodnog i otvorenog softvera, a ne iskustvima koja se temelje na potrošnji u komercijalnim operativnim sustavima.

 

Ubuntu GamePack

Prijenosna gaming instalacija: Ubuntu GamePack

Linux USB distribucije nisu uvijek samo za dovršavanje posla i spremanju računala. Ponekad se samo želite zabaviti. S Ubuntu GamePack-om vaš flash pogon je nalik prijenosnom računalu za igre. Istina, ograničeni ste specifikacijama uređaja kojeg posuđujete, ali dok se pridržavate naslova sa skromnim zahtjevima ne biste trebali imati mnogo problema.

Ubuntu GamePack dolazi sa softverom koji olakšava igranje na Linuxu. To uključuje Steam koji vam omogućuje preuzimanje postojeće biblioteke Linux naslova. Tu je i Lutris, platforma otvorenog kôda koja pojednostavljuje instaliranje igara. Alternativno, za pokretanje podržanih naslova Windows sustava možete koristiti PlayOnLinux ili Wine.

Ako ste kod prijatelja na LAN turniru, ali nemate svoje računalo, Ubuntu GamePack vam vrlo vjerojatno može pomoći. Kopije možete čuvati i na različitim flash uređajima kao jednostavan način da se osigura da svi koriste istu verziju igre s istom konfiguracijom.

 

Jesu li Linux USB distribucije praktične?

Kako u praksi djeluje korištenje Linux operativnog sustava na flash disku? Mogli biste se zabrinuti da bi pokretanje operativnog sustava stolnog računala na USB-u bila frustracija. Ali u stvari nije uopće toliko loše. Suvremeni USB standardi znače da postoji puno manje zaostajanja. Još jedan veliki plus je taj da su cijene pale, dok su se količine memorije povećale. Sada možete nabaviti USB od 256 GB prostora kao i prijenosno računali, a to vas neće koštati toliko puno novaca.

Niste ograničeni time da imate samo jednu radnu površinu Linuxa na svom USB-u. Kao što je slučaj s vašim računalom, s jednog USB-a možete pokrenuti više od jednog Linux sustava.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here