Iako je pixel art donedavno bio samo jedan od aspekata tehničkih ograničenja programiranja, to se promijenilo. S obzirom da je u novije vrijeme pixel art postao jedan od načina kako programeri i entuzijasti mogu kreirati svoje inovacije u pogledu animacija i videoigara, nastala je sve veća potreba za adekvatnim pixel art alatima koji bi na pravi način mogli zadovoljiti ove potrebe. Neki od pixel art alata su namijenjeni ”high-end” programima, drugi su namijenjeni za jednostavnije kreiranje, neki su besplatni, dok ćete za druge trebati izdvojiti određenu svotu novca.

Ono što će vam veliki broj umjetnika i stvaratelja umjetničkih djela reći jest da je svaki alat u stvari- alat i da je ono što svaki stvaratelj umjetničkog djela treba da bi to djelo izgledalo onako kako treba jest znanje i vještina. Uz dovoljno znanja i uz želju da se uči, svatko može biti pixel art umjetnik.

To opet ne znači da ne trebamo tražiti onaj pixel art alat koji nama, s obzirom na sve ono što nudi, najbolje odgovara. Ako ste željni učenja pixel art umjetničkog izražavanja i ako ste u potrazi za najboljim pixel art alatom – došli ste na pravo mjesto. U nastavku ćemo nešto više reći o nekima od najboljih pixel art alata koji su dostupni na  tržištu.

 

Aseprite (platforme: Windows i Linux)


Ako tražite pixel art alat s kojim ćete biti zadovoljni i zadovoljeni dugo vremena, Aseprite je odgovor za vas. Alat nije besplatan, ali bez obzira na to što će vas primjerak koštati oko 90 kuna, ono što možete jest biti sigurni da nakon što ga kupite nećete trebati niti jedan drugi alat za pixel art.

Što je ono što Aseprite izdvaja od ostatka sličnih programa i da tako kažem konkurencije? Kao prvo, sučelje Aseprite-a je poprilično jednostavno za korištenje, što znači da će i oni korisnici koji se po prvi puta susreću s nekim pixel art alatom, uz Aseprite moći na vrlo jednostavan način doći na svoje.

 

Aseprite

 

Nadalje, Aseprite-om možete ”exportati” animacije kao GIF-ove na vrlo jednostavan način i to u slijedovima, što je vrlo važna stavka pixel art alata koja će itekako značiti svima onima koji se bave pixel artom.

Ono na što se neki korisnici ovog programa žale jest niska rezolucija, no to je opet nešto što se više odnosi na ukuse, a ne na opis i pokazatelj prave kvalitete nekog programa. Sve u svemu, ako tražite alat s kojim ćete moći ostvariti svoje pixel art sposobnosti na jednostavan način, pokušajte sa Aseprite-om.

 

Pyxel Edit (platforme: OS X i Windows)

Pyxel Edit je još jedan pixel art alat koji je kvalitetan i jeftin. Zapravo, beta verzija programa je potpuno besplatna dok cijela verzija programa košta oko 60 kuna. Negativna strana besplatne verzije jest ta što za tu verziju ne izlaze nadogradnje i update-ovi, tako da ako se želite duže vrijeme baviti pixel artom i ako uz to želite imati program koji će vam duže vrijeme biti od koristi, možda ne bi bilo loše nabaviti cijelu verziju.

 

PyxelEdit

 

Pyxel Edit je odličan za kreiranje animiranih spriteova ”od nule” s time da program ima i veće neke unaprijed zadane preference koje korisnik može koristiti i samo mijenjati, ovisno o svojim željama i potrebama. Ono što je kod Pyxel Edita možda najbolja stvar i najveći plus jest to što korisnik ima slobodu stvaranja svojih vlastitih pixel oblika koje onda može snimati i za buduće korištenje. Na taj način ako stvorite neki od oblika i ako ga poželite koristiti opet za neko vrijeme, možete ga snimiti u bazu podataka i kasnije ga samo očitati.

 

GraphicsGale (platforme: Windows)

GraphicsGale je još jedan crtaći alat koji za primaran cilj ima pixel art i kao takav ima sve one alate koje bi korisniku trebale za kreiranje pixel art djela i/ili animiranih objekata. U stvari, GraphicsGale se ni po čemu osobitom ne razlikuje od Pyxel Edit-a i Aseprite-a, jedino što je za razliku od ostala dva alata, ovaj dostupan samo za Windows OS.

 

GraphicsGale

 

Jedna od možda najboljih i najsvjetlijih točaka GraphicsGale-a jest to što pomoću ovog alata korisnik može ”uvoziti” slike i fotografije izravno sa skenera ili digitalnih kamera. Isto tako, GraphicsGale ima u sebi i podršku za uređaje koji imaju TWAIN način obradu slika i fotografija, što u biti znači da alat podržava gotovo sve današnje moderne skenere i digitalne kamere.

 

Pro Motion NG (platforme: Windows)

Pro Motion is jedan od ”high-end” alata koji je osmišljen specifično za kreiranje pixel arta. Koliko je alat namijenjen za profesionalno korištenje pokazuju i igre koje su kreirane korištenjem ovog alata, kao što je Shovel Knight. Pro Motion NG je pravi profesionalni pixel art alat koji je namijenjen za kreatore ”pixel” videoigara koji sebe smatraju profesionalcima u usponu i koji se time žele baviti dugo vremena, što znači da alat i nije toliko pogodan za početnike.

 

Pro Motion NG

 

Iako je alat poprilično skup (cijela verzija alata košta oko 250 kuna), ako se planirate profesionalno baviti pixel artom i ako već posjedujete znanja otprije, Pro Motion NG bi vam mogao dobro doći. Postoji i besplatna verzija alata koja ima neke osnovne potprograme koji bi mogli dobro doći onima koji žele nastaviti učiti kreirati u pixel artu.

 

Adobe Photoshop (platforme: OS X, Windows)

Adobe Photoshop je takav alat koji ne treba neke velike uvode i opise. Radi se o vodećem alatu u području kreiranja i editiranja slika i fotografija, što znači da je Photoshop idealan i za kreiranje slika i materijala u pixel ”formatu.” Ono što je u isto vrijeme i dobro i recimo to tako ”mana” Adobeovog alata jest njegova opsežnost i mnoštvo opcija koje su dostupne korisnicima.

 

Adobe Photoshop

 

To nije problem ako ste iskusan korisnik, ali ako ste početnik i ako ste se tek počeli baviti editiranjem slika ili radom u pixel artu, Photoshop bi vam se mogao činiti ”preopširnim.” Na svu sreću postoji i objašnjenje ili ”tutorial” koji je isto tako opširan i detaljan, što je nešto neizbježno kod Photoshopa. Ako želite najbolje od najboljeg, Adobe Photoshop je program za vas.

 

Ovih pet alata za rad u pixel artu su moj izbor najboljih pet od svih koji su dostupni na tržištu. Ako se bavite pixel artom, vjerojatno znate za još poneki. Ako se želite početi baviti pixel art vještinama kreiranja umjetničkih djela, animacija, pa čak i videoigara, najbolje mjesto odakle početi jest- od početka, a za početak je najbolje imati onaj alat koji će vam najbolje odgovarati.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here