Nitko ne želi niti pomišljati na to da bi njihov pametni telefon mogao biti ukraden (ili da bi ga mogli izgubiti).

Ipak istina je da se nažalost to može dogoditi svakome od nas. Zbog toga i iz takvih razloga nije na odmet na svom Android pametnom telefonu imati jednu kvalitetnu aplikaciju za zaštitu od krađe. Google je i sam na Android uređajima omogućio mogućnost koja se zove ”Find My Device” koja je sama po sebi odlična i dosta korisna kada se nađete u potrebi da trebate pronaći svoj izgubljeni (ili ukradeni) pametni telefon.

No osim mogućnosti koju je implementirao i osmislio Google postoje isto tako i neke aplikacije za Android osmišljene od strane ”trećih strana” (odnosno ”third-party” aplikacije) koje su isto tako jako dobre i vrlo korisne. O kakvih se točno aplikacijama radi i koje su to najbolje ”third-party” Android aplikacije za zaštitu od krađe – pročitajmo u nastavku!

 

Cerberus

Cerberus

Cerberus je jedna od poznatijih i boljih ”third-party” Android aplikacija za zaštitu uređaja od krađe. Radi se o aplikaciji koja je vrlo pouzdana i koja sadrži brojne mogućnosti (koje neke druge aplikacije slične vrste nemaju na sebi, što Cerberus-u daje dosta veliku prednost).

Cerberus će vaš uređaj čuvati na tri moguća načina. Prvi je na daljinu preko internetskog portala, drugi je na daljinu preko tekstualnih poruka dok je treći način zaštite preko automatskih upozorenja. Nadalje, aplikacija ima ugrađenu mogućnost pronalaženja i praćenja pozicije vašeg Android uređaja, može sama automatski aktivirati alarm, može učitavati popise poziva i ako se za to pojavi potreba preko Cerberusa možete obrisati cijelu memoriju vašeg uređaja (to jest unutarnju i memoriju SD kartice).

No, to nije sve. Osim ovoga Cerberus će doprinjeti tomu da se kradljivca vašeg uređaja u što kraćem roku pronađe i da se točno zna o kome se radi (jer Cerberus može potajno snimati videzapise i fotografirati fotografije svakoga tko koristi vaš uređaj, a nakon snimanja i fotografiranja sadržaj biva učitan na vaš cloud korisnički račun). Cerberus isto tako može i snimati zvuk preko mikrofona vašeg uređaja. No, ni to nije sve.

Aplikacija ima i mogućnosti podržavanja automatskih akcija. Na primjer, vi kao korisnik možete namjestiti da se vaš uređaj automatski zaključa u slučaju da netko promijeni SIM karticu u vašem uređaju. Isto tako, ako je uređaj zaključan PIN brojem, u slučaju da netko pokuša utipkati broj i pogriješi Cerberus odmah pokreće fotoaparat i fotografira potencijalnog počinitelja.

Jedina ”negativna” stvar u vezi Cerberus aplikacije jest što nije besplatna. Možete u korištenju aplikacije uživati tjedan dana nakon čega ćete se trebati ulogirati i platiti oko 35 kuna godišnje kako biste ju i dalje mogli koristiti. Ako malo bolje pogledamo ovo uopće nije puno, pogotovo ako se uzme u obzir što sve ova aplikacija može.

 

Anti-Theft Alarm

Anti-Theft Alarm

Kao što sam naziv aplikacije govori Anti-Theft Alarm je aplikacija koja će se oglasiti alarmom u određenim situacijama. Na primjer, možete namjestiti da se alarm uključi ako netko vaš uređaj makne sa punjača, ako netko pomakne telefon sa mjesta gdje ste ga posljednji puta ostavili, ako vam uređaj ispadne na pod i naravno ako netko pokuša promijeniti SIM karticu u vašem uređaju. Alarmi se mogu aktivirati i na daljinu, što je super ideja, pogotovo ako sumnjamo u to da nam je netko možda ukrao uređaj.

Što se tiče alarma on će se oglasiti čak i onda kada je uređaj stavljen u tihi način rada. Jednom kada se alarm aktivira on neće prestati sve dok ne utipkate lozinku.

antivirus-za-android-avast-mobile-security

Avast Mobile Security

Avastova mobilna sigurnost ili Avast Mobile Security je po mišljenju mnogih korisnika Android uređaja jedan od najboljih (ako ne i najbolji) antivirusnih i općenito sigurnosnih rješenja za ovu platformu, tako da nije nikakvo iznenađenje da se Avast našao i na našem popisu najboljih Android aplikacija za zaštitu uređaja.

Mogućnost koju Avast nudi kao zaštitu od krađe je nekoć bila ”stand-alone” ili zasebna no beć neko vrijeme ova je mogućnost dio Avastovog cjelokupnog sučelja za zaštitu Android uređaja. Sve u svemu, aplikacija sadrži velik broj raznolikih vrsta alarma, karti, kontroli na daljinski način, uglavom ništa posebno, ali isto tako ništa što se ne bi trebalo zanemariti. No Avast ipak ima neke stvari zbog kojih se ističe i razlikuje od drugih sličnih aplikacija i zato ih treba spomenuti.

Prva posebnost je mogućnost slušanja da daljinu. Ova mogućnost korisniku dopušta da vas vaš ukradeni uređaj nazove na drugi broj (kojeg sami označite kao broj za ”backup”) što vam dopušta da slušate pozadinske i okolne zvukove ne biste li tako na što jednostavniji način odredili gdje se možda vaš uređaj nalazi. Za vrijeme tajnog poziva ekran vašeg uređaja će ostati isključen tako da kradljivac uopće neće znati da je vaš uređaj obavio anonimni poziv.

Druga posebnost jest da da može dobiti obavijest o tome da je baterija vašeg uređaja prazna ili na niskoj razini. Ova obavijest ima dvije svrhe. Jedna je da vam da hint ili ideju toga koristi li netko vaš uređaj i druga je ta da vam omogući da na svom uređaju smanjite količinu alarma koji će se eventualno oglasiti i ostalih aktivnosti koje netko može raditi na vašem uređaju ne bi li se na taj način baterija što je više moguće uštedjela. Sama Avast aplikacija je besplatna no ako želite koristiti njezine dodatne mogućnosti, kao što je zaštita od krađe trebat ćete se pretplatiti.

AppLock

AppLock

AppLock je aplikacija za zaštitu uređaja ali sa dosta osnovnim funkcijama. Aplikacija će vam kao korisniku dopustiti i omogućiti da svoj uređaj zaštitite lozinkom, ali vam neće baš biti od pomoći ukoliko netko zaista ukrade vaš uređaj. Ipak, ono što je najbolje kod ove aplikacije jest njezina mogućnost zaštite gotovo svih vrsta datoteka i podataka koje imate pohranjene na svom Android uređaju.

AppLock može ograničiti pozive, sakriti videozapise i slike, što je svakako dobra stvar jer će aplikacija na taj način onemogućiti kradljivcu neovlašten pristup vašim osobnim stvarima kao i ”nabijanje” telefonskih računa.

Prey aplikacija

Prey

Prey je međuplatformska aplikacija uz pomoć koje korisnik može pratiti lokacije pametnih telefona, prijenosnih računala i tableta kao i drugih vrsta uređaja. Prey je dostupan u besplatnoj i premium verziji. Besplatna verzija dolazi s mogućnostima kao što su praćenje GPS pozicije uređaja, fotografiranje kradljivaca i daljinsko praćenje.

No imajte na umu da vam besplatna verzija dopušta da na jedan korisnički račun ”spojite” do tri uređaja. Premium verzija (koja košta oko 65 kuna) vam dopušta neograničen broj uređaja na jednom korisničkom računu, mogućnost daljinskog brisanja i vraćanja podataka.

Krađa uređaja je nešto što nitko od nas ne želi da mu se dogodi. Ipak, ako se i dogodi i ako do toga dođe dobro je za znati da postoje kvalitetne aplikacije koje nam mogu uvelike pomoći da se šteta uzrokovana krađom uređaja što je više moguće umanji.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here