Već se neko vrijeme u medijima priča o tome kako Microsoft želi napasti sektor u kojem trenutno vlada Google sa svojim Chrome OS sustavom. Radi se zapravo o tržištu kvalitetnih i jeftinih prijenosnih računala koja su namijenjena učenicima i studentima, a gotovo sve radnje na takvom računalu bazirane su na internet pregledniku. Možemo reći kako su Chrome OS računala – uređaji koji savršeno odgovaraju onim korisnicima koji većinu vremena provode na web pregledniku. Prema novim informacijama, Microsoft želi uzeti dio tog tržišta, ali im za sada ne ide sve po planu.

Microsoftovi inženjeri već neko vrijeme rade na razvoju Windows Lite verzije poznatog operativnog sistema. Konkretno, radi se o sustavu koji će biti na tragu onog što nudi Chrome OS – jednostavnost, brzinu i fokus na internet. Iako su mnogi smatrali kako ćemo prve verzije tog sustava vidjeti na nekoj od sljedećih Microsoftovih konferencija, čini se da se to ipak neće dogoditi. Naime, razvijatelji ovog novog operativnog sustava zapeli su na razvoju i implementaciji podrške za Win32 aplikacije. Prema nekim tvrdnjama, glavni problem leži u Microsoft Edge pregledniku – koji je nedavno također dobio sasvim nove temelje.

Problemi koji su se pojavili u razvoju sustava, utjecat će na potencijalno predstavljanje Windows Lite sistema. Novi podaci ukazuju na to kako će prva testiranja vrlo vjerojatno započeti ove godine, no kako će sustav biti javno objavljen tek u 2020. godini. Testiranja će se raditi na Surface Go i Surface Pro uređajima. Valja naglasiti kako ovaj sustav neće dolaziti samostalno (kao što to dolazi primjerice Windows 8 ili 10) već će sustav biti predinstaliran na neke uređaje.

Time će Microsoft pokušati dodatno progurati svoja hardverska rješenja jer će novi sustav biti vezan uz njihove uređaje. Pitanje je da li Microsoft može parirati Google-u koji je unazad nekoliko godina izgradio prilično dobru reputaciju na spomenutom tržištu. Također, bit će zanimljivo vidjeti koliko će iznositi cijena uređaja kada se jednom pojave na tržištu – što bi se moglo dogoditi 2020. godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here