Čuvanje baterije je nešto oko čega svi mi, koji posjedujemo neki od pametnih uređaja (bilo da se radi o iPhoneu ili Androidu) itekako vodimo računa. Ali osim svakodnevne uštede na bateriji jeste li ikada razmišljali o dugotrajnoj uštedi? Znate ono – da vam baterija na uređaju traje podjednako dugo i nakon dvije godine korištenja?

Poznato je da se s vremenom baterije istroše. To nije samo slučaj kod iPhone uređaja (o čemu smo mogli čitati prije nekoliko mjeseci). To je slučaj kod svakog uređaja koji koristi bateriji, pa tako i kod Android uređaja.

Svaka baterija ima određeni broj punjenja koliko može ”izdržati” nakon čega njezina vrijednost opada, što znači da je uobičajeno to da baterija na vašem uređaju neće trajati jednako dugo sada, nakon godinu i pol korištenja kao u dane kada je uređaj bio nov. No, zato su tu aplikacije koje nam mogu pomoći i u boljoj uštedi, ali i u poboljšavanju cjelokupne trajnosti baterije.

U nastavku članka ćemo govoriti nešto više o aplikacijama za Android pametne uređaje uz pomoć kojih ne samo da će baterija trajati dulje preko dana (ili dva dana ako imate bateriju od 4000 mAh), već koje će vam pomoći očuvati stanje baterije na ”duge staze”.

 

Prva (i možda najbolja) Android aplikacija za bateriju je Accubattery

Ono što ćete prvo trebati učiniti jest skidanje aplikacije sa Googleove Trgovine aplikacijama. Aplikacija se zove Accubattery i premda ovo nije jedina aplikacija-mjerač baterije za Android uređaje, prvo ćemo obraditi nju pa ćemo kasnije ukratko opisati još neke, podjednako korisne mjerače.

Nakon što instalirate aplikaciju, vidjeti ćete kratke upute u vezi toga što je ono što aplikacija čini i što možete sve aktivirati njome. Jedna od funkcija je i istraživanje vijeka trajanja baterije na uređajima. Neki stručnjaci su otkrili da jedna vrlo važna stvar kod punjenja uvelike može povećati vijek trajanja baterija Android uređaja općenito.

Accubattery

Naime, ako uređaje punite do oko 80% umjesto do 100% to će navodno jako povećati vijek trajanja baterije u smislu da će kapacitet baterije puno duže vremena biti isti onakav kakav je bio kada ste kupili uređaj.

Što se tiče same aplikacije, vidjeti ćete jedan slider ili klizač koji je jako važan jer pomoću njega možete postaviti stupanj punjenja. Sama aplikacija ima predefinirano postavljen klizač i alarm punjenja na 80%, s time da vi to možete namjestiti kako vama odgovara. Nakon što namjestite klizač spremni se za dalje.

Kako biste dobili rezultate, ono što ćete dalje trebati raditi jest to da ćete trebati koristiti svoj uređaj normalno kao što ste ga koristili prije. Nakon nekog vremena Accubattery će prikupiti informacije vezane uz bateriju vašeg uređaja (i to recimo na što najviše vaš uređaj potroši energije dok radi).

Svi ti podaci će biti prikazani u rezultatima. Na te rezultate nećete trebati čekati dugo, možda dva dana, s time da je poželjno da na rezultate ipak čekate do mjesec dana jer ćete tako dobiti precizne izračune i mjerenja koja će kasnije aplikacija iskoristiti kako bi dodatno poboljšala vijek trajanja baterije vašeg uređaja.

accubattery-app-android

Unutar aplikacije vidjeti ćete informacije i o tome koliko dugo će baterija trajati. Ti rezultati će biti prikazani u prozoru koji se zove ”Discharging”. Ovdje ćete isto tako vidjeti podatke koji se odnose na prosječnu trajnost baterije, ono koliko se baterije troši ovisno o kojoj aplikaciji i slične korisne izračune.

”Charging” prozor koristite kako biste vidjeli koliko brzo se uređaj puni (i koliko će mu vremena trebati da se napuni), dok ”Health” prozor koristite kako biste imali pregled i uvid u to koliko je vaša baterija ”istrošena”, odnosno koliko je njezin cjelokupan vijek trajanja sada drugačiji u usporedbi s vijekom trajanja baterije kada je ona nova. To bi bilo to što se tiče Accubattery aplikacije.

 

PowerPro (za Android)

PowerPro je još jedna od aplikacija koje služe za mjerenje i uštedu energije baterije Android uređaja. Osim što ćete ovom aplikacijom svoju energiju baterije moći kvalitetno i učinkovito uštedjeti, ono što ova aplikacija još radi jest da vam daje jako puno savjeta kako uštedjeti bateriju uređaja na svakodnevnoj bazi.

PowerPro

Čitači baterije će vam dati podatke o statusu punjenja, temperaturi baterije, kapacitetu kao i procjenu (koja je dosta točna) u vezi toga koliko će sljedeći ciklus punjenja baterije trajati, ovisno o tome radite li nešto dok se baterija puni ili je uređaj ostavljen ”na miru”.

Još neke stvari koje PowerPro u sebi ima, a koje su vrlo dobre kada se govori o uštedi baterije, jest to da može ugasiti sve aplikacije i stvari koje rade u pozadini (tzv. ”task killer”), ima i screensaver kojom se snižava svjetlina zaslona kako bi se i na taj način uštedjela baterija te mogućnost kreiranja odvojenih profila, ovisno o tome kakvu uštedu želite.

 

Avast Battery Saver

Avast je proširio svoje usluge što se tiče Android pametnih telefona na način da je osmislio vlastitu aplikaciju za uštedu baterije. Ono što ističe ovu aplikaciju jest njezino jednostavno sučelje i optimalan broj opcija uz pomoć kojih će baterija na vašem Android uređaju trajati puno dulje.

Avast Battery Saver

Aplikacija ima isto tako mogućnost gašenja pozadinskih stvari i čak pet profila za reguliranje potrošnje baterije, ovisno o tome kakvu potrošnju želite namjestiti. Još jedna zgodna stvar kod svakog od profila jest što oni dolaze s automatskim pokretačima, koji sami onda pokreću određeni profil punjenja. Sve u svemu, zgodna i jednostavna aplikacija za povećavanje iskoristivosti baterije.

 

Snapdragon Battery Guru

Iako je ova aplikacija nekako više usredotočena na hardver, to jest na Snapdragonov procesor, bez obzira na to radi se o korisnoj i jednostavnoj aplikaciji koja će poslužiti ako trebate kvalitetnu aplikaciju za kontroliranje rada baterije.

Snapdragon Battery Guru

Nakon što aplikaciju instalirate Snapdragon Battery Guru će prvih sedam dana raditi u pozadini i tiho promatrati kako vi kao korisnik koristite bateriju svog uređaja. Aplikacija će bilježiti koje aplikacije sve koristite, koliko energije ta aplikacija troši, kako Wi-Fi mreža ili podatkovni promet troši energiju baterije vašeg uređaja i slične aktivnosti.

Nakon što su sva mjerenja gotova aplikacija će tada sama namjestiti postavke vašeg uređaja ovisno o vašim navikama korištenja, čime će sama automatski regulirati kako na najbolji mogući način poboljšati vijek trajanja baterije.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Na bivšoj Nokiji X3 express music litijeva baterija je izdržala osam godina. A jedno vrijeme sam preko Nokije slušao glazbu preko slušalica po nekoliko sati na dan. I punio sam ju do kraja i praznio često do kraja.

    Ali mislim da za baterije od litija ima smisla da ih ne ispraznimo skroz i da ih ne punimo do kraja, možda produžimo vijek baterije za koju godinu. Ma da one sve imaju PBC zaštitu da se ne mogu do kraja isprazniti niti napuniti, da se ne bi oštetile, i trebale bi trajati godinama, ako bude sreće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here