Prebacivanje datoteka s računala na mobilni uređaj sada može biti još brže i jednostavnije – upoznajte Portal

 

Svima nama se barem jednom dogodila situacija kada nam je trebao neki podatak ili neka datoteka koja se inače nalazi na računalu, a da mi nismo niti blizu naših računala. Recimo, na poslu ste i ona datoteka koju vam je šef jučer poslao vam pod hitno treba, ali umjesto da ju prebacite na vaš pametni telefon, ona je ostala na računalu.

Što je ono što možemo učiniti u takvoj situaciji ili u bilo kakvoj drugoj sličnoj situaciji? Netko od naših ukućana (onaj tko ima pristup našem računalu) može jednostavno uključiti računalo i poslati nam željenu datoteku preko elektroničke pošte (na način da se ulogira u korisnički račun i da pošalje tu datoteku korisniku tako da izgleda kao da si je korisnik ”sam poslao” datoteku).

Drugi način slanja jest slanje putem Dropbox-a, Clouda ili nekog sličnog servisa, gdje je moguće odložiti datoteke i snimiti ih za buduće korištenje. Treća metoda (ona koja je u ovakvim slučajevima neostvariva, ali je ipak moguća) jest prebacivanje datoteke na mobilni uređaj putem odgovarajućeg USB kabela.


 

portal app

 

Upoznajte Portal – novu mogućnost prijenosa podataka s računala na mobilne uređaje

To su bile dosad poznate metode prebacivanja podataka u slučajevima kada nam je neka datoteka trebala, a da nismo trenutno bili u mogućnosti ostvariti pristup istoj. No što biste rekli na to kada bih vam rekao da postoji još jedna metoda, metoda koja je sigurnija, pouzdanija i koja će na brži način omogućiti prijenos željenih podataka s računala na mobilne uređaje? Upoznajte Portal.

Kao prvo – što je uopće Portal? Je li to nekakav program, aplikacija ili se opet radi o nekakvom ”skrivenom” načinu rada Android pametnih telefona kojeg je moguće otključati primjenom posebnih metoda rada i možda ”rootanjem” uređaja? Ne, ništa takvo, niti slično.

Portal je aplikacija koja je u cijelosti osmišljena i kreirana od strane istog developerskog tima koji je bio zadužen za osmišljavanje Pushbullet aplikacije (jedne od ”onih” aplikacija za Android operativne sustave za koje velik broj korisnika govori da se radi o ”must have” aplikaciji). Portal je kao aplikacija, osim za Android OS dostupan i za iOS, što je dobra vijest za sve korisnike Appleovih pametnih uređaja.

Iskustvo nam govori da će nekako iPhone uređaji više ”trebati” Portal nego Android uređaji, ne samo u slučajevima ako nam je neka datoteka slučajno ostala kod kuće, nego i u drugim slučajevima kada je potreban brz i učinkovit prijenos podataka.

 

 

Sve što vam treba za implementiranje onoga što Portal nudi i omogućuje jest Wi-Fi internetska veza

Sada kada smo rekli što je to Portal (aplikacija za prijenos podataka), recimo nešto o tome i na koji način funkcionira ova aplikacija.

Sve što će vam trebati ne bi li Portal funkcionirao na način na koji bi trebao funkcionirati jest dobra i naravno, neprekidna Wi-Fi internetska veza. Razlog? Portal je aplikacija za prijenos podataka s računala na pametne uređaje (u ovom slučaju- Android i iOS uređaji) koji prilikom prijenosa podataka koristi Wi-Fi internetsku vezu.

Da, Portal korisnicima omogućuje brz i jednostavan prijenos podataka, datoteka, slika, mapa, bio čega čega se možete sjetiti s računala na pametni uređaj putem Wi-Fi veze. Nakon što ste neku datoteku prebacili s računala na vaš Android ili ”i” uređaj, ako je ta datoteka unutar sebe sadržavala i neke fotografije ili slike (bez obzira na format), iste će biti automatski pohranjene u datoteke vašeg mobilnog uređaja. Brzo i učinkovito! Tehnologija je zaista odlična stvar, pogotovo ako se koristi u prave svrhe, kakva je i ova.

 

Kako započeti? Skinite i instalirajte Portal aplikaciju s odgovarajućih internet stranica.

Naravno, prije nego što počnemo s bilo čime, potrebno je otići na internet i sa odgovarajućih stranica skinuti Portal. Ako imate Android uređaj onda je to Google Trgovina (ili Google Play Store), a ako imate ”i” uređaj onda je to Appleova Trgovina aplikacijama (ili Apple Store).

Na odgovarajućim stranicama pronađite i nakon toga skinite Portal aplikaciju na svoj mobilni uređaj. Nakon što je aplikacija skinuta, instalirate je. Nakon što ste uspješno instalirali aplikaciju, uključite svoje računalo, idite na internetsku stranicu  portal.pushbullet.com nakon čega biste trebali vidjeti QR kod.

Nakon ovog koraka jedino na što najviše trebate voditi računa jest da su vaše računalo i vaš pametni uređaj spojeni na istoj Wi-Fi internetskoj vezi. Ako su i računalo i uređaj spojeni na istoj vezi, otvorite aplikaciju na svom mobilnom uređaju nakon čega skenirajte QR kod.

Vjerojatno će vas ovdje aplikacija tražiti dopuštenje za korištenjem kamere vašeg uređaja. Dopustite joj korištenje kamere. Nakon što je aplikacija uspješno skenirala i očitala QR kod- to je to. Spremni ste za korištenje aplikacije i za prebacivanje datoteka s računala na mobilni uređaj.

 

Portal-by-Pushbullet-drag-files

 

Postupak prebacivaja datoteka

Ako ste sve ovo napravili kako treba, spremni ste za prebacivanje datoteka s računala na vaš mobilni uređaj. Sada je sve ono što trebate učiniti jest povlačiti željene datoteke koje želite prebaciti na mobilni uređaj s računala u otvoreni prozorčić Portal aplikacije. Nakon što ste to učinili, sve one datoteke koje ste ”povukli” unutar prozora aplikacije će se automatski pojaviti u vašem mobilnom uređaju.

Ako imate Android uređaj, dobro je za znati da će svako prebacivanje datoteka biti vidljivo na način da se to prebacivanje može uvijek otvoriti ili da se unutar opcije prebacivanja može upotrijebiti tipka za dijeljenje (”Share”) koja će vam otvoriti dodatne opcije. Dodatne opcije za dijeljenje podataka je nešto što je dostupno samo na Android uređajima.

Nakon što ste završili s postupkom slanja i nakon što je sesija završena, sve one datoteke koje ste uspješno prebacili s računala na uređaj će biti pokazani u glavnom Portalovom sučelju. Ako imate Android uređaj, onda znate da će se svaka datoteka, ovisno o tome radi li se o glazbenoj datoteki, tekstualnoj ili nekoj trećoj vrsti, biti smještena u za to određen prostor unutar Android mobilnog uređaja.

Prebacivanje datoteka s računala na mobilne uređaje (Android i iOS) nikada nije bilo jednostavnije. Zapravo je nevjerojatno koliko inovativnosti i kreativnosti je moguće primijeniti prilikom osmišljavanja aplikacija. Svaka aplikacija koja je nastala u smislu omogućavanja lakšeg korištenja i pomoći korisnicima (bez obzira na to o kakvoj pomoći se radi) nastala je kao plod te iste kreativnost i potrebe za nečim novim. Tehnologija je zaista nešto čudesno i nešto za što sam siguran da će nam biti od koristi i u vremenu koje dolazi.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here